tisdag 30 november 2010

Foccacia




Då avslutar jag november månad med ett foccacia-recept... Och inte vilket som helst, nämligen Leilas recept. Jag måste säga att detta är ett av mina favoritbröd. Kan varieras i all oändlighet och smakar bara så otroligt gott! Passar oxå utmärkt till soppa. Idag hade vi broccolisoppa, så då valde vi att smaksätta brödet med tomat och basilika.

du behöver:
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
14 röda körsbärstomater
färsk basilika
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Gör såhär:
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Tryck ner hela tomater och basilikablad i degen. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Foccacian innan gräddning...

... och efter!

måndag 29 november 2010

Lax i krämig paprikasås



Nu är jag färdig med mina nätter på jobbet, för denna gång! I natt satt jag och filosoferade på vad vi skulle ha till middag idag. Kriterierna var att det skulle gå snabbt att laga, vara mättande och gärna innehålla pasta... Och smaka gott såklart ;) Efter lite funderingar fram och tillbaka föreslog min goda kollega lax. Toppen! gott, snabbt och lättlagat. Passar ju utmärkt till pasta oxå! Var lite sugen på att testa en ny version av laxpasta och det som landade i vagnen i affären var färska laxfilèer, paprika i olika färger, purjolök, creme fraiche och philadelphiaost i smaken rostad paprika. Laxbitarna fick en liten spännande kryddning med tandoori. Resultatet blev ett gemensamt MUMS runt middagsbordet! Detta lagar vi igen!

Du behöver:
ca 300 g laxfilè
1/2 purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
1 msk smör
1 burk lätt creme fraiche
150 g philadelphiaost (rostad paprika)
1 nypa tandorikrydda
salt och peppar

Gör såhär:
Skölj och strimla purjon. Skölj och tärna paprikan i lite stora bitar. Fräs grönsakerna i lite smör. Lägg grönsakerna till sidan.
Tärna laxfilèn i ca 2 cm stora bitar. Krydda med salt och peppar och en gnutta tandori. Stek laxbitarna några minuter tills de fått fin färg. Ha i grönsakerna i pannan och blanda ner creme fraiche och ph.ost, späd evt med lite vatten om det blir för tjockt. Smaka av med salt och peppar.

Purjo och paprika...

.... i en krämig laxsås!

söndag 28 november 2010

Ja må jag leva!


Då var min födesledag firad och avklarad! Vi hade en jättefin resa till Kiel :) Mycker god mat och spa för min del, kan inte bli mycket bättre!

Just nu sitter jag på jobbet och mina patienter sover gott :) Fösröker hålla mig vaken med godis och chips ;)

Jag hoppas jag får lite mer tid till bloggen i veckan som kommer, men det är en hektisk tid nu före jul, så det blir lite glest mellan inläggen. hoppas ni hänger kvar ändå:)

Ha en riktigt skön söndag!

söndag 21 november 2010

Chocolate chip cookies och båten som brann...


Ni har säkert hört talas om båten som brann i förra veckan, eller snarare bilen som brann inuti färjan. Gissa om inte vi skulle ha åkt med den båten på onsdag, men pga branden är resan inställd :( Så jag gick här hemma och deppade lite för jag och min käre man skulle resa iväg själva, för första gången på över 2 år. Dessutom så är det min födelsedag och då skulle vi passa på att fira lite extra. Men icke... I alla fall inte i Danmark. Men så kom min supersmarta make på att vi kan ju lika gärna ta färjan till Kiel, det tar ju ungefär lika lång tid. Så nu får vi vår efterlängtade holiday trots allt :)
Lång historia ;) För att trösta mina förkrossade nerver i helgen (innan kiel-resan var bokad) så bakade jag chocolate chip cookies och det hjälpte faktiskt litegrann! Så nu tycker jag ni ska prova detta balsam för själen; underbara småkakor, sega och chokladiga!
Receptet är taget ur "vår kokbok"

