måndag 31 maj 2010

Hamburgertallrik med crushed potatoes



Idag fick jag ringa till jobbet och sjukskriva mig, gillar inte :( Jag gillar verkligen mitt jobb och mina kollegor, ser oftast fram emot att åka på jobbet. Men idag är formen minsann inte på topp så då är det ju inte så mycket annat å göra än att stanna hemma...
Riktigt fint väder har vi haft i alla fall och det ser ut som att det håller i sig denna veckan, lovely! För att muntra upp mig lite fixade vi ialla fall ihop en riktigt god middag, men efteråt var jag totalt färdig så jag la mig på soffan och sov en timme, för tredje gången idag...
Den här rätten har jag hämtat ur Nigellas kokbok "express" och jisses vad farligt god potatisen blev! Som en blandning mellan chips och klyftpotatis, nam nam!

Du behöver ca 4 port:
500 g nötfärs
3 tsk worchestersås
3 tsk kinesisk soja
1/2 tsk salt
3 tsk naturell yoghurt
peppar

ca 400 g potatis
5 msk rapsolja

Gör såhär:
Blanda ihop nötfärsen med soja, worchestersås, yoghurt, salt och lite peppar. Dela färsen i 4 lika stora delar, rulla till bollar och platta ut dem på en fuktig skärbräda. Stek eller grilla hamburgarna ca 3-4 min på varje sida.

Skölj och skrubba potatisen och torka av den med hushållsspapper. Lägg den i en plastpåse och slå sönder den med en kavel, tills du får ungefär lika stora delar. Värm oljan i en stekpanna och ha i potatisen. Stek den först 5-6 min innan du vänder den och steker den 5-6 min till. Potatisen ska få en gyllenbrun färg. Låt den färdiga potatisen rinna av på hushållspapper och salta lite grann innan servering.

söndag 30 maj 2010

Annas fläskfilè i ädelostsås



Jag kommer ihåg första gången jag smakade på den här rätten som min vän Anna lagade. Vilken smaksupplevelse! Den är verkligen gudomligt god och passar väldigt bra som bjudrätt när man får gäster. Detta blev vår schlager-middag igår och tillsammans med ett glas rött och lite hemlagad glass till efterrätt var det verkligen en hellyckad kväll :) Jag har gjort några pyttesmå ändringar (har svårt för att låta bli, haha). Tack igen Anna för recpetet!

Du behöver (ca 4 port):
500g fläskfilè
2 msk margarin
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 bit Kvibille ädelost
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
1 dl riven ost

Gör såhär:
Putsa filèn och skär den i ca 1 cm tunna skivor,salta och peppra och bryn den i matfettet.
Smält osten i vatten i en kastrull och blanda i CF, smaka av med salt och peppar.
Lägg köttet i en ugnsfast form. Häll såsen över köttet, strö över den rivna osten och gratinera i ugnen, 225 grader i 10-15 min. Servera med tagliatelle eller pommes stripes.

torsdag 27 maj 2010

God gammaldags fiskgratäng



Min mormor lagar världens godaste mat och ibland kan jag bli så himla sugen på hennes mat, men eftersom det är ca 70 mil hem till mormor och morfar blir det ju inte så ofta vi har möjlighet att besöka dem. Därför får jag göra mitt bästa med att försöka efterlikna hennes mat här hemma:) Den här fiskgratängen är bara så god, den ser kanske inte mycket ut för världen, men det är verkligen en av de godaste fiskrätter jag vet:)

Du behöver (ca 4port):
600g sejfilè
1 tsk salt
100 g skalade räkor
100 g crabsticks
2 msk smör
3msk vetemjöl
4 dl fiskbuljong (tärning+vatten)
1 äggula
1 dl grädde
1 msk citronsaft
100 g riven ost
salt, peppar

Gör såhär:
Tina fiskfilèn om den är fryst. Lägg fisken i en ugnsfast form och salta fisken. Sätt in formen i 200 grader i ca 15 min.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och rör ner vetemjölet. Späd med buljongen under omrörning. Låt såsen koka upp och koka ca 3 min. Vispa ihop äggula och grädde. Ta kastrullen från värmen och rör ner grädden i såsen, nu får såsen inte koka. Smaka av med salt och peppar och nypressad citron.
Ta ut fisken ur ugnen och lägg räkor och crabsticks i formen. Häll över såsen och till sist den rivna osten. Sätt in i ugnen på 250 grader i 10 min. Servera med kokt potatis.

fredag 21 maj 2010

Seg och knaprig godiskaka



Jag är galet svag för chokladkakor, kladdkakor, brownies... Allra godast är de när de blir både knapriga och sega, därför är detta receptet ett av mina bästa! Kombinationen med bitar av hackad mörk choklad och salta jordnötter inuti är bara helt makalös. Måste provas!
Receptet kommer från tidningen "allt om mat".

