fredag 30 juli 2010

Tacotårta



Vi skulle egentligen ha varit i Sverige just nu, hos min kära familj. Men så blev dottern sjuk och då får man vackert stanna hemma. Helgen ser plötsligt lite annorlunda ut... I morgon jobbar jag extra och gubben stannar hemma med kidsen och på söndag lämnar vi barnen hos svärföräldrarna och åker till svenska gränsen och handlar. I kväll har vi bara slappat och lagat god mat :) Satt och surfade runt lite på olika matbloggar och såg tacotårtan hos Kryddburken och det vattnades i munnen. Så himla gott!
Här finns det egentligen inga regler, släng på det du gillar och se till att tortillasen och tacofärsen är varma så är fredagskvällen räddad ;)
Vi hade majs, riven ost, salsasås, tacofärs, tomater, fetaostkräm, nachos, lök, ananas och guacamole mellan tortillasen, men kika in hos kryddburken om du vill ha ett recept att följa :)


onsdag 28 juli 2010

Snabba hälsobrödet!



I en evig tid var brödbak min stora akilleshäl... De jäste dåligt, blev hårda och kompakta. Då var räddningen filmjölksbröd, bara att röra ihop och skicka in i ugnen. Otroligt tacksamt! Nu har jag övervunnit brödbakartekninken och tycker att det är roligare att baka bröd med jäst än med filmjölkslimpor. Men ibland kan jag bli otroligt sugen på detta bröd att jag bara måste slänga ihop ett par limpor :)
Receptet hittade jag för längesen på tasteline, men har gjort en del ändringar.

Grov och saftig filmjölkslimpa
Du behöver:
1 liter filmjölk
2 dl solroskärnor
5 dl vetemjöl
6 dl grahamsmjöl
2 dl vetekli
1 dl linfrön
3 msk bikarbonat
1 dl mörk sirap
Flytande margarin+ströbröd

Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser och se till att bikarbonaten är noga blandat. Rör ner filmjölken och sirapen och rör till en jämn smet.
Smörj och bröa 2 avlånga formar som rymmer vardera 1 1/2 liter.
Fördela den lösa smeten i formarna och sätt in direkt i ugnen, 175 grader.
Grädda bröden ca 1 tim.
Täck ev. med aluminiumfolie efter halva tiden om det ser mörkt ut på ytan. Låt svalna under bakduk.


måndag 26 juli 2010

Wallenbergare på fisk




Här är ännu ett recpet som jag hittat i tidningen allt om mat. Jag älskar att bläddra i tidningar och kokböcker och leta efter nya recept :) De här fiskbiffarna var urgoda! Och faktiskt så smakade det riktigt gott med lite lingonsylt till, låter jättekonstigt, men prova så får ni se! ;)

Jag har följt recpetet men lagt till lite fisk, tyckte receptet var lite snålt tilltaget till 4 pers.

Du behöver (4 pers):
600 g sejfilè (block)
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
2 msk hackad dill
1 krm vitpeppar
1/2 dl ströbröd

Gör såhär:
Tina den frysta fisken. Dela fisken i mindre bitar och lägg i en bunke. Ha i matlagningsgrädde, salt och hackad dill och mixa till en slät massa. Forma ca 8 biffar och vänd de i ströbröd. Smält smöret i en stekpanna och stek biffarna på medelstark värme ca 4-5 min på varje sida.
Servera med kokt potatis/potatismos, kokta ärter och skirat smör.

lördag 24 juli 2010

Grillad melonsallad


Det är det vi har ätit i kväll och det var så himla gott! I den senaste (eller kanske näst senaste) Allt Om Mat var det många olika recept med just melon och det är en av de bästa frukterna jag vet. Så gissa om jag gick igång på tanken om att grilla melon! Och det smakade precis som jag hade föreställt mig :) Tillsammans med de honungsglaserade ananasskivorna var det en oslagbart god sallad som passade perfekt till kycklingspett!

