söndag 19 september 2010

Maräng-och jordnötstårta



Denna tårtan som jag bakade igår var riktigt god, men kanske något av det sötaste jag smakat! Så det gäller alltså att hålla sig till små bitar... om man kan ;)

Du behöver (ca 10 bitar):
3 äggvitor
3 dl socker
2 dl salta jordnötter
20 ritz kex
Fyllning:
3 äggvitor
2 msk socker
100 g mörk choklad
50 g smör
2 msk kaffe

2 dl vispgrädde
riven choklad

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitor och socker vitt och fluffigt (inte helt fast, som maräng, men nästan). Krossa kexen och hacka jordnötterna fint. Vänd försiktigt ner kexsmulorna och de hackade jordnötterna i den vispade äggvitan. Häll smeten i en form med avtagbar kant och grädda i ugnen ca 30 min.
Vispa äggulorna och sockret tills det är ljusgult och pösigt. Smält chokladen med smör och kaffe. Vänd ner chokladsmeten i de vispade äggulorna och bred över den något avsvalnade kakan. Chokladsmeten rinner ner i marängkakan och "stabbar till sig" lite. Låt kakan svalna och bred till sist vispad grädde på toppen och strö över riven choklad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar