tisdag 30 mars 2010

Grön laxsoppa



Då är den stora dagen D kommen! I kväll jobbar jag mitt första pass på ett och ett halvt år! Känns skoj, spännande och lite vemodigt att börja jobba igen. Tänk att min lille kille redan blir 1 år, helt galet! Nu är det pappas tur att vara hemma ett tag och det ser han ju förstås fram emot :) Blir skönt för mig att komma hem till städat hus och färdiglagad mat, omväxling förnöjer ;)

Igår åt vi denna laxsoppa, som har blivit vår favoritfisksoppa. Vill man variera lite så är det gott med torsk och musslor oxå:)

Du behöver (4 port):
500 g laxfilè
250 g räkor med skal eller 100 g skalade
1 purjolök
200 g bladspenat
smör
8 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin eller 1 msk pressad citronsaft + 5 msk vatten
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Gör så här
Skär fisken i 3 cm stora bitar. Skala räkorna. Skölj och strimla purjolöken. Grovhacka spenaten. Fräs purjolök och spenat i smör i en stor gryta. Häll i buljong, vin och grädde. Låt koka upp. Salta och peppra på fisken och lägg ner den i grytan. Låt soppan koka ca 5 min. Lägg i räkorna och låt dem bli varma.

En fin laxsida blir lagom mängd i denna goda soppa

Toppa gärna med några skalade räkor. Räkor kan man ju aldrig få för mycket av!

söndag 28 mars 2010

Kyckling och pasta med pesto



Så har även den här helgen kommit mot sitt slut! Har ni haft en bra helg? Ni har väl inte glömt att ställa om klockan? Nu går vi mot sommar och ljusare tider:) Mycket efterlängtat! I ett plötsligt infall och längtan efter sommar så köpte jag mig faktiskt en bikini igår, haha, nu blir det kanske mindre sötsaker på en stund ;)
Faktum är att jag framöver kanske kommer ha lite mindre tid för att uppdatera bloggen, min föräldraledighet är faktiskt över och jag jobbar min första dag på 1 och 1/2 år på tisdag. Spännande! Men jag ska absolut ägna några minuter i veckan åt matlagning och bloggande, så hoppas ni kikar in ändå:)

I kväll bjuder jag er på denna underbara pastarätt som faktiskt inte kan bli enklare! Bara att mixa peston, koka pastan och steka kycklingen, klart på 20 min:)

Du behöver (ca 2 port):
250 g tagliatelle
2 kycklingfilèer
salt och peppar
Pesto:
1/2 kruka basilika
3 msk pinjekärnor
1/2 dl olivolja (extra virgin)
3 vitlöksklyftor
en nypa salt
50 g finriven parmesan

Gör såhär:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skär kycklingen i mindre bitar och stek i en stekpanna tills den är genomvarm, ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
Mixa basilika med pinjekärnor, olivolja och finriven vitlök. Ha i en nypa salt och vänd i den rivna parmesanen till sist.
Häll av pastavattnet och häll pastan i en rymlig skål. Ha i kyckling och pesto och blanda väl. Servera pastan genast och gärna med lite riven parmesan till.

Ett tips; häll varmt vatten i skålen en stund innan du blandar pastan, då blir inte maten nedkyld av den kalla skålen!

Grönt är skönt! Bara att hugga in efter minimal arbetsinsats ;)

onsdag 24 mars 2010

Köttfärslimpa med smak av svamp och krämiga champinjoner



Idag hade jag bestämt att vi skulle äta köttfärslimpa, men tyckte att den behövde pimpas upp lite ;) Därför blev det en lite annorlunda variant idag och absolut en ny favorit i vår familj, tummen upp från hela gänget!
Denna här köttfärslimpan blir också mitt bidrag i Malins bloggutmaning, vardagsfavoriter som hon startat, kul initiativ!

Du behöver (ca 4 port):
1 påse kantarell-och champinjonsås (pulver)
1 dl ströbröd
2 dl vatten
400 g blandfärs
2 msk kinesisk soja
1/2 tsk salt
1 ägg

Krämiga champinjoner:
200 g färska champinjoner
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 dl creme fraiche
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl persilja

Gör såhär:
Börja med att blanda ströbröd, pulversås och vatten i en skål. Låt röran svälla ca 5 min. Blanda ner köttfärsen och blnada till sist ner soja, salt och ägg. Lägg färsen i en ugnsfast form och forma till en limpa. Sätt in limpan i ugnen på 200 grader i ca 40 min.
När det återstår ca 10 min så börja med champinjonröran. Torka av champinjonerna noga och skär de i skivor. Stek champinjonerna i smör tills de fått fin färg, ta upp några och spara till garnering. Låt resten fräsa ihop med pressad vitlök någon minut. Ha i creme fraiche, salt, peppar och finhackad persilja. Vänd runt ordentligt och ställ röran till sidan.
Låt den färdiga köttfärslimpan vila i rumstemperatur ca 5 min innan den skärs i skivor. Lägg skivorna på ett fat och fördela champinjonröran över. Garnera med stekta champinjoner och lite hackad persilja.

Köttfärslimpan i all sin prakt innan den fått sällskap av...

... de underbart krämiga champinjonerna

Köttfärslimpan blev serverad med potatis, lingon, skysås och kokta minimorötter

tisdag 23 mars 2010

Fika, anyone?



Att kalla de här muffinsen för mellanmål är väl kanske att gå ett steg för långt, men sanningen är att de här blev mitt mellanmål idag! Jag bytte ett träningspass mot ett muffinsbakpass idag, smart val va? ;) Jag tyckte jag förtjänade det efter nattens eskapader :-S Har en liten kille som får tänder och är allmänt snorig och sömnen för min del är närmast obefintlig. I`m a wreck! Förstår lixom inte hur den här sömnekvationen ska gå ut nu när jag börjar jobba om en vecka *ryyys*
Tacka vet jag Nigella! Hon har alltid någon god "comfort-food" på lut :) Idag blev det alltså de här goda bananmuffisen med vaniljfudge, makalöst saftiga och goda!

Bananmuffins med vaniljfudge
Du behöver (12 stora muffins):
3 mogna bananer
1 1/4 dl rapsolja
2 ägg
250 g vetemjöl
100 g socker
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
150 g vaniljfudgekarameller (tex lonkakolor)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader och lägg stora muffinsformar i en muffinsplåt med plats för 12 stycken. Mosa bananerna och sätt åt sidan.
Häll oljan i en liten skål och vispa in äggen.
Ha mjöl, socker, bikarbonat och bakpulver i en stor skål och blanda ordentligt. Rör in de vispade äggen och därefter de mosade bananerna.
Vänd in bitar av den mjuka fudgen och fördela smeten i muffinsformarna. Baka muffinsen i ca 20 min i mitten av ugnen.


måndag 22 mars 2010

Fina fisken!


Som ni säkert har märkt så äter vi en hel del fisk i vår familj. Det är ju så gott! Jag försöker i allafall planera in så att det blir fisk eller skaldjur en dag i veckan, men gärna två :) Hur ofta äter ni fisk?
Sen är det ju det här med variation då... Inte så lätt alla gånger! Blir kanske lätt att det blir en bit ugnsbakad laxfilè med kokt potatis och kall sås, och absolut inget fel i det! Det är ju jättegott, men inte varje vecka!
Det bästa betyget jag kan få vad gäller matlagning är när min 3-åring säger "mmmm" och knappt tittar upp från tallriken innan det är tomt! Den här maträtten är en sådan tacksam rätt att laga, gott för hela familjen:)
Receptet kommer från arla.se.

Sweetchiligryta med fisk
Du behöver (ca 4 port):
600 g fiskfilé, t ex sej eller hoki
2 vitlöksklyftor
2 paprikor
1 purjolök
smör
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 fiskbuljongtärningar
4 msk sweet chilisauce
1/2 tsk salt

Gör så här
Skär fisken i 3 cm stora bitar. Skala och hacka vitlöken. Kärna ur paprikorna och skär dem i bitar. Grovstrimla purjolöken. Fräs grönsakerna i smör i en stor gryta tills de är mjuka, ca 5 min. Häll i vatten och grädde. Tillsätt buljongtärningar och sweet chilisauce. Låt det koka upp. Smaksätt med salt. Lägg i fisken och låt det sjuda 3-5 min. Servera med kokt ris. .

Med den här grytbasen kan det ju nästan inte bli annat än gott ;)

Så i med lite grädde och fisk så är det snart klart!

Servera med ris och grönsaker:)

söndag 21 mars 2010

Langos!