Grillad melonsallad (ca 3-4 pers)
Du behöver:
1/2 cantaloupe melon
1/4 färsk ananas
2 tsk flytande honung
1 klyfta nykål (ca 500g)
1 rödlök
4 vårlökar

Dressing:
2 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
1 msk finhackad schalottenlök
1 tsk brun farin
1 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar

Gör såhär:
Blanda alla ingredienserna till dressingen och ställ åt sidan.
Skala och dela melonen i klyftor. Skala och skär bort den träiga mitten på ananasen och skär i tunna skivor. Pensla ananasskivorna med flytande honung. Grilla ananasen och melonen någon miut på varje sida.
Skär vitkålen och rödlöken i bitar. Hacka vårlöken. Fräs vitkålen och löken i en stekpanna på medelstark värme under omrörning, ca 5 min.
Lägg upp den varma salladen på ett fat och toppa med de grillade frukterna. Häll över dressingen. Servera genast.

fredag 23 juli 2010

Blåbärskaka i långpanna



Jag vet inte hur ofta jag säger att det är så himla praktiskt att baka i långpanna, men det tåls att sägas igen, för det ÄR praktiskt;) Just nu är mitt lilla hus fyllt av doften av nybakade blåbärsrutor som jag och mina kära sköterske-kolleger ska njuta av i kväll... Vi som har turen att få jobba fredagkväll måste ju trösta oss med lite gott ;)

Som ni kanske lagt märke till ser bloggdesignen lite annorlunda ut, detta är egentligen helt ofrivilligt då jag fick besked av design-sidan att uppdatera mallen, men så fick jag aldrig tillbaka min ursprungliga och nu kan jag inte hitta den :( Nåja, tycker den ser ganska okej ut ändå, i alla fall i min webläsare, men den ser kanske annorlunda ut i tex firefox...?

Blåbärskaka (ca 25 bitar)
Du behöver:
250 g smör
3 ägg
5 dl socker
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
200 g frusna blåbär
2 msk florsocker

Gör såhär:
sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker i en stor bunke. Blanda ner smöret. Rör ner mjölet och vaniljsockret och rör till en jämn smet.
Klä en långpanna ca 25 x 30 cm med bakplåtspapper och fördela smeten jämnt i långpannan. Strö över blåbären och sätt in i ugnen i ca 35-40 min.
Låt kakan svalna och strö över florsocker innan servering.


Kakan innan gräddning

onsdag 21 juli 2010

Grillad kotlett med jordnötssås



Detta här recpetet har jag klippt ut från en tidning för så många år sedan att jag inte ens minns vilken tidning det var... Så har det blivit liggandes i recepthögen som ska provas och så plötsligt blev jag himla sugen på jordnötssås och då kom detta receptet till sin rätt! Riktigt spännande och annorlunda jordnötssås med en liten hint av spiskummin som gör att den smakar lite indiskt... Riktigt gott hur som helst!

Du behöver (Ca 4 pers):
4 kotletter
2 msk mango chutney
1 msk kinesisk soja
1/2 dl äppelcidervinäger
salt och peppar

Jordnötssås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl salta jordnötter
1 msk smör
1 msk curry
1 tsk spiskummin
2 dl kokosmjölk
1 tsk honung
skalet och saften från 1 lime
salt

Gör såhär:
Blanda mango chutney med soja och vinäger och häll det i en plastpåse. Lägg ner kotletterna i påsen och massera in marinaden i köttet. Låt köttet ligga i marinaden i minst 1 timme.

Hacka lök och vitlök fint. Fräs löken tillsammans med jordnötterna i smöret i en tjockbottnad kastrull. Krydda med curry och spiskummin. Häll på kokosmjölken.
Ta kastrullen från plattan och mixa såsen nästan helt slät med en stavmixer (späd med vatten om den blir väldigt tjock).
Sätt tillbaka såsen på värmen, men den ska inte koka. Blanda ner honung och skalet från limen och limejuicen. Smaka av med salt.

Grilla eller stek kotletterna ca 3-4 minuter på varje sida och servera med jordnötsåsen och russinris.

tisdag 20 juli 2010

Ädel broccolilåda



Det är inte varje dag jag har middagen klar kl halv 11 på förmiddagen, men just när jag jobbar kväll tycker jag det är praktiskt att förbereda middagen så tidigt som möjligt. Så nu är alltså middagen klar och jag kan pyssla med annat här hemma :) Barnen är lämnade på dagis så jag har hela 3 timmar med lugn och ro... Regnmolnen hänger tunga här utanför, så det lutar åt att fixa en chai latte och krypa ner i soffhörnet med en bra bok, härligt!
Dagens recept har jag hittat på arla.se och jag har bara lagt till lite strimlad skinka för en ännu mer mättande maträtt.

