söndag 15 maj 2011

Idètorka


Det är väl kanske ingen som har missat att jag lixom tagit en liten blogg-timeout. Det beror på flera saker, men framförallt riktig idètorka och noll lust att planera vad vi ska äta. Det har blitt oändliga metrar med falukorv, makaronilådor och en hel del grillad korv. Jag känner att lusten så smått börjar komma tillbaka, men inte riktigt än... Nöjer mig med att kika på andra bloggar och få lite inspiration så länge!
Hoppas ni njuter av sköna maj! Stor kram till alla!

tisdag 3 maj 2011

Ugnsbakad falukorv med rotselleripurè




Då inleder jag maj månad med lite hederlig falukorv! Tycker det blir så himla gott när den är ugnsstekt, med massa god smält ost. Vi brukar oftast ha potatismos till, men i min kokbok "allt om mat" var det ett recept på rotselleripurè som jag tyckte lät spännande. Det var verkligen jättegott! Det ska jag göra fler gånger :)

Ugnsbakad falukorv med rotselleripurè (ca 4 port)
Du behöver:
500g falukorv
1 tomat
4 msk senap
100g riven ost
Purè:
600 g rotselleri
1 gul lökl
1 dl crème fraiche

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Gör ca 10 djupa snitt i korven och lägg den i en ugnssäker form. Skiva tomaten. Tryck ner skivorna i korven. Bred på senap och strö över ost. Gratinera mitt i ugnen ca 30 min.
Skala selleri och lök och skär i mindre bitar. Koka selleri och lök mjuka i saltat vatten. Sila bort vätskan och mixa slätt med crème fraiche. Smaka av med salt.
Lägg upp korv och crème på ett fat och strö över krasse före servering. Servera gärna med en sallad.

onsdag 27 april 2011

Sommarlängtan!


Våren är här för fullt! Och med våren kommer en försmak av sommaren. Med sina för-och nackdelar... För visst är det väl så att man har en förmåga att romantisera sommaren. Det lockar att tänka på ljumma sommarkvällar, sand mellan tårna, en kall öl i skuggan... MEN det är väldigt sällan man drömmer om pollensäsongen med kliande ögon och rinnande näsa, insektsbett och alla galna cyklister som plötsligt dyker upp bakom var sväng. Jag kan aldrig helt bestämma mig för mig för vilken årstid jag älskar mest. Våren känns otroligt välkommen efter en lång mörkerperiod och bitande kyla. Sommaren har jag ju redan nämnt (som ju ÄR fantastisk). Hösten värmer mig om hjärtat... Då kan man plocka bort grillen en stund, koka mustiga grytor, sitta under en filt och dricka varm choklad. Sen kommer vintern med härliga dagar i pulkabacken, bygga snögubbar och inte minst härliga december med advent, lucia, jul och nyår.
Jag är nog helt enkelt väldigt glad att jag bor i ett land med så mycket skiftningar för jag ser alltid fram emot en ny årstid, tycker det är lika fantastiskt varje gång! Och just nu bara älskar jag våren och ser med glädje fram emot sommaren! Jag tittade nyss igenom lite kort på datorn och hittade den här bilden och det här är sommar för mig:

måndag 25 april 2011

Nasi goreng i påskig färg!


Då får man väl räkna påsken som överstökad, men jag vill ändå önska alla glad påsk i efterskott! Här på bloggen har det stått stilla i påsken för jag har jobbat stort sett varje dag. Men mat har vi ätit såklart! Just nu är jag proppmätt efter en kalkonmiddag med potatisgratäng och waldorfsallad, väääldigt gott! Men jag tänkte dela med mig av något helt annat, nämligen en nasi goreng som vi åt på långfredagen med saffran och curry:



Du behöver:
Ris för 4 personer
1 tsk curry
1/2 påse saffran
salt
1 msk olivolja
4 kycklingfiléer
1 tsk sambal oelek
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 cm färsk ingefära
6 ägg
salt och peppar
terriyakisoya eller ketjap manis
1/2 hackad purjolök
2 knippen sparris
2 msk rostad lök