Langos är för mig riktig marknadsmat! Detta äter vi typ en gång om året och jag längtar till varje sommar då marknaden drar igång! Har egentligen aldrig tänkt tanken på att de går att laga dessa godingar hemma, tills jag för ett tag sen kom över ett recept hos Kardemummagumman. Gissa om jag blev lycklig!
För det första var det busenkelt att laga, och för det andra så var smaken helt identisk med de man får köpt på marknaderna! Jag är lyrisk! Det är ju dock riktiga kaloribomber, så det är väl inget man bör äta varje vecka, men fint att unna sig en gång ibland:)
Bilderna blev ju sådär, måste jag erkänna... Hade så bråttom att få smaka på resultatet att jag inte hade tid att fotografera ordentligt ;)
Receptet har jag inte ändrat ett dugg och det behövs inte heller! Det är perfekt!

Du behöver (till ca 6 stora langos eller 8 små):
2 mjöliga potatisar
25 g färsk jäst
3 dl mjölk
3 msk florsocker
5,5 – 6 dl vetemjöl
salt
olja att fritera i

FYLLNING:
2 dl gräddfil eller crème fraiche, blandat med 1 pressad vitlöksklyfta
och en nypa salt
hackad rödlök
Riven ost
1 burk, röd stenbitsrom

Gör såhär:
Koka potatisen med skal. Skala och mosa eller riv potatisen medan den är varm.Värm mjölken till 37 grader (fingervarm). Lös upp jästen och sockret i lite av mjölken, låt stå en stund. Häll upp 5-5,5 dl av mjölet i en skål, gör en grop i mitten och häll i jästblandningen. Blanda i den mosade/rivna potatisen, lite salt och resten av mjölken. Knåda till en slät deg och strö över lite mjöl. Jäs övertäckt i c:a en timme, gärna varmt.
Hetta upp olja i en panna med höga kanter. Forma tunna kakor (använd gärna mjöl till utbakningen), ungefär som små pizzor, och fritera dem en i taget tills de är gyllene, vänd.

Servera med gräddfil/creme fraiche blandat med pressad vitlök samt hackad rödlök, riven ost & rom.


Degen ser ut som en vanlig vetebrödsdeg och är lika lätt att hantera!

En styck langos på väg in i munnen... Gudomligt gott!

fredag 19 mars 2010

Hot sweet chili pot!


Fredaaaaag!! *dansar en liten glädjedans* Och denna helgen börjar i alla fall med friska barn, känns alltid som en bra start;)
Någon mer än jag som längtar efter sol, värme, sena ljumma sommarkvällar? Jag veeet att jag tjatar om detta, men som jag längtar!
Idag har det varit så grått och trist att man nästan får lust att gå i ide... Tänkte att medans det ändå är så rått och kallt ute så får man ju passa att äta lite värmande maträtter. Blev himla sugen på chili con carne för ett tag sen och hade tagit fram ca 800 g nötkött till det idag. Var inne och surfade lite på Rachel Rays hemsida och hittade ett recept på chili gryta som lät riktigt gott!
Till grytan serverade jag hembakade pitabröd, så mycket godare än köpta, ska lägga upp receptet en annan gång! Pricken över i blev en god sallad och en klick gräddfil. Mumma!

Hot sweet chili pot (ca 6 pers):
1 msk olivolja
1 paket bacon
ca 800 g nötkött
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1 röd chili
salt och peppar
3/4 dl worchestershiresås
1/2 dl brun farin
2 msk chilisås
1 burk krossade tomater
3 dl köttbuljong (vatten+tärning)

Gör såhär:
Skär bacon i mindre bitar. Skär nötköttet i små tärningar. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och finhacka chilin.
Värm olivoljan, gärna i en gjutjärnsgryta. Stek baconet knaprigt. Putta baconet till kanten av grytan och bryn resten av köttet i omgångar. Ha i lök, vitlök och chili och låt fräsa ca 5 min. Salta och peppra.
Blanda worchestershiresåsen med farinsocker, chilisås och krossade tomater. Häll tomatblandningen och buljongen i grytan. Låt det hela få ett uppkok och sätt grytan på låg värme. Nu kan grytan få stå och puttra i 1-3 timmar, beroende på hur god tid man har. Ju längre grytan kokar desto mer framträder alla smaker, köttet blir mörare och konsistensen blir fylligare.
Servera den rykande varma chilin med pitabröd, gräddfil ochh sallad.


torsdag 18 mars 2010

Smart budgetmat!