Du behöver (ca 20 st):
125 g mörk choklad (jag tog lite vit också)
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
75 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl brun farin
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 dl havregryn

gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen. Blanda mjöl, bakpulver och salt.
Rör smör, socker, farin och vaniljsocker poröst. Rör i ägget. Blanda ner mjölblandningen och havregryn och till sist den hackade chokladen.
Använd två teskadar och klicka ut den fasta smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt kakorna kallna på galler.


fredag 19 november 2010

Kycklingköttbullar i currysås


God kväll i stugorna! Nu är en hektisk arbetsvecka över och det är äntligen fredag kväll :) Hoppas ni har haft en bra vecka och sitter i era soffor och kanske äter en god bit mat eller godis och bara slappar;) Det ska i alla fall jag göra snart! Min käre man är borta och jobbar hela helgen så jag och barnen ska mysa själva så mycket vi orkar! Nu är barnen i säng och det står ett par varma mackor med tacoköttfärs i ugnen, namnam!
Tänkte bara lägga upp ett recept jag lagade tidigare i veckan, nämligen köttbullar av kycklingfärs i en god currysås. Väldigt sällan jag använder kycklingfärs, är lite skeptisk till den egentligen... Men detta här smakar gott!



Kycklingköttbullar i currysås (4 port):
Du behöver:
600 g kycklingfärs
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 msk vetemjöl
1/2 dl vatten
svartpeppar
sås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
2 tsk curry
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
salt och peppar
2 tomater
1 msk vetemjöl+vatten till redning

Gör såhär:
blanda ihop färsen med salt, vetemjöl, vatten, pressad vitlök och svartpeppar. Värm en stekpanna och klicka ner små bollar av färsen (jag orkar inte ens rulla dem, de blir ganska fina ändå:)). Stek på medelstark värme runt om tills de är gyllenbruna. Ta upp de ur stekpannan.
Finhacka lök och vitlök och fräs i smöret tillsammans med curryn. Fräs till löken mjuknat. Tillsätt vattnet och buljongtärningen och låt koka upp. Red av såsen med mjöl och vatten. Lägg ner kycklingbullarna och låt puttra ca 10 min. Tärna tomaterna och ha med i grytan den sista minuten. Smaka av med salt och peppar.

tisdag 16 november 2010

Lammkotletter med chili och vitlök


Himmel vilken hektisk dag det var på jobbet idag... Jag är banne mig helt slut! En riktigt tuff start efter sjukskrivningen. Det positiva är att jag är riktigt bra i nacken i allafall :) Körde ett pass med dansaerobics efter jobbet för att lösa upp stela muskler och få lite fart på blodomloppet, riktigt skönt!
Nog om det... Nu tänkte jag dela med mig av den goda maten vi åt i fredags, riktigt gott och kräver ingen stor insats, med andra ord: Perfekt fredagsmat!



Lammkotletter med chili och vitlök (ca 2 pers)
Du behöver:
4 lammkotletter
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk citronsaft, nypressad
2 msk svarta oliver
1 tsk chiliflakes
en nypa flingsalt

Gör såhär:
Lägg kotletterna på ett fat och ringla över olivoljan. Skär vitlöken i tunna skivor och lägg över kotletterna. Pressa över saften från citronen. Hacka oliverna i mindre bitar och strö olivbitarna och chiliflakes över kotletterna. Salta. Låt marinera i rumstemperatur ca 20 min.
Värm lite olja i en stekpanna, skrapa av marinaden (men spara), och stek kotletterna några minuter på varje sida. Ha i marinaden och fräs ihop någon minut. Häll på ett par matskedar vatten och låt kotletterna brässera färdigt.

lördag 13 november 2010

Vi har fått en award, min lilla blogg & jag!




Tusen tusen tack till Frostrosor som har gett mig denna fina award :) Alltid lika kul att bli uppskattad för det man skriver om här på bloggen :)

Med utmärkelsen följer följande regler:
1) Tacka den person som du fick utmärkelsen av.
2) Kopiera utmärkelsen till din blogg.
3) Dela tre saker som du gillar med dina läsare
4) Skicka utmärkelsen till fem bloggar, som du tycker förtjänar denna utmärkelse.

