torsdag 31 maj 2012

Snabb lunch eller lätt middag


Här kommer ett tips på en snabb och god måltid som utgår lite från principen "man tager vad man haver". Det är egentligen inget recept och det kan bli lite olika ingredienser från gång till gång.
Idag kokade jag fjärilspasta i välsaltat vatten och några droppar vitlöksolja. När pastan kokat klart hällde jag av vattnet och rörde ner ett par matskedar mascarpone (funkar lika bra med philadelphiaost) och klippte ner persilja och lite soltorkade tomater. Ugnsbakad paprika är oxå jättegott att ha i pastan!
Vid sidan av stekte jag halloumi några minuter på varje sida och doppade sen i vitlöksolja blandat med lite limesaft och nymald peppar. Några olika korvar får oxå göra sällskap, jag hade lammkorv med vitlök och kolbacz.
Sådär ja! Det var dagen supersnabba mattips :) Detta blir det jag äter till lunch innan jag ska iväg till jobbet och resten av familjen äter det som blir över till middag.



Smaklig måltid!

måndag 28 maj 2012

Perfekt chokladmousse!




Måste bara dela med mig av detta receptet på världens godaste chokladmousse. Perfekt len, mjuk och luftig i konsistensen.

Chokladmousse 4-6 port
2 äggvitor
100 g socker
150 g mörk choklad 70%
2 äggulor
2 1/2 dl grädde

Gör såhär:
Smält chokladen i vattenbad eller i micron. Vispa ägg och socker tills det blir fast som en marängsmet. Vispa grädden tills den bildar toppar. Vispa ihop äggulorna och rör ner de i den smälta chokladen. Vänd därefter in "marängsmeten" och vänd till sist ner den vispade grädden. Fördela i portionsformar och låt stå kallt ca 1 timme.






söndag 27 maj 2012

Vad äter ni i värmen?


Jag misstänker att det är fler än jag som blir sugen på väldigt lätt mat när det är så varmt som det har varit de senaste dagarna. Grillat brukar ju funka för det mesta, men då med en fräsh sallad till i stället för potatis. Vad brukar ni äta när sommarvärmen slår till? Igår åt vi denna goda och lätta rätt till middag, perfekt i 25 graders värme!





 Lax med avocadosallad 2 pers

Du behöver:
300 g färsk laxfilè

75 g småbladig sallad (typ ruccola, babyspenat, salladsskott)
2 avocado
100 g sockerärtor

Dressing:
2 msk risvinäger
1 msk socker
2 msk vitlöksolja
1/4 tsk salt

Gör såhär:
Blanda samman ingredienserna till dressingen.
Skär avocadon i 2 delar och ta ut innehållet med en stor sked. Dela upp i mindre bitar och blanda med hackade sockerärter och sallad.
Salta laxen lätt och stek den ett par minuter på varje sida. Skeda över ca 1 tsk av dressingen precis när laxen är färdigstekt.
Häll resten av dressingen över salladen och blanda. Servera genast med den varma laxen.

torsdag 24 maj 2012

Hemlagad kebab i tortillabröd


Här i närheten av Oslo har sommarvärmen verkligen slagit till på allvar! Jag brukar inte alls ha ont av värmen, tvärtom så brukar jag njuta av sommarens första dagar i fulla drag. Men jag måste erkänna att just nu lider jag i värmen pga att jag är gravid, så jag sitter helst i skuggan med nåt kallt att dricka och fötterna i ett kallt fotbad. Matlusten är det väl oxå lite sisådär med... är mest sugen på att äta jordgubbar hela dagarna ;) Men barnen och mannen måste ju få lite mat i alla fall och idag lyckades jag rota fram hemalagad kebab i frysen, som jag gjort för ett tag sen. Funkade fint att värma upp igen i stekpanna och barnen åt dubbelt så mycket som mig, så det var en stor hit här hemma! Receptet har jag hittat här:
kebab