Gör såhär:
Koka upp riset enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt saffran, curry och salt. Hacka kycklingen i små bitar. Hacka löken, vitlök och ingefära i små bitar.
Vispa 6 ägg i en bunke tillsammans med peppar och salt.
Stek kycklingen i olivolja på låg värme tillsammans med sambal oelek. Blanda i lök, vitlök och ingefära. Häll över terriyaki eller ketjap sojan i pannan.
Tillsätt gräslök eller purjolök i äggsmeten. Stek äggen i en stekpanna till 2 omeletter, cirka 5-10 minuter. Rulla ihop omeletten till en rulle. Skiva den i ringar.
Skär sparrisen i småbitar. Servera nasi gorengen och omeletten på riset. Strö rostad lök över riset och sparris.

Receptet kommer från halv åtta hos mig.

torsdag 21 april 2011

Gratinerade auberginer


Vilken underbar dag! En ledig dag med hela familjen som har varit helt perfekt :) Vi började med en lång frukost, för att sen röja i huset och i vår lilla trädgård. Fick gjort massor! Sen stack jag iväg och tränade, kom hem och lagade en kanongod lunch; ugnsgratinerade auberginer. Resten av dagen har vi bara varit ute, det har ju varit så härligt väder. Så det blev en cykeltur och lekplatsen för resten av pengarna ;) Middagen blev spaghetti med köttbullar i tomatsås, ett recept som redan finns här i bloggens gömmor!
Nu ska jag snart sätta mig på terassen och dricka ett glas vitvin i kvällssolen tillsammans med min man :) Men först tänkte jag dela med mig av dagens lunchtips;



Gratinerade auberginer (ca 4 port)
Du behöver:
2 stora auberginer
2 msk olivolja
1 gul lök
250 g nötfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk soja
1/2 dl vitt vin
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
salt,peppar
1 dl riven vällagrad ost

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. Dela auberginerna på längden och skåra fruktköttet. Ställ halvorna på ett ugnssäkert fat och droppa över oljan. Stek auberginerna i ugnen tills de är riktigt mjuka, ca 30-40 min.
Skala och hacka löken och fräs den mjuk i lite olja. Lägg i och fräs köttfärsen under omrörning. Tillsätt salt, peppar, soja och vin. Koka på svag värme under lock ca 10 min.
Gör becamelsåsen. Vispa ut mjölet i mjölken i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och låt sjuda ca 4-5 min. Smaka av med salt och peppar.
Fördela färsblandningen över auberginhalvorna. Häll på såsen och strö över ost.
Gratinera i 250 grader ca 10 min.

tisdag 19 april 2011

Phò Bò


Ibland blir jag bara så himla sugen på soppa! Mem idag ville jag laga en riktigt matig soppa och då blev det en vietnamesisk soppa med nudlar och biffstrimlor. Balsam för själen!



Du behöver (ca 4 port):
75 g förvällda risnudlar
2 msk jordnötsolja
2 vitlöksklyftor
300 g mört nötkött
1 liter köttbuljong
1 stjärnanis
1 msk korianderfrön
1 tsk grovmald svartpeppar
4 msk soja
75 g böngroddar
3 strimlade vårlökar
2 msk fish sauce
2 msk citronsaft

Gör såhär:
Fräs finhackad vitlök och tillsätt strimlat kött och fräs tills köttet fått lite färg. Koka upp buljongen med stjärnanis, korianderfrön, svartpeppar och soja. Lägg i köttet och låt småkoka ca 5 min. Tillsätt grönsakerna och låt soppan småkoka ca 1 minut till. Smaka av med fisksås och citronsaft och ha till sist i nudlarna. Servera!

måndag 18 april 2011

Kyckling i dragonsås


Vilket väder vi har! Varmt och skönt och strålande sol, det här börja ju likna sommar :) Men man ska inte ropa hej, för förra året snöade det i maj... Men vi njuter just nu!

Idag har jag gjort en jättegod kycklinggryta med massa smak av dragon, min absoluta favoritkrydda!