Detta här gillar jag:
1) Mitt liv! (sammanfattar typ jobb, familj, vardag, allt! älskar mitt liv:))
2) Träning! Ger mig otroligt mycket glädje och energi
3) Att äta...

Och sedan till nästa steg, nämligen att skicka vidare awarden till fem bloggar, som också förtjänar att få den!

Väldigt svårt att välja bara 5 när det finns så många fina! Tänker ta en fuskis denna gången och bara be er kika i min lista över favoritbloggar. Alla de förtjänar en award och en hel drös till med fina bloggar därute!

fredag 12 november 2010

Inte så snygga raspberry cupcakes...




Ja, alltså... Inte mitt mest lyckade projekt. Själva cupcaksen blev väldigt bra, höga och luftiga, mums! Men så hände det nåt med min frosting, den blev alldeles rinnig och liknar mer en blandning av glasyr/filmjök... Inte så läckert. Vad kan ha hänt? Kan det bero på de frysta hallonen? Kanske funkar bättre med färska? Fast det stog i receptet att det funkar med frysta oxå. Märkligt!
I vilket fall som helst så är ju smaken densamma och de smakar heeeeelt ljuvligt! Därför väljer jag ändå att dela med mig av dessa skapelser:) Receptet kommer från Leila.

Raspberry cupcakes
Du behöver (12 st):
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal och saft av 1 citron
3 dl färska (eller frysta) hallon

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.
Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Blanda i rivet skal och saften av en citron.
Placera pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med muffinssmet.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.

Raspberry frosting
3 dl florsocker
150 g philadelphiaost
1,5 dl färska (eller frysta) hallon
Hallon till garnering


Rör florsocker och philadelphiaost krämigt.
Vänd försiktigt ner hallonen och bred frostingen på cupcaksen.
Garnera med hallon.


Skulle gärna vilja ha fin, "fluffig" frosting - men skam den som ger sig, jag ska prova igen!

tisdag 9 november 2010

Kan vi ha fiskpinnar till middag?


Det var den stora frågan som min snart 4-åriga dotter ställde häromdagen. Såklart vi kan! Fiskpinnar är ju jättegott och hur kul som helst för barnen att doppa i ketchup :) Nu är det bara så att jag vägrar köpa den sammanpressade, färdigpanerade varianten, tycker att fisk ska vara 100% fisk och inte 50%fisk och 50% ströbröd... Nja, så illa är det väl kanske inte, men ändå, om jag betalar för fisk så vill jag ha fisk, så enkelt är det!
Barnen kunde nog inte bry sig mindre, haha! Så länge de får ketchup vid sidan är allt frid och fröjd:)

du behöver (4 pers):
400 g torsk-eller sej fryst i block
2 dl ströbröd
1 uppvispat ägg
1/2 dl vetemjöl
salt
vitpeppar
smör

Gör såhär:
Ta upp fiskblocket från frysen ett par timmar i rumstemperatur innan tillagning, eller tina långsamt i kylen. Låt fiskblocket vara halvfryst när du panerar, annars faller bitarna lätt isär.
Rulla bitarna försiktigt i vetemjöl, doppa de i det uppvispade ägget och rulla till sist i ströbrödet som är blandat med salt och peppar.
Smält smöret i en stekpanna och stek bitarna runt om tills de är gyllenbruna. Severa genast.


Fiskpinnarna, förvillande lika köpevarianten - men låt er inte luras, this is the real deal!

Och så lite mer brödbak....



Ja, vad annars ska man hitta på här hemma? Jag blir galen av att ont, men jag blir också galen av att inte göra något, så det bästa för mig just nu är brödbak! Sen jag fick min Kenwood innebär brödbak minimal insats av mig, bara blanda ingredienser och sen forma till bröd eller frallor, busenkelt! Det bästa av allt är doften av hembakat bröd som skapar världens mest hemtrevliga känsla :)
Idag har jag bakat ett saftig linfröbröd, recptet kommer från matmagasinet. Eller förresten började jag baka igår och så har brödet jäst i nästan ett dygn!