Du behöver:
400 gr blandfärs
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
1 msk vatten
2 msk kebabkrydda
salt & peppar

isbergssallad, strimlad
2 tomater, klyftade
gurka, skivad
majs
vitlökssås

Gör såhär:
Pressa vitlöken. Blanda köttfärsen med vitlöken, vetemjöl, vatten och kryddorna. Kavla ut färsen tunt mellan två bakplåtspapper. Ta bort det översta papperet och vänd ner i en varm stekpanna. (Allt får inte plats på en gång, så skär med en vass kniv igenom papper och färs.) Ta sedan bort det andra papperet och vänd på "köttfärsplattan". Stek tills köttet är genomstekt. Skär sedan det platta köttet i bitar och servera i tortillasbröd, grönsakerna och vitlökssås.


tisdag 22 maj 2012

Dagens projekt - jordgubbstårta!





Här kommer sommaren... I form av en tårta! Som det står i rubriken - en hel dags projekt, men klart värt mödan. Hemgjord tårtbotten, eller anslag som det kallas, är så mycket godare än färdigköpta. Den här tårtan är relativt lättbakad (alltså till och med jag klarar det!) men tar några timmar att göra för att det är ganska många moment. Receptet har jag snott rätt av från alltommat.se och har följt receptet nästan till punkt och pricka. Eftersom jag inte är så förtjust i gelè så struntade jag i det och mandelspånen brydde jag mig inte om att rosta, annars är allt i tårtan som efter receptet.

Du behöver:
Anslag
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
4 st medelstora ägg
2 dl strösocker
1 st kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter
1/2 msk smör
1 1/2 msk ströbröd

Vaniljkräm
4 dl mjölk
3 msk strösocker
3 1/2 msk maizena majsstärkelse
3 st äggulor
1/2  vaniljstång

Fyllning
400 g jordgubbar, fint skurna
2 msk strösocker

Gelé
4 st gelatinblad
0,75 dl koncentrerad jordgubbssaft
1,25 dl vatten

Garnering
1 l jordgubbar
2 1/2 dl vispgrädde
50 g mandelspån

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa formen. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål. Vispa ägg och socker minst 5 minuter så att blandningen blir riktigt ljus och pösig. Sockret ska ha löst sig helt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda väl. Häll upp i formen och släta ut till ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen ca 35 min.
Låt anslaget kallna och skär ut så det blir 3 tårtbottnar. Jämna eventuellt till den översta om den blivit ojämn under gräddningen. Använd helst en lätt sågad, lång och tunn kniv. Måtta med t ex en tändsticksask för att få jämna bottnar.
Vaniljkräm: Blanda i en kastrull mjölk, socker, majsstärkelse och äggulor samt vaniljstång skuren på längden. Använder du vaniljsocker ska det inte koka med utan blandas ner när krämen kallnat. Värm under vispning tills den första kokbubblan syns. Häll snabbt upp i en skål och kyl i ett vattenbad. Tag upp vaniljstången och skrapa ur kornen.
Tårtan: Blanda samman fint skurna jordgubbar och socker. Bred lite vaniljkräm på den understa botten och fördela de skurna jordgubbarna ovanpå. Lägg på mittentårtbotten och bred på det mesta av vaniljkrämen på den. Lägg på den översta botten, bred på ett tunt lager vaniljkräm och lägg ut jordgubbar i önskad form och mönster.
Vispa grädde och täck kanterna runtom med ett jämnt lager. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna på låg värme och täck tårtans sidor med dem så fort de svalnat. Det går lätt att göra med hjälp av en stekspade. Lägg resten av den vispade grädden i en sprits och spritsa en kant längst upp.
Gelé: Lägg gelatinbladen i blöt 5 min i vatten som täcker. Blanda koncentrerad saft och 4/5 av vattnet. Tag upp gelatinbladen och värm dem tillsammans med resten av vattnet på låg värme i en kastrull eller i en skål i mikron. Rör ner det försiktigt i saftblandningen och ställ det kallt några minuter. Gelén får inte bli helt stel utan bara börja bli fast så att den går att skeda upp på jordgubbarna. Om gelén påminner om ovispad äggvita har den rätt konsistens. Täck jordgubbarna med gelé och ställ tårtan kallt gärna 1 timme före servering.