Du behöver (ca 4 pers):
600 g kycklingfilè
1 liten kålrot
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
1 dl vitt vin
3 dl matlagningsgrädde
1 msk torkad dragon
1 msk kycklingfond
1/2 purjolök i bitar
pressad citron

Gör såhär:
Skiva kålroten och skär i bitar och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt dem rinna av.
Skär kycklingen i bitar och bryn kycklingen i lite matolja. Tillsätt pressad vitlök, salta och peppra.
Häll på vinet och låt koka ett par minuter. Tillsätt, matl.grädde, dragon och fond. Koka sakta till lagom såskonsistens. Lägg ner kålroten och purjon.
Smaka av med salt och peppar och pressad citron.

torsdag 14 april 2011

Kalvrullader i tomatsås


Jag skulle egentligen ha tränat idag, men lyckades somna på soffan i stället... Så kan det gå! Får skylla på att jag blev så mätt av den goda maten ;) Träning får det bli i morgon!



Kalvrullader i tomatsås (4 port)
Du behöver:
ca 500 g kalvstek
1 paket färsk mozzarella
8 skivor serranoskinka
50 g riven parmesan
salt
peppar
400 g krossade tomater
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja

Gör såhär:
Värm 1 msk olivolja i en kastrull. Krossa vitlöksklyftan och fräs i oljan någon minut. Häll i de krossade tomaterna och låt sjuda på låg värme ca 15 min. Gör under tiden rulladerna. Skär kalvsteken i ca 1 1/2 cm tjocka skivor. Banka ut de så tunt som möjligt. Salta och peppra. Lägg på skinkskivor, tunt skivad mozzarella och riv över parmesanosten. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Hetta upp resten av oljan i en stekpanna och bryn rulladerna runt om. Smaka av tomatsåsen med salt och lägg i rulladerna. Låt småkoka under lock ca 15 min.






onsdag 13 april 2011

Kyckling i sataysås



Yes! Äntligen onsdag och sveriges mästerkock kommer på tv :) Tycker det är så roligt att se alla dessa talanger trolla med maten!
Jag har förresten mästerkockat lite på egen hand här hemma idag, om jag får säga det själv :) Milda makter vilken sås! Det här skulle jag banne mig kunnat äta varje dag för resten av mitt liv och varit en lycklig människa!

Kyckling i sataysås (ca 4 port)
Du behöver:
2-3 kycklingfileer
1 äpple
1 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
1 msk röd currypasta
1/2 dl jordnötssmör (med bitar
saften från 1 lime
1 msk kycklingfond
1 burk kokosmjölk
1 msk japansk soja

Gör såhär:
Strimla kycklingen och bryn i en stekpanna. Fräs därefter strimlat äpple med ingefäran och pressad vitlök ett par minuter. Ställ åt sidan.
Vispa ihop currypasta, jordnötssmör, limesaft, kycklingfond, kokosmjölk och soja i en gryta. Låt koka upp och sjud såsen några minuter. Blir såsen väldigt tjock kan man späda med lite vatten.
Lägg ner den stekta kycklingen och äppelfräset i såsen och koka upp.
Servera med ris och en fräsh sallad.

lördag 9 april 2011

Pasta primavera


Tack vare dagens middag luktar nog hela jag som en vitlöksklyfta:) Men min kära make är ändå inte hemma i helgen, så jag och kidsen kan stinka hur mycket vi vill!
På tal om att stinka... Det skulle egentligen varit färsk sparris till pastan men den hade tragiskt nog gått en för tidig död till mötes och fick således vandra vidare till soporna. Mysteriet om den något otrevliga lukten i kylskåpet de senaste dagarna fick ju i alla fall sin rafflande lösning! Rekommenderar inte någon att öppna en förpackning med rutten sparris... Husets 4-åring vägrade att ens sitta i det "fis-luktande" köket. Tydligen har vi en liten primadonna här hemma ;)
Maten blev god hur som haver! Inget hokuspokus, bara goda grönsaker och fullkornspasta, men gott och uppskattat av barnen :)