Jordnötsbrownies ca 20 bitar
Du behöver:
150 g mjölkchoklad
125 g smör
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
50 g mörk choklad
100 g salta jordnötter

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält mjölkchokladen i micron. Rör rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker poröst.
Vispa upp äggen. Arbeta in de uppvispade äggen lite i taget och sen den smälta chokladen i smöret. Sikta i kakao och vetemjöl och blanda till en smet.
Hacka den mörka chokladen grovt och vänd ner den och jordnötterna i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i en fyrkantig form 24x24 cm, och bred ut smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 35 min. Låt svalna och skär upp i bitar.

torsdag 20 maj 2010

Fetaostfylld lax med örtslungad potatis



Jag tröttnar nog aldrig på lax! Den går ju att variera hur mycket som helst och så blir den så saftig och god :) Tillsammans med fetaostkrämen blir det mums! Till laxen serverade jag små delikatesspotatisar som fick lite sällskap av färska örter, himla gott!
Detta här är busenkel mat, men det är som man säger; det enkla är ofta det godaste;)

Nu längtar jag till helgen (har visserligen jobbhelg) men då ska grillen få gå varm! Vad har ni helgplaner?

Fetaostfylld lax med örtslungad potatis
Du behöver:
4 laxfilèer
2 dl lätt creme fraiche
150 g fetaost
salt
citronpeppar

delikatesspotatis
1 msk smör
1/2 dl färska örter (jag hade timjan och basilika)
salt

Gör såhär:
Smula sönder fetaosten i en bunke och mosa ihop med creme fraichen. smaka av med salt och peppar.
Skär en djup skåra i mitten av varje laxfilè och lägg ca 2 tsk fetaostkräm i varje filè (servera resten av fetaostkrämen till den färdiga maträtten). Krydda med citronpeppar och lite salt. sätt in fisken i ugnen i 175 grader ca 15 min.
Koka potatisen med skalet på. Häll av den färdigkokta potatisen och låt den ånga från sig några minuter. Lägg i en msk smör och hackade färska örter och blanda om väl.

onsdag 19 maj 2010

En stor laddning köttfärsås!



Jag lagar alltid en rejäl laddning med köttfärsås när jag sätter igång, och jag misstänker att många fler gör som jag ;) Allra godast blir den när den får koka ihop på spisen i timtal, men den tiden hade jag tyvärr inte idag... Vi har lite sjukstuga här hemma för tillfället. Jag och gubben har en envis förkylning, lilleman har hosta och dottern har öronvärk så vi är lite slappa allihop. Tur att man kan trösta sig med lite god köttfärsås ;)
Linda, som har den fina bloggen Kryddburken, har inspirerat mig till att använda rotselleri i köttfärsåsen, något som gör den ännu ett snäpp vassare i smaken! Tack för tipset :)
Som sagt är detta ett storkok så jag har lite svårt att beräkna hur många portioner den räcker till, men den har räckt till en middag för 4 personer, 2 lunchlådor och så har jag lagt undan några rejäla skopor till fredagens hemlagade pizza och så en lite mindre portion till varma mackor i nästa vecka:)

Köttfärsås
Du behöver:
ca 1 kg blandfärs
2 morötter
4 schalottenlökar
1 rotselleri
2 msk smör
1 dl ketchup
1 dl chilisås (heinz)
3 msk paprikapulver
2 köttbuljongtärningar
ca 7 dl vatten
2 msk kinesisk soja
2 msk maizena
salt och peppar

Gör såhär:
Skala och grovriv morötter och rotselleri. Hacka schalottlöken fint. Fräs grönsakerna tillsammans med smöret i ca 5 min tills de mjuknat. Häll över i en stor gryta. Fräs färsen tills den blivit smulig och fått fin färg och blanda ner den i grönsaksfräset. Tillsätt ketchup, paprikapulver och chilisås. Blanda runt ordentligt och tillsätt vatten, buljong och soja. Låt koka upp och låt köttfärsåsen puttra på spisen minst 20 minuter, men gärna uppemot en timme.
Red av såsen med maizena och smaka av med salt och peppar.