måndag 21 maj 2012

Fyllda färsbiffar med pestopasta


Då var det måndag igen då. Gör ingenting för min del som ändå är ledig hela veckan ;) Veckan ser ju dock lite annorlunda ut än jag hade tänkt mig då jag har en liten prickig sjukling här hemma... Men vi gör det bästa av situationen och fejjar och donar hemma i stället. Så rena köksluckor och så rent kylskåp har jag inte haft på länge! I morgon ska vi nog baka lite för Leo är en riktigt ivrig liten bak-och köksmästare. Han kommer släpandes med tripp trapp stolen så fort det börjas slamra i grytorna i köket. Idag var han dock en slagen hjälte efter att ha putsat skåpsluckor med mamma hela förmiddagen (han älskar att gå runt med dammtrasan, detta konstiga lilla barn ;)) Så nån vidare hjälp med maten fick jag inte idag och maten blev klar något snabbare än vanligt utan "hjälpande" små händer ;)

Idag blev det serverat Pestopasta och fyllda köttfärsbiffar:



Du behöver:
3 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1/2 dl matlagningsgrädde
500 g blandfärs
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
50 g tärnad fetaost
1 dl hackade svarta oliver

4 port tagliatelle
1 burk pesto (eller samma mängd hemlagad)

Gör såhär:
Blanda ströbröd och potatismjöl med matlagningsgrädden och låt svälla några minuter. Blanda ner köttfärsen, pressa vitlöken, ägg, salt och peppar. Blanda inte för länge, då blir köttfärsen lätt seg. Rulla ca 8 stora bollar av köttfärsen. Gör ett hål i varje köttfärsboll och tryck ner lite av den tärnade fetaosten och de hackade oliverna i varje hål. Rulla ihop köttfärsbollen igen och platta till den. Stek biffarna några minuter på ganska stark värme tills de fått fin stekyta, låt de därefter efterstekas i ugnen i 175 grader ca 15 minuter, tills de är helt genomstekta.
Koka pastan och häll av vattnet. Blanda ner peston och servera genast tillsammans med biffarna.


lördag 19 maj 2012

Skinkpaj med broccoli och ädelost


Hur står det till med er alla denna lördag? Här är det prickigt... Min lille kille har fått vattenkopper, exakt 2 veckor efter att storasyster haft det, så vi har ju egentligen bara gått och väntat på hans prickar. Så vi har en ganska lugn helg här hemma, pysslar lite i köket, tittar på film och försöker trösta lillebror så gott det går. Middagen blev ganska sen idag och barnen har småätit lite hela dagen så det blev en hel del paj över. Den ska jag gladeligen äta till lunch en dag för den var vansinnigt god! Har ni inte provat att ha ädelost i paj så gör det! Finns inget godare!

Du behöver:
Pajdeg:
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk vatten

 Fyllning:
1 broccoli
100 g rökt skinka
1/2 purjolök
100 g ruccola
1 bit ädelost
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
svartpeppar

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till pajdegen, smöret skal vara rumstempererat. Tryck ut pajdegen i en form och nagga med gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 min i 200 grader.
Dela broccolin i små buketter och förväll de i lättsaltat vatten ett par minuter. Strimla purjolöken och fräs den i lite smör tillsammans med ruccolan tills den mjuknat. Strimla skinkan. Födela broccoli, ruccola-och purjolöksfräset och skinka i pajskalet. Smula över ädelosten.
Vispa ihop ägg och matlagningsgrädde med lite svartpeppar och häll äggstanningen över pajfyllningen. Grädda pajen i ca 30-40 min i 200 grader.


onsdag 16 maj 2012

Laxpudding





Laxpuddingen är ju en riktig klassiker, ett måste för varje husmanskostfantast! Och personligen är jag ju lite av en husmanskostfantast ;) Jag hade mina aningar att barnen kanske inte skulle bli översförstjusta över denna rätt, men de förvånade mig med att äta riktigt bra och minstingen sa: "åh, detta var gott mamma"!

