söndag 29 augusti 2010

Hemma från Grekland!


Hej hopp här har ni mig igen! Hemma efter 2 härliga veckor i det varma Grekland:) Kombinerad bröllops-och familjeresa, hur mysigt som helst. Känns kallt att vara tillbaka i Norden igen, cirka 20 graders skillnad, brrr... Men det var inte helt fel att komma hem och slänga sig i sin egen soffa, sova i sin egen säng, fixa i köket och inte minst laga mat igen. Borta bra men hemma bäst!
Vi har ätit så otroligt mycket god mat de senaste 2 veckorna, vågar inte ställa mig på vågen haha. Men något jag saknat under resans gång är fisk, vi har ätit kött och sallad, kött och sallad... Så nu idag var jag otroligt sugen på fisk och min lilla dotter frågade faktiskt om fisk till middag :D För ett tag sen såg ett recept hos Fru Matglad som jag tänkte att jag bara måste prova, och det gjorde jag idag! Himla gott och enkelt. Jag serverade den goda fisken med en härlig skaldjurssås och pressad potatis. Kika in här för receptet på fisken, såsen får ni receptet på här:

Du behöver:
500 g räkor med skal
ca 1/2 l vatten
1 knippe dill
1 dl matlagningsgrädde
2 1/2 dl mjöl
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk pressad citron

Gör såhär:
Skala räkorna och kasta för guds skull inte skalen! De utgör hela basen för såsen. Koka upp skalen med vattnet och dillen och sjud i ca 15 min. Sila buljongen i en ren kastrull och kasta räkskalen. Låt buljongen koka upp och reducera tills det återstår ca 3-4 dl. Häll i matlagningsgrädde. Blanda ut mjölet i lite vatten och rör ner i den kokande buljongen. Låt såsen sjuda i ca 3 min och smaka av med salt och peppar och pressad citron.







Jag och Emma kunde inte riktigt få nog av att dona i köket så vi satte igång med ett bullbak oxå! Blev ett riktigt bullkalas:) Kan verkligen behövas när vi ska köra 70 långa mil i morgon bitti med 2 kids. Wish us luck!

torsdag 12 augusti 2010

Citron-och kaprisstekt lax



Det här blir det sista inlägget innan jag och familjen firar semester och då kommer jag inte ha tid till bloggen för agendan är fullproppad! Det ska bli otroligt skönt med semester! Lata dagar utan måsten :)
Efter semestern är bloggen i full rulle igen. Då närmar sig hösten och jag ser fram emot mustiga köttgrytor som får koka på spisen i timvis :) Men nu är sommaren fortfarande här så här bjuder jag på ett somrigt laxrecept!

Du behöver (4 pers):
4 laxkotletter
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 citron
1 msk smör
1 msk rapsolja
4 msk kapris

Gör såhär:
Salta och peppra laxkotletterna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär bort det yttersta gula skalet och skär det i tunna strimlor. Stek laxen i smör och rapsolja ca 5 min på varje sida tillsammans med citronskal och kapris.
Servera laxen med potatis blandad med färsk bladspenat och sås.

söndag 8 augusti 2010

Test av kryddmix


Bild lånad från Santa Maria

Idag har det varit VARMT... Alltså inget som inbjuder till något maraton i köket. Har haft en påse med kryddmix för köttfärs liggandes ett tag och det var perfekt mat idag, snabbt och lätt. Kryddmixen heter Cevapici och är till för att laga färsbiffar Balkan style den ska enligt producenten, Santa Maria, vara smaksatt med svartpeppar och vitlök (och jag BTW, äter mängder av vitlök varje dag för att bekämpa Den Elaka Förkylningen). Kryddblandningen håller vad den lovar, den smakar mycket peppar och vitlök och köttbullarna smakar riktigt gott! Något för stark för min 3-åring som tyckte att det brann på tungan, medans 1-åringen glufsade i sig förnöjt. Smaken är med andra ord som baken....
Något jag däremot är skeptisk till är att kryddblandningen innehåller glutamat, kan ni fatta att detta ämne kan få lov att vara smaksättare till såååå många halv-och helfabrikat? Det är ju såklart en diskussion för sig själv men jag säger helst nej tack! Inget jag har lust att stoppa i mina barn varje dag, men en gång ibland tror jag inte utgör livsfara... Vad tycker ni? Undviker ni att använda matvaror med glutamat?

Vi tillagade biffarna enligt anvisningarna på förpackningen och serverade med klyftpotatis, sallad och en god tomatsalsa.

lördag 7 augusti 2010

Leilas saftiga lingonlimpa



Jag är feberfri! Hurra! Fortfarande trött som ett utsketet äpple och hostar som en tuberkulos sjuk, men defintivt på bättringsvägen :)
Detta firade jag med att inviga min Kenwood assisitent som vi fick i bröllopsgåva av min kära familj... Tekniskt sett borde jag väl kalla den vår Kenwood, men det är ju bara jag som kommer använda den så då kan den ju heta lite min... my precious....
Efter bakningen satt jag i koma i flera timmar, för det tog minsann på krafterna, men det var värt det för brödet smakar gudomligt!