De goda grönsakerna sätter extra piff på köttfärssåsen!

Rykande varm köttfärssås....

...redo att serveras!

Chokladmousse



Här kommer ett recept från helgens fredagsmys som jag inte hunnit blogga om. Smaken på denna chokladmoussen var bara helt underbar! En av de bästa jag smakat. Att det går fort att göra den ökar ju bara pluspoängen. Nigella gör mig aldrig besviken ;)

Du behöver Ca 6 port):
150 g små marshmallows
50 g mjukt smör
250 g mörk choklad (70%)
1/2 dl nykokt vatten
3 dl grädde
några droppar vaniljessens

Gör såhär:
Ha marshmallows, smör, choklad och vatten i en tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på medelstark värme och låt det smälta under omrörning. Låt chokladblandningen svalna.
Vispa grädden med vaniljen tills det bildar toppar och vänd ner den avsvalnade chokladblandingen, lite åt gången, tills du har en slät och jämn chokladkräm.
Ös upp den i 6 små dessertglas. Sätt moussen kyligt fram till servering.

Choklad, marshmallows och smör i en salig röra...

Chokladmousse och jordgubbar, en given hit!

söndag 16 maj 2010

Vad blir det för väder?


Ja, hemma hos oss är frågan "vad blir det för väder?" ungefär lika med "vad blir det för mat?" För så länge det inte spöregnar så tänds grillen under grillsäsongen. Men regnat är precis vad det har gjort nonstop idag. Så den tilltänkta grillade fläskfilèn fick bli en ugnsbakad filè och det funkar det ju det med! Jag bankade ut den till en platt rektangel och bredde på ett lager med philadelphiaost och ett lager med mojo, som är en spansk kall sås lagad av paprika och chili. Det kan man laga hemma med en mixer, men den jag hade var färdiglagad (köpt i spanien).
Till detta gjorde jag en fetaostkräm som passar väldigt bra till fläskfilè.

Du behöver:
1 fläskfilè ca 600 g
100 g philadelphiaost
1 dl spansk mojo
salt och peppar

Fetaostcreme:
200 g fetaost
2 dl lätt creme fraiche
1 msk olivolja (extra virgin)
salt

Gör såhär:
Putsa filèen fri från hinnor. Skär ett djupt längsgående snitt i mitten av filèen, utan att skära helt igenom. Vik ut filèen och banka den platt. Salta och peppra. Bred på ett lager philadelphiaost och ett lager mojo. Rulla ihop filèen från långsidan och bind ihop med ett steksnöre. Stick en stektermometer i den tjockaste delen på köttet och sätt in i ugnen i 175 grader. När termometern visar 65 grader är köttet färdigt.

Mosa fetaosten med en gaffel och blanda ner creme fraichen. Smaka av med salt. Ringla över olivoljan och blanda lätt.

Jättegott med blåbärspaj!



Blåbärspaj, det finns nog inte många som inte gillar denna paj! Blev så himla sugen på paj när jag satt och bläddrade igenom Tinas kokbok. Jag brukar göra en blåbärspaj som är gudomligt god, men tänkte att jag skulle variera mig och testa Tinas. Den blev god, men i fortsättningen håller jag mig nog till mitt gamla vanliga recept ;)

Du behöver:
125 g smör
1 krm salt
125 g mandelmassa
1 st ägg
3,5 dl vetemjöl

1 dl mandel, finhackad
3 st bittermandlar, hackade
3 st ägg
3 dl strösocker
375 g Kesella
2 tsk bakpulver
0,75 dl vetemjöl
1 paket (275 g) frysta blåbär
1 st citron, rivet skal

Gör så här:
Mördeg:
Lägg mandelmassan och saltet i en matberedare. Mixa tills att mandelmassan blivit smidig, tillsätt därefter smöret i små portioner. Häll i ägget och till sist mjölet. Var noga med att inte överarbeta degen när mjölet är tillsatt. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i kylen för att vila i ca 1 tim.
Sätt ugnen på 175 grader.

Ta ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en tjocklek av ca 2 mm. Fodra pajformen, var noga med att trycka ner kanterna så att det inte blir någon luft mellan deg och form. Ställ formen i frysen 10 min. Baka formen direkt från frysen i ca 175 grader tills pajskalet är gyllene. Det tar ca 12-13 min.

Fyllning:
Vispa sockret och äggen tills det vitnar och sockret är löst. Blanda hastigt ihop äggvispet med de övriga ingredienserna. Häll upp fyllningen i det förbakade pajskalet och baka i 175-gradig ugn i ca 30 min.


Det är minsann fler i vår familj som gillar blåbärspaj ;)

fredag 14 maj 2010

Piroger med köttfärsfyllning


Ett gäng piroger, stora till oss vuxna och små till barnen ;)


Piroger är ju så himla gott! Det passar till kalas, till fredagsmys, till picknicken och så är det ju perfekt att ha på lager i frysen. Dessutom är det kul att laga piroger. Den här degen är så lättkavlad och smidig så gör gärna dubbel sats på en gång, det kommer gå åt, jag lovar!

Du behöver (ca 16 st)
köttfärsfyllning:
300 g nötfärs
1 gul lök
1 morot
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk tomatpurè

Pirog deg:
4 medelstora kokta kalla potatisar
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g rumsvarmt smör

Gör såhär:
Börja med fyllningen för att den ska hinna svalna innan du bakar in den i pirogerna (det är viktigt, annars avger fyllningen så mycket kondens att pirogerna blir blöta).
Fräs färsen tillsammmans med hackad lök och grovt riven morot. Tillsätt salt och svartpeppar och smaka av med tomatpurè. Ställ fyllningen åt sidan.
Blanda vetemjölet med bakpulver och salt i bunke. Pressa ner den kalla potatisen och tillsätt rumsvarmt smör. Knåda till en smidig deg. Degen behöver inte vila. Dela degen i 2 och kavla ut varje del till 30x40 cm stora rektanglar. Stansa ut rundla med en skål eller kopp, ca 12-15 cm diameter. Lägg ca 2 msk fyllning på varje rundel och vik över ena halvan så att du får halvmånar. Tryck ihop degkanterna med en gaffel. Lägg pirogena på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen ca 10-12 minuter i 225 grader. Om du ska frysa in pirogerna så låt dem först svalna på galler.


Så här ser dem ut inuti....

Middagen serverad!

torsdag 13 maj 2010

Fattiga riddare



Okej, detta här är kanske inte världens nyttigaste kvällsmat, men gud så gott! Krsipiga och varma, nästan som sockrade munkar som bara smälter i munnen. En given hit ihop med en kopp te:)

I morgon ska vi laga piroger med köttfärsfyllning. Jag ska vara hemma med barnen eftersom det är planeringsdag på dagis, ska bli riktigt mysigt att bara vara med mina små kottar *älska*. Så det blir säkert lite bakning oxå ;) Uppdatering kommer i morgon!

Fattiga riddare (2 pers)
Du behöver:
4 skivor formfranska
2 ägg
3 dl mjölk
några droppar vanilljessens
smör
strösocker

Gör såhär:
Vispa ihop ägg och mjölk och droppa ner lite vaniljessens. Skär formfranskan på diagonalen så att du får trekanter. Doppa brädet i äggsmeten, låt de inte ligga för länge i smeten, då blir de bara degiga och blöta.
värm en stekpanna och ha i smöret. Stek brödtrianglarna några minuter på varje sida, tills de fått fin stekyta. Vänd de varma bröden i strösocker och voila; Fattiga riddare! Servera genast.

En kopp med te vid sidan av de härliga riddarna blir pricken över i!

tisdag 11 maj 2010

Korv Stroganoff



Det är kanske inte alla vuxna som jublar av glädje över att bli serverad korv stroganoff, men det gör min blivande man ;) Och barnen oxå för den delen. den här rätten är perfekt "dagen-innan-löning" mat, för man kan ta precis det man har hemma och resultatet blir lika gott varje gång.
Nu ska jag ut och få lite sol på näsan innan det bär av till jobbet... igen! Tjing tjing!

Korv stroganoff (ca 4 port)
Du behöver:
400 g falukorv
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 tsk salt
1/2 dl chilisås
2 msk tomatpurè
1 msk paprikapulver
1 tsk kinesisk soja
2 dl frusen grönsaksblandning (ärter, majs, morot)

Gör såhär:
Skär falukorven i strimlor och fräs på medelstark värme ca 3 min (jag tycker det är gott när korven får lite stekyta). Tillsätt matlagningsgrädde. Rör ner chilisås, tomatpurè, salt, paprikapulver och soja. Blanda väl och låt koka upp. Ha till sist i grönsakerna och koka ett par minuter.
Servera med kokta makaroner eller potatismos.

måndag 10 maj 2010

100 inlägg!