Pasta primavera (ca 4 port)
Du behöver:
5 dl fullkornspasta
1 liten zuccini
2 morötter
3 vitlöksklyftor
100 g färska champinjoner
150 g grön sparris
2 msk olivolja
3 små tomater
salt och peppar
100 g strimlad rökt skinka

Gör såhär:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Hyvla morötterna i remsor. Skiva zuccinin och champinjonerna. Skär sparrisen i mindre bitar. Klyfta tomaterna och ta bort de små kärnorna.
Hetta upp oljan i en stekpanna och pressa ner vitlöken, låt fräsa ca 1/2 min. Ha i zuccini, morötter, champinjoner och sparris och fräs ihop tills det mjuknat något, ca 3-5 min. Smaka av med salt och peppar. Ha till sist i tomaterna och låt de bli genomvarma.
Ha i grönsaksfräset i pastan och blanda även ner skinkan. Servera genast med en rejäl dos riven parmesan!

onsdag 6 april 2011

Kinesisk biff-& broccoliwok



Nu ska jag strax iväg till jobbet, men tänkte delge er detta goda receptet på wok först :)

Du behöver (4 port):
ca 1/2 dl jordnötsolja
500 g utskuren biff, tunt skivad
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 g broccoli
1 msk kinesisk soja
1/2 dl ketjap manis
1 liten röd chili, hackad
1/2 köttbuljontärning upplöst i 1 dl vatten

Gör såhär:
Skala och skär löken i klyftor. Koka upp vatten och skär broccolin i buketter. Förväll broccolin i ca 2 min.
Hetta upp en wok-eller stekpanna och häll i lite olja. Woka köttet i omgångar ca 3 min, tills det fått fin färg. Ta upp det ur pannan. Lägg i löken och woka ca 2 min. Tillsätt därefter pressad vitlök och woka ytterligare 1/2 min.
Lägg tillbaka köttet i pannan och tillsätt broccolin, ketjap manis, soja, chili och buljong och sjud på medelsvag värme 2-3 min.
Servera med nykokta risnudlar.

måndag 4 april 2011

Lax med balsamicosås och päron



Detta här låter ju som en riktigt udda smakskomination, och just därför var jag bara tvungen att prova! Det här är nog det godaste vi ätit på länge! Verkligen en positiv överraskning :) Receptet kommer från arla.se
I receptet står det att man ska blanda ingredienserna i den ugnsfasta formen, men jag gjorde lax och sås var för sig vilket fungerade helt utmärkt :)

Du behöver (4 port):
4 bitar skinn- och benfri laxfilé, ca 500 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sås:
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
½ tsk japansk soja
1 tsk oregano
½ msk majsstärkelse

1 dl pumpakärnor
2 päron
2 msk smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Lägg laxen i en ugnssäker form. Salta och peppra. Blanda samman grädde, vinäger, fond, soja, oregano och majsstärkelse. Häll det i formen och strö pumpakärnor på laxen. Stek i övre delen av ugnen ca 15 min. Dela päronen i bitar och ta bort kärnorna. Stek päronen i smöret i en stekpanna och lägg dem i formen.
Servera med ugnsstekt potatis.

söndag 3 april 2011

Lammstek med ugnsbakade rödbetor


Idag har vi haft kalas för vår lille kille som fyller 2 år snart :) Det var två trötta och nöjda (aningens socker-speedade) små barn som kröp till sängs i kväll! Leo fick himla många fina presenter som det lektes flitigt med i kväll. Vi har ätit korv med bröd och så klart kakor och tårta i mängder. Men jag har faktiskt inte tagit en enda bild på bakverken så ni får tro mig på mitt ord att dem var goda ;)

Tänkte jag skulle slänga in ett recept på en underbart god lammstek vi åt för några helger sen. Perfekt söndagsmiddag! Receptet kommer från allt om mat.