Broccolilåda med pasta och skinka (ca 4 pers)
Du behöver:
4 dl kokt pasta t ex skruvar (jag använde farfalle)
300 g färska eller frysta broccolibuketter
150 g strimlad skinka
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 ägg
2 1/2 dl Kelda Matlagningsgrädde
1 1/2 dl Arla Köket riven Kvibille ädel

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Koka broccolin i lättsaltat vatten ca 1 min. Låt den rinna av. Blanda broccoli, strimlad skinka och pasta i en smord form. Salta och peppra. Vispa ihop ägg,grädde och ädelost. Häll det i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.


måndag 19 juli 2010

Pytt i panna med stekt ägg



Igår hade vi gäster till middag... eller nja, hur säger man? Nu låter det ju som att vi ätit gästerna, haha. Gäster på middag? Hur som helst, min kära vän Anna, som tog med sig köttet, hade nog räknat med en mindre armè till bords här så det blev en hel del kött över... Överblivet stekt kött och potatisrester kan ju inte bli annat än pyttipanna! Så himla gott dessutom :)Och ni vet; inte kasta mat! ;)
Och tack för maten Anna!

Pytt i panna:
250 g stekt kött
6 kokta eller råa potatisar
1 hackad gul lök
1/2 dl hackad persilja
salt och peppar

Gör såhär:
Tärna köttet och potatisen smått. Om potatisen är rå, så börja med att steka den på medium värme tills den mjuknat och fått färg. Om potatisen är kokt kan du fräsa på den tillsammans med löken. Ha i kötte till slut och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar.
Servera med stekt ägg och inlagda rödbetor.

söndag 18 juli 2010

I stället för godis...


...dricker jag hellre en fräsch och svalkande smoothie så här om sommarkvällen! Jag gör den gärna ganska tjock, så att den nästan är som en sorbet till att börja med och sen smälter den sakta så kan jag dricka den, glass och dricka i ett, smart va? ;)

Härlig rubinröd sommarsmoothie
Du behöver:
1 dl frusna hallon
1 dl frusna björnbär
2 dl granatäpplejuice
1-2 tsk socker (beroende på hur söt man vill ha den)

Gör såhär:
Mixa alla ingrediender i en blender eller med stavmixer. Häll upp i glas och njut!


torsdag 15 juli 2010

Sommarkorv



Ett smart sätt för att få en riktigt god tomatsmak i en gryta utan att använda konserverade tomater, är att skålla riktigt solmogna färska tomater och skala av skinnet försiktigt. Det ger en otroligt fräsch och somrig tomatsmak. Det är lite pilligt och definitivt lite pyssligare än att öppna en konservburk, men det är absolut värt besväret!

Sommarkorv (ca 4 port)
Du behöver:
400 g grill-eller falukorv
3 vårlökar
4 tomater
3 dl matlagningsgrädde
2 msk riven pepparrot
1 dl hackad dill
1 msk senap
1/2 tsk salt

Gör såhär:
Skär korven i bitar. Skär vårlöken i tunna skivor. Skär ett kryss i tomaterna, doppa de i kokhett vatten. Drag av skalet och skär tomaterna i bitar.
Lägg löken, korv och tomater i en vid gryta. Blanda matlagningsgrädden med pepparrot, dill, senap och salt. Häll det i grytan. Koka under lock på svag värme 5-10 min.


onsdag 14 juli 2010

Kyckling med bambuskott


Jag kan ofta få riktig craving efter kinamat och då brukar jag laga den här goda kina-inspirerade kycklingen. Den går fort att laga och är fantastiskt god! Perfekt mat att ladda upp inför kommande nattjobb. Att jobba nätter är inget jag är speciellt förtjust i, har svårt att ställa om dygnsrytmen och blir lite konstig i både huvudet och magen efteråt... nästan som att vara bakfull :S Då måste jag ha mat som jag vet att jag verkligen får i mig och tycker är gott!
Så nu ska jag dela av mig av denna goda maträtt och sen ska jag lägga mig ner och vila och ladda batterierna. Håll tummarna för en lugn natt ;)