Du behöver (ca 6 port):

800 g potatisar
1 msk smör
400 g laxfilé, skinn- och benfri
100 g gravad lax
1/2  purjolök
1 knippe dill
1  tsk salt
2 krm vitpeppar
3  ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°. Smöra en 1-1 1/2 liters ugnssäker form. Skala och skiva potatisen tunt. Skär laxfilén och den gravade laxen i 2-3 cm tjocka skivor. Strimla purjolöken. Hacka dillen.
Lägg ett lager potatis i botten av formen. Strö hälften av saltet över, och hälften av purjolöken. Lägg på laxskivorna i ett tätt lager. Salta med resterande salt och peppra på laxen. Strö över resten av purjolöken och all dill.  Lägg resten av potatisen ovanpå och strö över resten av saltet.
Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Häll äggstanningen i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Prova med sticka att potatisen är färdig och äggstanningen har stannat ända in i mitten.
Severa med smält smör och kokta grönsaker.






söndag 13 maj 2012

Sommarkyckling


Idag har vi varit på kalas hela dagen och det har varit korv med bröd och kakor för hela slanten! Jag var ändå sugen på middag när vi kom hem och tyckte väl att barnen behövde något annat än kakor och tårta i sina magar (fast de satt mest och petade i maten när den var färdig). Jag och maken åt i alla fall denna sommarkyckling med god aptit. Recept kommer från arla.se.

Du behöver:
4 kycklingfiléer, ca 500 g
2 vitlöksklyftor
2 1/2 dl  vispgrädde
1 hönsbuljongtärning
2 tsk fransk senap
1/2 dl grovhackad gräslök
1/4 gurka
1/2 paket bacon

Gör så här:
Skala och hacka vitlöken. Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna. Blanda grädde, smulad buljongtärning, senap, vitlök och gräslök i en vid panna. Lägg i kycklingen. Låt den koka under lock ca 10 min. Skär gurkan i skivor och halvera dem. Strimla baconet och stek det knaprigt. Låt det rinna av. Rör ner gurkan i såsen vid servering och strö över baconet. Servera till kokt färskpotatis.



lördag 12 maj 2012

Laxpaket på grillen

Grillsäsongen börjar ta fart på allvar och vi grillar gärna flera gånger i veckan. Jag kan fort tröttna på att grilla kött för till slut tycker jag att allt smakar likadant. Fisk funkar lika bra på grillen som på spisen och jag tycker att det allra enklaste att laga små paket av folie, då blir det inget kladd och inget som bränner fast. Idag har vi ätit laxpaket med massa gott tillbehör!
Laxpaket på grillen

 Du behöver:
4 ark aluminiumfolie
4 laxfileèr
1 mozarella
skivad salami
körsbärstomater
pesto
olivolja
salt
svartpeppar

Gör såhär: Pensla arken i mitten med olivolja. Lägg en laxfilè på varje ark. Skiva mozarellan och fördela på laxen. Lägg på skivad salami och körsbärstomater. Bred ut ca 1 tsk pesto på varje laxbit. Salta och peppra och förslut laxpaketen. Grilla ca 15 min.






Servera gärna med en god sallad!

fredag 11 maj 2012

Snabbaste middagen ever!

Då var man hemma efter en vecka i värmen! Vi har varit på Kreta och haft det härligt med sol och värme och ätit massa god mat såklart :) Gyros med pita, moussaka, lamm kleftiko, biff stifado, friterade zucciniplättar är bara en bråkdel av all mat som har konsumerats denna vecka. Det blev såklart glass i stora lass oxå! Vi landade vid 17-tiden igår eftermiddag och var ganska så hungriga efter en hel dag på resande fot och flygplansmaten är ju nja, vad ska man säga, sådär... Middagen blev färdiggrillade kycklinglår, potatissallad och en sallad med lite pesto, hur enkelt som helst men smakade ljuvligt.