söndag 23 januari 2011

Dillkött


Denna helgen har inte blivit riktigt som vi hade planerat, men vi kom oss igenom den ändå. I går var det barnkalas för ett gäng kalassugna 4-åringar och de hade hur kul som helst:) Höjdpunkten var att de fick dekorera sina egna muffins med glasyr i olika färger och olika strösselsorter:) Väldigt nöjda barn efteråt (och ganska kladdiga...)

Idag har jag haft mammaträff med alla mammor som var i mammagruppen när vi var föräldralediga. Så himla roligt att se alla barn, hur de växt och utvecklats :)

Efter playdaten var det dags för söndagsmiddag; dillkött. Hur gott som helst!



Du behöver (4 port):
1,2 kg kalvbog
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri
1 lagerblad
1 kvist timjan
1 knippa färsk dill
1 dl vatten
2 msk matättika (3%)
1 tsk socker
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk vetemjöl
1 msk smör
salt
peppar

Gör såhär:
Skala och hacka löken grovt och skala och tärna morot och rotselleri. Plocka dillen från stjälkarna, hacka dillen och lägg den åt sidan. Skär köttet i jämnstora bitar och lägg det och benen i en kastrull med kokande vatten. Tillsätt lök, morot, selleri, lagerblad, dillstjälkar och timjan och låt sakta sjuda tills köttet är genomkokt, ca 40 minuter. Lyft upp köttet och grönsakerna och håll det varmt.
Sila buljongen. Smält smöret, rör ner mjölet och spä med buljongen, lite i taget. Låt koka i 4-5 minuter. Krydda med salt, peppar, ättika och socker. Ta såskastrullen av värmen, rör ner grädde, äggula och dillen.
Blanda ner köttet och grönsakerna i såsen. Servera med kokt potatis.

5 kommentarer:

  1. Ojojoj, vad gott! Söndagsmiddagar är underbara!

    SvaraRadera
  2. Ah, det är bara för gott med dillkött, en riktig hederlig gammal (ja inte denna alltså) husmanskost.
    Vilken rolig idé att låta barnen själv dekorera kakorna, kan tänka att det blev minst sagt kladdigt...

    SvaraRadera
  3. gott...ibland behöver man en påminnelse om husmanskost!

    SvaraRadera
  4. Jag älskar dillkött! Det är en av mina favorit-husmanskost-rätter!

    SvaraRadera
  5. Dillkött har jag faktiskt aldrig ätit men det låter himla gott! Ska nog testa det någon dag :-)

    SvaraRadera