Kyckling med bambuskott
Du behöver (ca 2-3 port):
2 kycklingfilèer
3 små salladslökar
1 liten röd chili
1 stor morot
100 g bambuskott (från burk)
100 g färska små champinjoner
2 msk olja
50 g cashewnötter
2 tsk maizena
1 1/2 dl vatten
1 tsk kinesisk soja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk kycklingfond

Gör såhär:
Skär köttet i smala strimlor.
Skär löken i ett par centimeter långa bitar. Hacka chilin. Skala moroten och skär den i skivor eller strimlor. skölj och skiva champinjonerna.
Hetta upp en stek-eller wokpanna med olja och fräs köttet ett par minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Fräs sedan morötter och svamp några minuter. Blanda ner bambuskott, lök och chili och fräs ytterligare några minuter.
Rör ut maizenan i vattnet. Blanda det med soja, salt och peppar och häll det i pannan. Tillsätt fonden och koka upp under omrörning.
Blanda i kött och nötter och låt allt få ett sista uppkok.
Servera med ris.


tisdag 13 juli 2010

Jordgubbar med grädde och maränger....



Nu är det längesen det var några sötsaker här på bloggen, så slår jag till med nåt riktigt sött och gott! Hade nog förväntat mig att den här efterätten skulle vara något sötsliskig för min smak, men jag tyckte att den kändes riktigt fräsch med de färska jordgubbarna :)

Du behöver (ca 4 port):
500g färska jordgubbar
2 tsk socker
2 msk granatäpplejuice
3 dl vispgrädde
100 g maränger

Gör såhär:
Skölj jordgubbarna och skär de i bitar. Marinera jorgubbarna i granatäpplejuicen och sockret. Vispa grädden tills den blivit tjock men inte hård. Krossa marängerna, spara några till garnering.
Vänd ner maränger och nästan alla jordgubbarna med den vispade grädden, var försiktig så att grädden inte förlorar sin luftighet. Häll upp i en serveringsskål och garnera med maränger och de sista jordgubbarna.


torsdag 8 juli 2010

Mumsig paj!



Den här pajen har verkligen allt... Salami, feta, soltorkade tomater, ruccola, creme fraiche... Kan det bli annat än gott?
En gudomlig uppladdning innan bilresan i morgon till vår lilla weekend i Kristiansand. En härlig helg tillsammans med familj och vänner hägrar och jag som är barnsligt förtjust i djurparker är alldeles salig :) Kan väl säga att förväntningarna hos barnen är aningen triggade oxå.. ;)
Så nu försvinner vi alltså över helgen, så håll till godo med denna goda paj, så ses vi snart!

Du behöver:
Pajdeg:
50 g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

Fyllning:
150g salami
100 g fetaost
6 soltorkade tomater i olja
ca 70 g ruccola
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl creme fraiche
1 krm svartpeppar

Gör såhär:
Blanda alla ingredienserna till pajdegen i en skål och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och täck en pajform med degen. Skär av överflödig deg från kanten, men låt en liten bit hänga över.
Skär salamin i bitar. Strimla de soltorkade tomaterna och skär fetaosten i små kuber. Fyll det obakade pjskalet med salami, feta, tomater och ruccola.
Vispa ihop ägg med creme fraiche och mjölk och svartpeppar. Häll äggstanningen över pajfyllningen.
Grädda pajen i ugnen i 200 grader i ca 35-40 min. Servera med sallad.

onsdag 7 juli 2010

Stekt makrill med stuvad spenat



Sommarmat på högsta nivå! Ibland när jag får akut hemlängtan så lagar jag denna rätten. Finns inte mycket annat som går upp mot nyfångad makrill, som bara får en lätt panering med ströbröd och salt och stekt i mycket smör, namnamnam.... Det är lite dåligt med den självfångade makrillen här, så de butiksköpta fick duga ;)
Stuvad spenat är ett givet sällskap till makrillen!