Rotfruktsgratäng! Nyttigt, gott och billigt, kan det bli bättre? Passa på att laga denna goda rätt medans rotfruktssäsongen ännu inte helt är över! Med lite skinka, kassler eller bacon i så blir det en riktigt mättande måltid. En måltid utan kött är inte så mycket en måltid tycker min blivande man, även om jag själv skulle kunna tänka mig lite mer vegetarisk kost. Men denna gång gick jag honom till mötes och hade lite skinka i gratängen och det blev jättegott, gav precis lagom mycket sälta. Det fina är att man kan laga denna rätt av ingredienser man ofta har hemma. Har du potatis, morötter, lök, matlagningsgrädde och kanske lite påläggsskinka, ja då har du en smarrig och nyttig middag på bordet i loppet av 50 minuter :)

Rotfruktsgratäng (ca 4 pers)
Du behöver:
6 medelstora potatisar
3 morötter
1 gul lök
1 liten kålrot
150 g skinka, bacon eller kassler
3 dl matlagningsgrädde
2 dl riven ost
salt och peppar

Gör såhär:
Börja med att skala alla rotfrukter. Skär de i tunna skivor. Skala och hacka löken fint. Strimla skinkan. Lägg hälften av potatisskivorna i botten på en smord ugnsfast form och salta och peppra. Fyll därefter på med morötter, lök, skinka, kålrot och avsluta med resten av potatisskivorna.. Häll på matlagningsgrädden och strö över den rivna osten. Sätt in gratängen i mitten av ugnen i 200 grader i ca 50 min. Om gratängen blir för mörk på toppen så täck den med en bit aluminiumfolie tills den är helt färdig. Servera med en sallad.





tisdag 16 mars 2010

Grova tekakor



Idag blev jag himla sugen på nybakat bröd när jag fick syn på påsen med brödkryddor i skåpet. Jag tycker att allt bröd med brödkryddor smakar himmelskt! Dessutom doftar det fantastisk i hela huset när brödet stått i ugnen en liten stund, hemtrevligt:)
De här tekakorna blev supergoda1 Ett plus är att de är mycket nyttigare än de klassiska ljusa tekakorna, då kan man äta dubbelt så många ;)

Du behöver (ca 15 st):
1 pkt jäst (50 g)
5 dl mjölk
50 g smör
1 msk brödkryddor
1 dl torkade aprikoser
2 msk honung
1/2 tsk salt
ca 1 liter rågsikt

Gör såhär:
Smält smöret och blanda ner mjölk, salt, honung och brödkrydda. Värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den med degvätskan. Klipp aprikoserna i små bitar och ha i de i vätskan. Blanda ner mjölet och arbeta degen ca 5 min. (spara lite mjöl till utbakningen). Degen ska vara ganska kladdig. Låt degen jäsa ca 45 min.
Skär degen i ca 15 delar och platta ut de mjölad hamd till ovala kakor. Låt jäsa ca 30 min på bakplåt.
Grädda i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler.

måndag 15 mars 2010

Cornflakespanerad kyckling med ugnsrostade rotsaker



Idag fick Emma en ny favoriträtt! Hon åt lika mycket mat som mig och var alldeles salig:)
Jag hittade detta receptet hos Kardemummagumman för ett tag sen och har haft lust att prova det länge, det var precis lika gott som jag föreställt mig:) Det här är en rätt som faller både vuxna och barn i smak. Så nästa gång, när ni går förbi frysdisken, stoppa inte ner de där vedervärdiga färdigproducerade chicken nuggets... Sammanpressat kött står det, och vad sjutton är det för nåt?? Nej, tacka vet jag denna hemlagade varianten som oxå smakar så mycket bättre:) Om man önskar en lite snabbare rätt så här i vardagen så passar det bra att servera ris till oxå, då tar det bara 20 minuter innan maten står på bordet!
Jag har bara gjort några små ändringar i receptet och tillagningen, men det är i stort sett likt origanlreceptet. Vill ni ser lite mer proffsiga bilder av maten, så tycker jag att ni ska kika in hos Kardemummagumman, där finns underbara bilder!