Du behöver:
800g lammstek, urbenad och nätad
5 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk olivolja

800 g färska rödbetor
1/2 tsk salt
1 msk olivolja

Oliv- och rosmarinsky:
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk finhackad rosmarin
1 msk olivolja
2 dl rödvin
3 dl vatten
1 msk kalvfond
3 msk tapenade, på burk
1 msk smör

Tillbehör
200 g fetaost
2 msk rostade pinjenötter
rivet skal av 1 citron
20 g rucola

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150°. Gör små snitt i lammsteken med en kniv. Dela vitlöksklyftorna, tryck in dem i köttet. Salta, peppra och bryn köttet i olivoljan.
Klyfta rödbetorna. Blanda med olivolja och salt.
Sätt in rödbetor och kött mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 58°, ca 50 min. Ta ut köttet och låt det vila ca 15 min före servering.
Höj ugnstemperaturen till 225° och rosta rödbetorna ytterligare tills de känns mjuka.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs med rosmarin i olivoljan. Häll på rödvin och låt koka i 5 min. Tillsätt vatten och kalvfond, låt reducera tills ca 2 dl återstår. Lägg i tapenade och klicka i smöret under omrörning strax före servering.
Skiva lammsteken. Lägg upp rödbetorna. Ringla över skyn. Garnera med smulad fetaost, pinjenötter, citronskal och rucola. Rostad potatis är gott till

torsdag 24 mars 2011

På torsdag äts det ärtsoppa...



Ja, kanske inte varje torsdag då... Men faktiskt just idag! Ärtsoppa är i mitt tycke den bästa soppa man kan få! Lite tidskrävande är det ju och kräver lite förberedelser med att lägga ärtorna i blöt dagen före, men annars är det absolut inget hokus pokus. Jag kokade soppan igår och så har den fått stå till sig i kylen tills idag. Perfekt att bara kliva upp av sängen och värma på lite soppa, eftersom jag sovit hela dagen efter att ha jobbat i natt. Om några timmar ska jag göra mig klar för sista natten innan den underbara helgen kommer. Och i morgon är det final i Let`s dance, jag kommer i alla fall sitta klistrad!

Ärtsoppa (8 port)
Du behöver:
600 g gula torkade ärter
2 l vatten
500 g rimmat fläsk, i tärningar
1 gul lök
2 morötter
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
1 tsk timjan
1/2 tsk malen ingefära

Gör såhär:
Blötlägg ärterna i rikligt med vatten. Låt stå ca 12 timmar. Häll bort vattnet.
Häll ärter, vatten, fläsk, hackad lök, skivade morötter, salt och buljongtärningar i en stor kastrull. Låt koka utan lock ca 2 timmar tills ärterna är mjuka.
Smaksätt med salt, timjan och ingefära. Späd med vatten vid behov.


Och ingen ärtsoppa utan plättar efteråt såklart!


onsdag 23 mars 2011

Fiskgratäng med räkor


Nu ska jag snart gå och lägga mig och förhoppningsvis sova några timmar innan det är dags att gå och jobba natten. Jag är fortfarande ganska krasslig så det kan bli en lång natt... Ni får hålla tummarna att det blir en lugn natt!
Det är i och för sig det som är så härligt med mitt jobb, att det kan gå från lugnt till kaotiskt på bara ett ögonblick och tvärtom. Man kan gå från jobbet helt slut en dag för att komma tillbaka dagen därpå och avdelningen är nästan tömd för patienter. Jag tycker det är underbart med en oförutsedd vardag, men just i natt hade det varit skönt med lite lugn och ro...

Jag har i alla fall laddat upp med en kanongod fiskgratäng. Hittade receptet på allt om mat och det lät som ett riktigt Jennie-recept. Bästa fiskgratängen ever! Kanske inte den snyggaste jag gjort, men riktigt riktigt god!




