Verdens beste
Du behöver:
185 g smör
185 g socker
6 äggulor
5 msk mjölk
185 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
6 äggvitor
300 g socker
2 dl vispad grädde
3 dl vaniljkräm
100 g hackade mandlar
Gör såhär:
Rör smör och socker vitt. Ha i äggulorna, en om gången, och vispa ordentlig mellan varje äggula. Vispa ner mjölken. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör till en jämn smet. Vispa äggvitorna och sockret till hårt, vitt skum, till en marängsmet. Bred ut kaksmeten på i en lånpanna, på bakplåtspapper, och bred marängsmeten över. Strö över hackad mandel. Sätt in tårtan i ugnen, 160 grader i ca 40 min. Låt den svalna.
Blanda försiktigt ihop vispad grädde med vaniljkräm. Dela tårtan i 2 delar och bred vaniljgrädden över den ena halvan. Lägg därefter den andra halvan som ett lock över.
Det är gott med frukt i tårtan också. Jag använde färska jordgubbar, men det går lika bra med hallon, kiwi eller konserverade päron. Allt efter smak och behag!
Välkommen tillbaka! Du har varit saknad! Och mums vilken tårta! Brita-tårta heter den i Finland :-)
SvaraRaderaVarmt välkommen tillbaks! Jag har också saknat dig. Vilken fin tårta, ljuvlig! Min mormor brukade göra den där tårtan, fast fylld med grädde och konserverade mandarinklyftor. Ingen aning om vad den kan tänkas heta dock :) Kram Anna
SvaraRaderaHalloj där! Kul att se att du tillbaka! Välkommen.
SvaraRaderaVälkommen tillbaka!! Strunt i vad den heter. God ser den ut i alla fall. Känner igen det där med Brita-tårta.
SvaraRaderaMen hej o hå, se här är du ju igen, så kul att du är tillbaka!
SvaraRadera