Du behöver (räcker till ca 2 vuxna + 1 barn):
1 dl vetemjöl
2 dl cornflakes
1 ägg
2 st kycklingfileér
3 stora potatisar
2 stora morötter
salt, peppar & paprikakrydda
olivolja
smör

Gör så här:
Börja med att skala och skär morötterna i stavar. Skölj potatisen (skala om potatisen har tjockt skal) och dela i båtar. Häll ett par matskedar olivolja och en klick smör i en ugnsfast form. Ha i potatisen och morötterna och krydda med salt, peppar och lite paprikakrydda.
Lägg cornflaksen i en påse och kavla över några gånger så att de krossas fint. Krydda kycklingen med salt och peppar. Skär kycklingen i munsstora bitar. Vänd kycklingen först i mjöl, sen i ägg och till sist i de krossade cornflaksen. Stek kycklingbitarna gyllna i mycket olja.
Lägg över de färdigsteka bitarna på en bit hushållspapper för att torka av den överflödiga oljan.
Servera med de ugnsrostade rotsakerna och en kall sås. Vi valde en vitlökssås och en blandning med gräddfil och sweet chili. Jättegott!


söndag 14 mars 2010

Bakpotatis med ost-och skinkröra


Bättre sent än aldrig brukar man ju säga och det passar väl ganska bra in om detta inlägg... För nu ska jag jag lägga upp den maten vi åt i fredags kväll! Konstigt det där, hur mycket som ska hinnas med på helgen, ynka 2 dagar... Man får som regel vara nöjd om man hunnit med hälften :-S Precis som med detta blogginlägg som jag tänkt lägga upp ända sen i fredags, men så tja, ni vet... Tiden flyger!
Idag hade vi egentligen fullspäckat schema, med kalas och andra småsaker som skulle fixas, mne så blev kalaset inställt och plötsligt dök det upp en lucka. Vad gör man då? Slappar, städar eller bakar? Behövde dock inte fundera länge på den saken, då svärföräldrarna ville bjuda oss på restaurang, lovely :)
Så vips så var denna helgen snart över! Himla tur att vardagen inte är så värst den heller ;)

Här är alltså receptet på ost-och skinkröran, väldigt gott måste jag säga:)

Du behöver:
100 g skinka
2 dl riven ost (vällagrad)
ca 3 cm purjolök
1 burk lätt creme fraiche
2 msk majonnäs
salt och peppar

Gör såhär:
Strimla skinka och sköljd purjolök tunt. Blanda creme fraichen med majonnäs. Rör ner skinka, purjo och den rivna osten. Låt röran stå kallt i ca 30 min. Smaka av med salt och peppar innan servering.

fredag 12 mars 2010

Kolagrottor med kokos



Idag på förmiddagen tyckte jag och Emma det var det dags att baka lite igen. Hon har varit sjuk hela veckan och vi ville muntra upp oss lite med kak-bak:) Vi passade på att baka medans lillebror tog sin förmiddagsvil.
Godiskaka, sa Emma när hon smakade på de här små ljuvliga bakverken. Och jag kan inte annat än instämma! Man får sig en riktig socker-boost, så en liten kaka räcker gott och väl.
När kakorna var färdigbakade var det lunchdax och lilleman var kinkig och gnällig, var inte alls sugen på mat... Efter maten kände jag på pannan och han var plötsligt glödhet! Starckars liten ligger nu nerbäddad och sover igen med 39,5 graders feber :(
Storasysters krafter gick åt alldeles efter kakbak och lunchbestyr så hon sover gott i soffan, jag tror minsann jag ska passa på att vila ögonlocken så fort jag delat med mig av kanske världens godaste småkakor;)

(receptet går utmärkt att dubblera och kakorna går att frysa in)

Kolagrottor med kokos (ca 20 st):
Du behöver:
150 g smör
1 litet ägg
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokos + lite till garnering
Kolakräm:
75 g smör
1 msk kakao
3 msk vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1/2 msk vetemjöl

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret och kokos i äggsmeten och blanda. blanda mjöl och bakpulver väl och rör ner i smeten. Klicka ut smeten i 20 dubbla småbrödsformar. Fyll formarna till lite under hälften. grädda tills kakorna blivit lite gyllna, ca 10 min.
Kolakräm: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt sjuda på svag värme tills det tjocknar, ca 5 min.
Fördela krämen på de avsvalnde kakorna och strö över lite kokosflingor.


onsdag 10 mars 2010

Hummerfisk


Det är med trötta ögon jag skriver detta inlägg i kväll. Jag är dödstrött både kroppsligt och mentalt, på grund av en innehållsrik dag med både roliga och mindre roliga inslag :-S Men jag ska faktiskt bespara er hela historien, som inte är så värst trevlig, och helt enkelt bara bjuda er på detta recept som jag lagade i dag. Det kommer ursprungligen från arla.se.