Stekt makrill med stuvad spenat
Du behöver:

2 färska makrillar, eller 4 filèer
1 dl ströbröd
1 tsk salt

400 g fryst spenat
1 dl gräddmjölk
1 1/2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

Gör såhär:
Filèa och skölj den färska makrillen noga. Låt skinnet sitta kvar. Torka av den något på hushållspapper. Blanda salt med ströbröd och vänd den skinnfria sidan i paneringen.

Tina spenaten och ha den över i en kastrull. Rör ut mjölet i gräddmjölken och blanda ner i spenaten. Låt koka upp och koka lätt i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.

Stek fisken ca 3 min på varje sida, tills den fått fin stekyta och köttet blir vitaktigt. Servera med den stuvade spenaten.

Fina makrillar till middag!

Ner i stekpannan med mycket smör!

De ska bli fint gyllenbruna på den skinnfria sidan.

Spenaten får puttra vid sidan av...

Tills den får sällskap av den fina makrillen och dillkokt färskpotatis :)

tisdag 6 juli 2010

Jag har stulit igen...



Åter igen har jag haft svårt att hålla vantarna borta från allt det goda ni duktiga matbloggare lägger ut. För ett tag sedan blev jag så himla frestad av ett recept jag hittade hos Loulas kök, dubbelmarinerad fläskfilè. Detta här är nog bland det godaste kött jag ätit, marinaderna gör verkligen underverk! Detta måste ni prova :) Jag har följt recptet nästan till punkt och pricka, men jag grillade köttet i stället och serverade rätten varm. Dessutom använde jag fläskyttefilè, en rejäl bit, som räckte till ca 6 pers.
(passa oxå på att kika igenom Louises blogg för mer inspiration, hela bloggen är helt outstanding!)

Dubbelmarinerad fläskytterfilè:

Du behöver (ca 6 port)
1 kg fläskytterfilé

Marinad 1:
1 msk hoisinsås (kinesisk sås med sojabönor)
2 msk kinesisk soja
1 msk olja
2 msk chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
Marinad 2:
3 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
3/4 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 tsk socker
2 krm svartpeppar
1/2 dl hackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta
skal av 1 citron+en skvätt av saften

Gör såhär:
Blanda ingredienserna till marinad 1 i en plastpåse tillsammans med köttet. Låt ligga i kylskåp ca 1 dygn.
Tag upp köttet ur marinaden och torka av. Grilla köttet i en hel bit tills den är svagt rosa i mitten. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs upp i skivor.
Blanda ingredienserna till marinad 2. Skeda över strax före servering.


måndag 5 juli 2010

Nygift och lycklig!


Här har ni mig igen! 2 dagar sedan jag blev äkta maka till min underbare man och ingen är nog lyckligare än jag :D Vårat bröllop blev verkligen en saga, allt från musiken till maten, till sermonin och inte minst festen! Vilken hejdundrande fest vi hade, något av det roligaste jag varit med om. Vi var bland de sista som lämnade festen och då hade vi dansat non-stop i 2 timmar :D
Att vakna upp dagen efter i den stora hotellsviten vid sidan av min man och till room-service och min vacka morgongåva var bara helt magiskt.
Jag blir så varm inombords när jag tänker på alla härliga vänner och familjemedlemmar som var med på att göra vår stora dag så fantastisk. Love you all!

Nu går det mesta tillbaka till vardagslunken :) Vi har semester denna veckan, men sen är det tillbaka till verkligheten innan den riktiga semestern och bröllopsresan startar i slutet av augusti. Längtar!

Nu ska jag i alla fall dela med mig lite på receptfronten igen, detta är ju trots allt en matblogg ;)
Idag har vi ätit härlig pastasås med tagliatelle, fort och enkelt precis som sommarmat ska va!
Receptet är från arla.se.

Du behöver (ca 3-4 port):
ca 300 g pasta, t ex tagliatelle
250 g fryst bladspenat el 150 g färsk
2-3 kycklingfiléer, ca 400 g
2 vitlöksklyftor
6-8 marinerade soltorkade
tomater, ca 50 g
Arla smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Kelda mellangrädde

Gör så här:
Koka pastan. Tina den frysta spenaten och krama ur vattnet. Skär kycklingen i små bitar. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla tomater och spenat. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Rör i vitlök, tomater, spenat och grädde. Låt det koka ihop några minuter. Servera såsen med pastan.