Kära läsare! Här kommer alltså mitt 100:ade inlägg och förhoppningsvis lär det komma många fler :) Jag har inte ens kommit igenom en fjärdedel av min recepthög och jag tycker den växer hela tiden, härligt!
Vi har haft en underbar helg hos släkt och vänner i Sverige, lite otur med vädret men vad gör det i glada vänners lag? ;) Hos familjen blev vi som vanligt bjudna på outstanding god mat, grillat med diverse tillbehör, yum yum!
Idag är det dock tillbaka till verkligheten här hemma med dagislämning, träning och altanbygge och i kväll är det jobb för min del. Såklart blir det tid för lite matlagning oxå, så här kommer ett råbra recept på kyckling i balsamicosky och tagliatelle:

Du behöver (ca 4 port):
3-4 kycklingfilèer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja
2 1/2 dl hönsbuljong (tärning + vatten)
1/2 dl crema de balsamico
1 msk vitvinsvinäger
100 g fetaost
15 svarta kalamataoliver

250 g tagliatelle
100 g ruccola

Gör såhär:
Dela filèerna på längden i 2 delar och fräs de i oljan i ca 3 min på varje sida. Salta och peppra.
Slå på buljongen, vitv.vinäger och balsamico och låt reducera i ca 10 min.
Koka under tiden tagliatellen al dente och låt den rinna av väl. Blanda den varma pastan med noga sköljd ruccola. Lägg upp på serveringsfat. Fördela filèerna på pastan och häll på balsamicoskyn. Toppa med fetaost och oliver.



torsdag 6 maj 2010

Frasiga laxkakor!



Då var det dags för kvällsjobb igen då, och som vanligt lagar jag mat på dagen så att jag kan ta med mig middagen till jobbet. Det är ju inte all mat som är lika god att värma så det gäller att planera litegrann. De här laxkakorna smakar otroligt gott varma som kalla och funkar finfint att värma på nytt :)
Vi åker bort hela helgen så nu kommer det eka lite tomt här på bloggen fram till tisdag. Men då kommer jag tillbaka med massa nya idèer och recept! Ha en riktigt trevlig helg allihop, det ska jag ha i alla fall ;)

Frasiga laxkakor (ca 4 pers)
Du behöver
600 g skinnfria laxfilèer
100 g rökt lax
1 cm färsk ingefära
3 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 röd chili
saften från en 1/2 lime
1 äggvita

Gör såhär:
Skär laxen i tunna remsor och blanda med riven ingefära. Pudra ner potatismjöl och blanda med salt. Hacka chilin fint och blanda ner den tillsammans med limesaften. Vispa äggvitan lätt ocg rör ner i laxen.
Värm en neutral olja i en stekpanna. Klicka ner matskedsstora klickar av lax"färsen" och stek gyllenbruna på varje sida.
Servera med sweet chilisås och nudlar.

tisdag 4 maj 2010

Majs-och kycklingsoppa!



Hej alla därute! Oj, vad glest det har varit med recept från mig den sista veckan, men jag får ursäkta mig med att jag har jobbat otroligt mycket! Dessutom har jag lagat en del av den maten som redan ligger ute här på bloggen, många av mina favvorecept har jag redan bloggat om :)
Hoppas ni hänger kvar ändå;)
Idag har vi alltså ätit majs-och kycklingsoppa och barnen satt helt knäpptysta och åt, förutom några "mmmm...." ibland. Det tar jag som ett gott betyg!
Receptet kommer från "allt om mat".

Du behöver (ca 4 port):
1/2 lök
2 burkar majs à 320 g
1 liter vatten
2 hönsbuljontärningar
2 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
1/2 grillad kyckling

Gör såhär:
Hacka löken fint och fräs den några minuter i neutral olja i en kastrull. Häll på vatten och buljongtärningar och låt koka upp. Häll i majsen och mixa till en slät massa. Sila soppan med en fin sil så att majsskalen silas bort och häll tillbaks soppan i kastrullen. Blanda ner matlagningsgrädde och koka upp. Låt soppan koka cirka 5 minuter.
Rensa kycklingen under tiden och skär i kycklingköttet i tärningar. Smaka av soppan med salt och peppar.
Födela kycklingen i soppskålar och häll den varma soppan över. servera gärna med nybakat bröd :)