Hummerfisk ca 4 port
Du behöver:

600 g fiskfilé (jag tog torskfilè)
1/2 tsk citronpeppar
2 dl crème fraiche
1/2 dl mjölk
1 1/2 msk hummerfond
1/2 dl hackade färska örtkryddor

Gör så här:
Skär fisken i bitar och krydda med citronpeppar. Vispa ihop crème fraiche, mjölk och hummerfond i en låg, vid panna. Låt koka upp och lägg i fisken. Låt allt sjuda under lock 5-6 min. Strö över kryddorna. servera med potatis och ärtor och majs.



God och lättlagad fisk, perfekt en vardag!

tisdag 9 mars 2010

Skicka vidare!




Då har det äntligen kommit till min tur i "skicka vidare" som startades av Kardemummagumman för några månader sen :)

Jag blev så himla glad när jag fick mitt recept av Anna och såg att jag skulle få baka en choklad-morotskaka:) En otroligt bra anledning att äta lite onyttigheter så här mitt i veckan;)
Kan avslöja att kakan inte gav några besvikna miner här hemma, riktigt god och saftig kaka som jag kommer baka fler gånger!

Choklad & Morotskaka ca 24 bitar
3 ägg
2,5 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
100 g mörk choklad
5 dl rivna morötter (ca 2-3 st)
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
2 dl matolja

Glasyr
200g philadelphiaost
1 dl florsocker
100 g vit choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Klä en långpanna (ca 20X30 cm) med bakplåtspapper. Riv den mörka chokladen grovt o riv morötterna. Vispa ägg, farinsocker & sirap poröst o vänd ner chokladen o morötterna. Sikta ner kakao, bakpulver o vetemjöl i smeten o vänd ner det, tillsätt matoljan o rör varsamt smeten slät. Häll smeten i formen o grädda ca 40 minuter.

Smält den vita chokladen o blanda ner philadelphiaosten o florsockret. Bred glasyren över den avsvalnade kakan.



Blanda ner riven choklad och finriven morot när ägg och farinsocker vispats poröst

Smeten blir ganska tjock, men ska bara arbetas lätt, vänd in ingredienserna!

Så skjuts in i ugnen i 175 grader i ca 40 min!

Bred glasyren över den avsvalnade kakan

Vi "pimpade" vår kaka med lite hjärtströssel:)


God, saftig och chokladig... I love it!



Nu är det alltså min tur att bidra med ett recept och det ska skickas vidare till Minnas Mat så håll utkik på hennes blogg:)

måndag 8 mars 2010

Värmande gulashsoppa




Den här soppan förknippar jag med fjällen och skidsemester! Vi brukar alltid koka en rejäl laddning och ha med oss, perfekt efter en dag i skidbacken:) Men såklart duger den bra en alldeles vanlig måndag i hemmets lugna vrå oxå :)
Jag åt så mycket att jag knappt kunde röra mig på dagens träningspass, kanske inte så smart...

Gulashsoppa 6 port
Du behöver:
ca 500 g nötkött, jag valde fransyska
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
4 dl mjölk
4 msk tomatpurè
1 msk paprikapulver
2 paprikor
4 stora potatisar (el 6 små)
2 tsk oregano
1 krm cayennepeppar
salt och peppar

Gör såhär.
Börja med att tärna köttet smått. Hacka lök och vitlök. Bryn köttet runt om i en stekpanna,salta och peppra och ha över köttet i en gryta som rymmer minst 5 liter. Fräs löken och vitlöken och ha i grytan tillsammans med köttet. Häll på vätska och buljong.
Låt soppan koka ihop med tomatpurè och kryddor. Koka på svag värme cirka 1 timme.
Skala och tärna potatisen smått. Skölj, kärna ur och tärna paprikan. Ha parika och potatis i soppan och låt koka ytterligare ca 45 min.
Smaka av med salt och peppar.

Vi serverade soppan men en klick creme fraiche, persilja och brytbröd av surdeg. Gott gott!


Ännu en award! Jag rodnar!



Den 3:e awarden till min lilla blogg dök upp här från fina Emelies blogg! Blev så himla glad när jag läste de fina orden hon skrivit.
Tack och tack och tack och tack och tack...... :D
The Sunshine Blog Award is awarded to bloggers whose positivity an creativity inspire others in the blog world.