Du behöver (2 bröd):
25 g jäst
6 dl kallt vatten
1 1/2 dl linfrön
1 1/2 dl vetekli
2 msk socker
2 msk rapsolja
1 kg vetemjöl special
+ extra till utbakningen
1 msk salt

Gör såhär:
smula jästen och lös den i vattnet. Blanda i linfröna, vetekliet, socker och oljan. Tillsätt mjölet lite i taget, degen ska bli mycket fast. Arbeta degen kraftigt 12-13 i maskin. Strö över saltet och arbeta ytterligare 5 min.
Täck bunken noga med plastfolie. Låt jäsa till nästa dag, 18-24 timmar.
Sätt ugnen på högsta värme. Lägg bakpapper på en plåt. Mjöla bakbordet generöst och stjälp upp degen, som nu är mycket lösare än dagen innan, på bakbordet. Dela degen med en degskrapa eller kniv. Forma med lätt hand två avlånga bröd. Lägg på plåten och låt vila tills ugnen är varm.
Skär snitt i sidan på de färdigjästa bröden. Sätt in plåten och spreja med en blomspruta uppe och nere i ugnen. Stäng ugnsluckan snabbt och baka i 5-6 min. Sänk sedan värmen till 175 grader och baka ytterligare 35-40 min.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

måndag 8 november 2010

Naanbröd




Ajajaj... Då var man sjukskriven en vecka då, pga av nackspärr :( Fy sjutton vad handikappad man kan känna sig och så gör det ju så himla ont... Ingen höjdare alls. Har varit hos läkaren idag i alla fall och fått en hel del smärtstillande utskrivet, så för tillfället har jag det lite bättre, men det susar lite i huvudet ;)
Efter att ha knaprat i mig ett gäng smärtstillande kände jag mig redo att sätta igång med dagens middag, tikka masala och hemlagat naanbröd. Har ni inte provat att göra naanbröd själv så prova! Det är busenkelt och så mycket godare än färdigköpt. Egentligen ska det vara korianderfrön i degen, något jag var tvärsäker på att jag hade hemma-men icke, så jag gjorde vitlökssmör i stället och penslade på de varma bröden.

Du behöver (8st)
1 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
1 dl turkisk youghrt
2 msk strösocker
1 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl

Gör såhär:
Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. Vispa upp ägget och tillsätt ägget tillsammans med youghurten, salt och socker. Blanda ordentligt. Rör ner mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 8 lika delar. Rulla till bollar och kavla sedan ut de tills de är ca 1/2 cm tjocka. Låt bröden jäsa 15 min på bakplåt. Sätt in i ugnen i 250 grader i ca 5-7 min. Låt svalna på galler under bakduk. Smält 25 g smör och pressa ner en vitlöksklyfta. Pensla vitlökssmöret på de ljumna naanbröden.


lördag 6 november 2010

Mer tapas!



Här kommer resten av recepten från vår tapaskväll för ett par veckor sedan; empanadas med chorizo och zucciniplättar. Grymt gott!

Empanadas med chorizo
Du behöver:
2 smördegsplattor
2 chorizokorvar
1 ägg

Gör såhär:
Kavla ut smördegen till dubbel storlek. Stansa ut små rundlar med ett glas eller en rund pepparkaksform. Hacka chorizon i ganska små bitar och lägg en lite hög på varje rundel. vik de dubbla och se till att kanterna fäster ordentligt till varandra. Pensla med uppvispat ägg. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 8 min.


