I kväll bjuder jag på ett recept som jag föll för redan innan jul. Det var i ett nummer av laga lätt och jag var inne i en riktig saffransperiod och rev ut sidan i tidningen innan en gris hunnit blinka... Sen blev det såklart liggandes i prova-på-högen. Tills idag... Det blev verkligen jättegott! Om man som jag, älskar saffran, är detta en riktig höjdare! Receptet kommer från Bo Hagströms bok "Buonissimo".
Du behöver (4 port):
500 g potatis av mjölig sort
2 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
1 påse saffran (1/2 gram)
2 msk ljummet vatten
2 msk riven parmesan
70 g lufttorkad skinka
80 g ruccola
80 g machesallad
smör och olivolja till stekning
salt
Gör såhär:
Koka potatisen mjuk med skal. Skala och pressa den. Låt svalna.
Blanda med mjöl, 1 tsk salt och ägg. Lös upp saffranet i det ljumna vattnet och häll i. Tillsätt parmesan och arbeta till en smidig deg.
Rulla degen till smala rullar på ett mjölat bakbord. skär de i ca 1 cm långa bitar.
Lägg gnoccin i sjudande vatten. Fortsätt sjuda ca 5 min sedan gnocchin flutit upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Stek gnocchin i smör och olja så den blir frasig på utsidan. Ta upp och låt rinna av.
Skär skinkan i mindre bitar och knaperstek i torr panna.
Lägg upp salladen på fat. Fördela och gnocchi och skinka ovanpå.
Servera som förrätt eller som tillbehör till kött.
Innan en gris hunnit blinka... haha! Det ser väldigt smarrigt ut! Jag har aldrig gjort egen gnocchi. Är det lätt?
SvaraRadera>Gott!!! Såg ett liknande recept i julas som jag blev sugen på att prova! Har länge velat göra egna gnoccisar!!:)
SvaraRaderaJisses så gott och fräscht det låter (och ser ut att vara).
SvaraRaderaÅ va vackert!
SvaraRadera