The rules for accepting the award are:
1. Put the logo on your blog or within your post.
2. Pass the award to other bloggers.
3. Link the moninees within your post.
4. Let them know they received this award by commenting on their blog.
5. Share the love and link to the person from whom you received this award.


Snart ska jag kliva ner från min pidestal (hrmmm....) och dela med mig av dagens middag. Gulashsoppa! ^^

Men först ska jag skicka den vidare och det gör jag till:

Hallon & blåbär - Med motivering: En av de första matbloggar jag började läsa och en av anledningarna att jag startade min alldeles egen blogg! Fantastisk mycket god och snygg mat, dessutom verkar blogginnehavaren vara en mycket fin person, tummen upp!

Helena Ljunggren Med motivering: Här kan jag aldrig kika in utan att bli hungrig! De otroliga bilderna säger mer än 1000 ord, riktigt proffsig matblogg med mycket personlighet!

Vårt lilla mirakel Med motivering: En nära väns blogg, som handlar som hon själv så bra skriver; det som berör henne för stunden. Här är en mycket välskriven blogg av en modemedveten och matlagningsglad mammma till en liten kille. Ärligt och utan krusiduller!

söndag 7 mars 2010

Blåbärstårta




Idag har vi firat min älskade sambos födelsedag, eller blivande man kan man ju oxå kalla honom ;) Jag överraskade honom med att skaffa barnvakt och boka bord på hans favoritrestaurang och det blev väldigt lyckat. Jag hade lagat en god tårta som vi åt hemma tillsammans med barnen, lite kalas måste man ju ha!

Det har för övrigt varit en riktig skön söndag med sol och plusgrader i solen! Vi tog med barnen ut i pulkabacken och jag tror vi vuxna hade minst lika kul som barnen;)

Jag har oxå fått mitt recept i "skicka vidare", så håll utkik; inom kort dyker det upp ett riktigt smarrigt recept!
Tills dess får ni nöja med er denna goda blåbärskaka som kommer från tidningen allt om mat:)

Du behöver:
300 g mandelmassa
4 ägg
100 g smör
1 påse flagad mandel (50 g)
3 msk vetemjöl
2 msk potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 1/2 dl vaniljvisp
Garnering:
250 g blåbär (färska el frusna)
2 dl gelèsocker

Gör såhär:
Smält smöret. Riv madelmassan grovt. Vispa ägg, mandelmassa och smör med elvisp cirka 5 minuter. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd det ner i smeten med en slickepott. Smörj en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter och strö den flagade mandel i bottnen. Häll över smeten och grädda kakan 25-30 min i 175 grader. Känn efter med sticka så att kakan är färdig.
Låt kakan svalna.
Vispa vaniljvispen fast. Dela kakan i två delar (botten och lock) och bred vaniljvipsen i ett jämnt lager på bottnen. Lägg försiktigt över den andra kakhalvan igen.
Blanda blåbär och gelèsocker i en kastrull. Låt koka upp och koka 2-3 min. Låt blåbärssylten svalna något innan du till sist breder den över kakan.

fredag 5 mars 2010

Ostfylld lax i vinsås

Då var det fredag igen :) Vilket för min del har inneburit städning, träning och babysim i vanlig ordning. Lite fredagsmys står såklart oxå på schemat ;) I kväll har vi ätit denna goda laxrätt och till det ett glas vin, å vad jag älskar fredagskvällar!!!
Helgen som kommer består mestadels av kalasande, dels för min sambo som blir hela 35 år på söndag, det ska givetvis firas:)
Vad har ni för helgplaner?

Ostfylld lax 4 pers
Du behöver:
4 laxfilèer ca 125 g styck
100 g vällagrad ost
salt och peppar
Sås:
2 msk smör
2 msk mjöl
1 tärning fiskbuljong
1 dl vatten
1 dl vitt vin
3 dl grädde
salt och peppar

Gör såhär:
Skär ett snitt i varje laxfilè, på långsidan. Fyll fickan med ost som är skuren i stavar. Sätt 2-3 tanpetare för att försegla laxfickan. Salta och peppra fisken och lägg i en ugnsfast form. Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Slå på all vätska och ha i buljongtärningen. Låt det hela koka upp och sjud såsen på svag värme ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över laxen och tillaga i ugnen ca 15-20 min. Servera med pressad potatis och sallad.



Den ostfyllda laxen bör förseglas med tandpetare för att hålla osten på plats!

In i ugnen med ett ljuvligt täcke av vitvinsås!