Zucciniplättar
Du behöver:
1 zuccini
2 vårlökar, finhackade
100 g fetaost
1/2 dl hackad persilja
1 tsk paprikapulver
3/4 dl vetemjöl
salt
peppar
1 ägg
olja till stekning

Gör såhär:
Grovriv zuccinin och lägg ut den på en kökshandduk ca 20 min för att bli av med överflödig vätska.
Lägg den hackade vårlöken i en bunke och smula ner fetaosten. Rör ner hackad persilja och paprikapulver. Blanda ner mjölet och salta och peppra. Tillsätt ägget och blanda ordentligt innan du tillsätter den rivna zuccinin. (Degen blir ganska tung och klumpig, men den ska vara så).
Värm upp lite olja i en stekpanna och klicka ut ca matskedsstora plättar i pannan. Stek ca 2 minuter på varje sida.
Servera gärna med limeklyftor som pressas över plättarna.

torsdag 4 november 2010

Godaste rotfruktsgratängen!


Med inspiration från min kära syster som vi besökte i helgen, har jag idag lagat denna goda rätt! Här är en gratäng som verkligen har allt! Jag åt så mycket att jag nästan inte orkade träna i kväll ;)
När vi är i Sverige och handlar så känner jag mig som ett barn i en godisaffär... Vilket urval! Alltså all ära till Norge som är bra på många sätt, men sortimentet i affärerna är nästan till att gråta av... Otroligt tråkigt :( Såååå, nu när jag kom till grönsaksdisken på ICA maxi åkte det ner lite gott och blandat i vagnen, bla pumpa, svartrot, polkabetor, jordärtskockor och mycket mer. Underbart goda rotsaker, som idag fick förylla vår gratäng:)

Du behöver (ca 4 port):
300 g jordärtskockor
3 medelstora polkabetor
1 svartrot
2 medelstora morötter
3 vårlökar
1 pkt bacon
250 g kantareller
100 g kassler
3 dl grädd mjölk (jag tog hälften vispgrädde/hälften mjölk)
nymalen svartpeppar
100g ädelost

Gör såhär:
Skala och skiva alla rotsaker. Blanda rotsakerna i en bunke(spara några skivor polkabeta till toppen av gratängen). Smörj en ugnsfast form och häll i hälften av rotsakerna, peppra. Skiva vårlöken och lägg över.
Klipp baconet i strimlor och fräs tills det blivit gyllenbrunt. Ha i kantarellerna i stekpannan och låt fräsa med några minuter. Häll över bacon-och kantarell fräset i ugnsformen. Strimla kasslern tunt och ha ner i ugnsformen. Ha till sist över resten av rotsakerna, avsluta med ett lager polkabeta. Peppra (obs! behöver inte saltas pga sältan från baconet och kasslern). Häll över gräddmjölken och smula ädelost över. Sätt in i ugnen i ca 1 timma i 175 grader.

Snyggaste betan som finns!

Toppad med massa ädelost!

Gott, gott, gott!

Grahamsbullar



Goda frukostbullar fullspäckade med grahamsmjöl, det är gott det! Med filmjölk i degen blir de väldigt saftiga :)

Du behöver (ca 30 st):
100 g jäst
50 g smör
1 liter filmjölk
2 tsk salt
ca 15 dl grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula sönder jästen direkt i degbunken. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt filmjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader. Häll den ljumma mjölkblandningen över jästen och rör om så den löser sig. Tillsätt salt, grahamsmjöl och största delen av vetemjölet. Arbeta ihop allt till en deg. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 30 min. Arbeta ihop degen i degbunken. Tillsätt ev. lite mer vetemjöl. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 4 delar. Rulla dem till längder och dela varje längd i 10 delar. Baka ut dem till runda bullar och lägg på smorda plåtar. Låt dem jäsa till nästan dubbel storlek, ca 30 min. Grädda i ugn vid 225 grader ca 12 min. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

onsdag 3 november 2010

Pasta på momangen!


