måndag 17 januari 2011

Inte världens vackraste gryta...


...men helt klart en av de godaste jag ätit! (Förtydligande: Nej, jag har inte ätit min gjutjärnsgryta, men däremot innehållet ;)) Det var riktigt längesen vi åt en mustig, långkokt köttgryta, så idag passade jag på när barnen har varit hemma från dagis och jag hade ledigt från jobbet. Perfekt att skjutsa in i ugnen och så sköter den sig själv :) så härligt att komma in i värmen när man har lekt ute i snön och hela huset luktar underbart gott :) Bara att sätta sig till bords, bryta stora bitar av en baguette och doppa i grytan! Receptet kommer från Jamie Oliver, men jag har gjort några ändringar.




Favoritköttgryta
Du behöver (6-8 port):
2 msk smör
1 gul lök, hackad
ca 1 kg grytkött av nöt
salt
peppar
3 msk vetemjöl
2 palsternackor
4 morötter
3 sötpotatisar
500 g potatis
2 msk tomatpurè
1/2 flaska rödvin
3 dl köttbuljong

Gör såhär:
Sätt ugnen på 160 grader. Ha lite smör i en gjutjärnsgryta. Ha i löken och fräs några minuter. Ha salt och peppar i vetemjölet och vänd grytbitarna i mjölblandningen. Lägg köttet tillsammans med de grovt hackade grönsakerna i grytan. Ha i tomat purè, vinet och buljongen och rör försiktigt runt (köttet behöver inte brynas). Koka upp, lägg på ett lock och sätt grytan i ugnen. Där får grytan stå tills kötet är mört, ca 3 timmar.
Ös upp portioner av grytan i djupa tallrikar och servera med baguette. Enjoy!


3 kommentarer:

  1. Gott med en härlig gryta. Lasagnen du lagat lät ju också smarrig.

    SvaraRadera
  2. ½ flaska rött vin i kan ju inte skada precis... Perfekt med mat som sköter sej själv och som dessutom blir så god.

    SvaraRadera