Serveras med pressad potatis och sallad bestående av isbergsallad, tomat och purjolök

torsdag 4 mars 2010

Hipp hurra, se vad jag har fått!




Tack snälla söta Penny för den fina awarden <3 Det känns så himla kul att bli uppskattad av andra duktiga matbloggare!
Nu tycker jag absolut ni ska kika in på Pennys blogg, där finns massor med smarriga recept och fina bilder vill jag lova:)

I morgon ska vi äta lax i vitvinsås och jag längtar redan! Recept och bilder kommer :) Ha nu en riktigt fin kväll!

Jag tävlar!

Japp, nu är jag med i tävligen om detta underbara paket som Martina lottar ut :)



Paketet innehåller:

- Silverfärgad teburk
- Mango - ett grönt te
- Brända mandlar
- Kaffe med smak av wienernougat
- Popcornkrydda jalapeno

Personligen är jag mest intresserad av teet, men jag har en stor misstanke att popcornkryddan oxå är farligt god :)

Paketet kommer från Aromia

onsdag 3 mars 2010

Medelhavsinspirerad rödtunga



Ännu en gång har mat-Tina satt sina fotspår i mitt kök... eller nja, jag har åtminstonne inspirerats av hennes recept som så många gånger förr ;) Jag blev verkligen glatt överraskad av hur god denna fiskrätt blev med bara några enkla ingredienser. Nyttig och lättlagad mat, sånt får tummen upp!
Efter denna goda middag var jag absolut laddad för ett träningspass med Zumba:) Har ni testat??? det är verkligen det roligaste jag gjort på länge! Jag går från varje träningspass med ett leende på läpparna och det känns som att man varit på fest:) För er som inte vet, så är zumba en dans, blandning mellan aerobics och lantinska danser såsom salsa, merengue, chachacha, samba... Jag längtar redan till fredag, då är det dags igen:D

Medelhavsinspirerad rödtunga 4 pers:
Du behöver:
600 g rödtungsfilè
1 citron
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar
1 dl kapris
1 dl oliver med kärnor
salt och peppar
olivolja
aluminiumfolie

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader. Riv till 4 folibitar, ca 30 cm långa. Skiva citronen och lägg 2 skivor på varje folieark. Rulla ihop filèerna och lägg de på citronerna. Skala och skiva vitlök och schalottenlök. Strö över kapris, oliver och löken. Vik upp foliekanterna. Salta, peppra och ringla över lite olivolja. Knip ihop folien till paket. Baka i 15-20 min.

måndag 1 mars 2010

Köttfärs-och potatisgratäng



Den här måndagen har gått (för) fort! Har inte fått gjort allt jag planerat, men jag har i alla fall tränat idag för första gången på 2 veckor:) Har ju haft den sketna förkylningen hängandes över mig ett tag nu, men nu verkar det äntligen som att bassilusskerna tar sitt pick å pack och drar :)
Storhandling var oxå en av de ting jag faktiskt fick gjort idag... Typiskt nog kom jag till affären innan de hade packat upp alla varor så det var lite glest i hyllorna :( Lite oväntat fick då en isbergssallad göra mig följe hem, en salladssort vi väldigt sällan äter, tycker den är lite tam i smaken. Men faktum är att idag, med en halv pressad citron över sig, kom den helt till sin rätt. Riktigt riktigt gott tillbehör till denna gratäng!

Köttfärs-och potatisgratäng Ca 4 port
Du behöver:
10 potatisar av fast sort
2 dl grädde
2 1/2 dl mjölk
400 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk kalvfond
1 tsk kikkoman soya
1 msk ketchup
1 tsk paprikakrydda
salt, peppar
ströbröd

Gör såhär:
Skala och skiva potatisen tunt. Lägg potatisskivorna i en teflonklädd kastrull och häll i 1 dl av grädden och 2 dl av mjölken. Koka upp och koka på låg värme cirka 15 min.
Gör under tiden färsen. Fräs nötfärsen. Hacka lök och vitlök och låt steka med i pannan några minuter. Krydda färsen, häll i fond, soya och ketchup. Slå på 1 dl av grädden och låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Varva den gräddkokta potatisen med köttfärs och avsluta med ett lager av potatisen. Häll på 1/2 dl mjölk och strö över ströbröd i ett tunt lager. Sätt in gratängen i ugnen i cirka 20-30 min, tills den har fått fin fäg och all vätska kokt in.