Världens härligaste känsla är nog att få krypa ner i sängen efter att ha jobbat sista nattpasset, höra regnet smattra på fönstret och höstrusket riva i träden, då somnar jag som ett litet barn... I morgon har jag ledigt och har tänkt att göra lite smått och gott här hemma. Förhoppningsvis blir det bakning av grahamsbullar och kanske tekakor om jag hinner, ska försöka klämma in ett träningsspass oxå :)

Efter att ha jobbat nätter är jag inte alltid lika sugen på att stå och laga mat i timtal, då ska det gärna gå fort och lätt. Den här pasta rätten, som jag hittat i tidningen allt om mat, är perfekt vardagsmat. Mat på bordet på 10 minuter, jag gillar`t!



Pasta med rostbiff
Du behöver (4 port):
500 g färsk tagliatelle
1 burk rostad paprika i olja
2 dl lätt creme fraiche
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
150 rostbiff (påläggsvarianten)
2 vårlökar (alt. 100 g sockerärtor)

Gör såhär:
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Mixa den rostade paprikan med lätt creme fraichen, salt och peppar.
Strimls rostbiffen och vårlöken tunt och fräs några minuter på stark värme i lite olja från paprikan.
Blanda pastan med paprika-och creme fraicheröran. Toppa med rostbiffen och vårlöken. Strö gärna lite rostade pinjekärnor över. Servera genast.

tisdag 2 november 2010

Herr pumpa i soppan!




Idag har vi ätit pumpa för första gången och det blir garanterat inte den sista! Himmel vilken god soppa, min son åt mer än jag nånsin varit med om :) Alltid kul när nya maträtter gillas hos barnen. Soppan är också perfekt att servera i mindre portioner som en förrätt.
Det bjöds på lite huvudbry när jag skulle tillaga pumpan, då jag var lite osäker på om den skulle skalas eller inte, men efter lite googlande så gick resten som en dans. Och för er som undrar, ja pumpan ska skalas ;)
Receptet kommer från recept.nu

Pumpasoppa 4 port:
350 g butternutpumpa
2 medelstora potatis
2 st schalottenlökar
5 dl kycklingbuljong (tärning + vatten)
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt & peppar
citron
örter

Gör såhär:
Skala pumpan, potatisen och löken. Skär ner potatis och pumpa i mindre bitar. Skiva löken tunt och fräs den i lite matfett i en rostfri kastrull. Tillsätt potatis och pumpa och tillsätt kycklingbuljongen. Låt koka i ca 15 min. Tillsätt vispgrädde och koka ytterligare 5 min. Smaka av med salt, peppar och citron. Mixa. Koka upp precis innan servering och toppa med färska örter (till exempel rosmarin eller timjan).

måndag 1 november 2010

Kalvjärpar med potatis-&svartrotpurè


Hej hej allihop! Nu är vi hemma igen efter vår lilla semestertripp i Sverige. Har varit riktigt skönt med en veckas semester såhär i höstrusket. Men nu är det tillbaks till vardagen, barnen skal till dagis och vi vuxna ska jobba. Jag ska faktiskt jobba i natt och har laddat upp med en rejäl middag i magen; kalasgoda kalvjärpar med potatis-och svartrotpurè. Det är första gången jag använt svartrot i potatismos och det blev riktigt gott! En lite mer fyllig och spännande smak än vanligt potatismos. Så kom igen nu, våga byta ut de vanliga köttbullarrna och moset mot denna goda middag ;)



Du behöver:
Kalvjärpar:
400 g kalvfärs
1 1/2 dl grädde
3 msk ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk dijonsenap

Potatis-och svartrotpurè:
8 medelstora potatisar
2 svartrötter
1 1/2 dl mjölk
1 klick smör
salt
vitpeppar

Gör såhär:
Blanda ströbrödet med grädden och låt svälla några minuter. Blanda i övriga ingredienser till färsen och forma till avlånga järpar med hjälp av en matsked som du "rullar" mot handflatan. Lägg i en smord ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 25 min i 175 grader.

Skala potatisen och svartrötterna. Koka tillsammans tills de är helt mjuka, ca 30 min. Pressa gärna alltihop med en potatispress. Värm mjölken och ha den i potatisen tillsammans med smör, salt och vitpeppar. Vispa moset med elvisp någon minut för att få en slät purè.