Du behöver (2 limpor):
4 dl varmt vatten
2 dl lingonsylt
1 dl olivolja
1/2 dl ljus sirap
1 kapsyl ättika
1 msk salt
1 msk hel kummin
1 msk hla fänkålsfrön
2 dl russin
1 dl linfrön
1 pkt torrjäst
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
10-11 dl vetemjöl special

Gör såhär:
Blanda ca 50 grader varmt vatten, lingonsylt, olivolja, sirap, ättika, salt, krydder som stötts i mortel, russin och linfrön i en bunke.
Blanda torrjästen med de olika mjölsorterna och rör ner det i degvätskan lite i taget tills degen går ihop. Den ska vara lite kladdig.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timma.
Baka ut på ett välmjölat bakbord till två limpor och lägg de i smorda avlånga brödformar.
Sätt ugnen på 175 grader. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 1/2 timme.
Grädda limporna gyllende i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.

fredag 6 augusti 2010

Scampi med mango i röd currysås



Det här receptet är ännu en av Nigellas skapelser. Himmel vad den kvinnan kan laga mycket god mat! Den här grytan gjorde både mig och min man helt saliga, otroligt fyllig och härlig smak av thailand.
Den smakar säkert ännu bättre om man har alla 5 sinnen i välbehåll... Jag vet att jag tjatar om att jag är sjuk, men det börjar verkligen bli drygt nu. Jag kan inte jobba, jag orkar inte göra något nyttigt här hemma och jag kan inte stå och laga mat utan att ta en paus... Grr... Nu är jag less på detta här. Dessutom vill jag gärna ha mitt luktsinne tillbaka...
Ok nu är jag färdig med min klagosång för denna gång. Nu ska jag bara rafsa ner det här receptet och sen blir det natten! Trevlig helg!

Scampi med mago (ca 3-4 port)
du behöver:
1 msk wokolja
1 vårlök i tunna strimlor
1 1/2 msk röd currypasta
2 dl kokosmjölk
2 1/2 dl kycklingbuljong
2 tsk fisksås
200 g sötpotatis
100 g squash
200 g frusna scampi utan skal
1 lime
150 g mango

Gör såhär:
Skala och tärna sötpotatisen. Skölj och tärna squashen. Skala och tärna mangon. värm oljan i en stor wok- eller stekpanna och fräs vårlöken snabbt, tillsätt currypastan.
Vispa ner kokosmjölken, buljong och fisksås och låt det koka upp. Ha i squash och sötpotatis och låt det puttra i grytan ca 15 min.
Skölj scampin med kallt vatten och ha ner de i grytan. Låt koka upp och ta sedan grytan från värmen. Tillsätt limesaft och mangotärningar.
Smaka av grytan med ev lite salt.
Servera med kokt ris eller nudlar.

onsdag 4 augusti 2010

Pastasås med spenat


Även om inte matlsusten är så stor när man är sjuk så måste man ju ändå försöka få i sig lite mat. Maten ska helst gå snabbt att laga för att stå för länge vid spisen med dundrande huvudvärk är inget jag rekommenaderar. Helst ska ju middagen vara nyttig oxå, så att man blir frisk... Fort!
Då är den här middagen toppen! Nyttig, snabblagad och inte minst god :) Nu blir jag nog frisk snart ska ni se!

Pastasås med spenat
Du behöver (ca 4 port):
300 g fryst hackad spenat
6 soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
1 burk lätt creme fraiche
salt
nymald svartpeppar

Gör såhär:
Tina spenaten. Hacka eller strimla de soltorkade tomaterna. Värm oljan i en kastrull och fräs tomaterna lite snabbt. Ha i pressad vitlök och till sist spenaten. När allt i kastrullen är genomvarmt är det dags att ha i creme fraiche. Låt pasatsåsen koka upp och smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med tortellini.


tisdag 3 augusti 2010

En kopp med antioxidanter, tack!



Sjukstuga här hemma för tillfället... Barnen var sjuka i helgen och igår var det tydligen min tur. Feber, ont i halsen och dundrande huvudvärk, jag har haft det bättre :(
För att kurera mig har jag kokat en rejäl portion med blåbärssoppa. Matlusten är inte helt på topp, så då passar det ypperligt med blåbärssoppa och ostmackor till lunch. Tillsammans med nässpray och halstabletter... ;)

Blåbärssoppa
Du behöver:
1/2 liter färska eller frysta blåbär
3/4 dl strösocker
7 dl vatten
1 1/12 msk potatismjöl

Gör såhär:
Koka upp bär, socker och vatten. Låt koka ca 3 min och mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Låt soppan koka upp igen. Blanda ut potatismjölet med lite kallt vatten. Ta soppan från värmen och rör ner redningen. Låt soppan svalna lite.
jättegott med en skopa vaniljglass i soppan ;)