Du behöver:
600 g vit fiskfilè (tex torsk, pangasus, sej)
1 tsk salt
2 krm vitpeppar, nymald
500 g räkor, oskalade

Potatismos:
800 g potatis, mjölig sort
1 dl mjölk, het
2 msk smör
salt
vitpeppar
1 äggula

Sås:
1 dl fiskspad
4 dl matlagningsgrädde
1 msk skaldjursfond
3 msk vetemjöl
1 msk citron, pressad saft
3 msk hackad dill
salt
vitpeppar


Skär fiskfiléerna i bitar och lägg den i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Täck över fisken med bakplåtspapper.
Tillaga fisken mitt i ugnen, cirka 15 minuter i 225grader. Häll av fiskspadet från formen i en kastrull.
Tillsätt matlagningsgrädde, skaldjursfond och vetemjöl. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda 3 minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar.
Skala räkorna och fördela över fisken. Spara några räkor till dekoration. Häll såsen över fisken.
Skala, skär potatisen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, cirka 20minuter. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Blanda med het mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula.
Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, 10-15 minuter. Dekorera med resten av räkorna, citronklyftor och dill.

fredag 18 mars 2011

Päron-och pinjepaj


God fredagskväll på er alla! Sitter ni i era soffor framför tv:n och jäser efter en mumsig fredagsmiddag? Eller kanske ni bloggar? ;)
Jag sitter här med en kopp te, troligen den 10:e för idag. Försöker tappert lindra taggtrådssmärtan i halsen, men det funkar sådär... Jag tror det är på tid att döpa om bloggen, vad tror ni om: Vanilla sky- en sida om virus och baciller. Inte så dumt va? Men vill nån läsa om det? Troligen inte... Så därför fortsätter jag att blogga om det som förgyller mitt liv mest (förutom barnen då... och kanske mannen oxå;) nämligen mat!

Middagen var verkligen inget att skryta om, korv med bröd. Men nöden har ingen lag och vi råkar faktiskt gilla korv! Men så i ett rus av paracetamol och ibuprofen (och en gnutta rädsla att falla ner död inför mina barn) började vi baka efter middagen. Barnen kunde dock inte dölja sin besvikelse när pajen skulle innehålla frön (pinjekärnor) och satt till slut med varsinn glass. Men det blir ju mer paj till mig, moahaha! Pajen var jättegod, alleles lagom söt och passar perfekt till en förmiddagsfika eller serverad i ganska små bitar till efterätt. Receptet har jag klippt ut av någon tidning som jag inte minns vilken...



Päron-och pinjepaj (ca 10 bitar)
Du behöver:
Pajskal
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 äggula
1/2 dl socker

Fyllning
75 g smör
2 msk vispgrädde
75 g pinjenötter
3/4 dl socker
1 1/2 msk vetemjöl
4 päron

Gör såhär:
Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut i en form. Grädda i 200 grader i ca 10 min.
Koka upp alla ingredienser till fyllningen, utom päronen. Koka upp under omrörning.
Skala, kärna ur och skiva päronen. Lägg de i pajskalet och häll över nötsmeten.
Grädda ca 20 min i 200 grader. Låt svalna.


torsdag 17 mars 2011

Tonfisk i gott sällskap!


Detta här är nog den ultimata vardagsrätten! Det är få ingredienser, det är billigt, tar kort tid och smakar faktsikt jättegott! Det blir inte alls någon unken burk-tonfisksmak, som man kanske skulle kunna tro. Som regel har en god tomatsås bara gott av småputtra i upp emot en timme, men om man väljer ett märke med riktigt bra kvalitè så smakar det ljuvligt efter bara få minuter :)



Tonfisk i tomatsås (ca 4 port)
Du behöver:
4 port nykokt pasta, gärna penne
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1 burk tonfisk i olja
en näve svarta oliver utan kärna
salt
nymald svartpeppar

Gör såhär:
Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Riv ner vitlöken och fräs under omrörning ett par minuter. Häll på tomaterna och låt det hela puttra ca 10 min (under tiden du kokar pastan).
Häll av oljan från tonfisken och blanda ner tonfisken i tomatsåsen. Dela upp stora bitar med en träslev så allt blir finfördelat. Om pasatsåsen tjocknar väldigt kan den spädas med ca 1 dl av pastavattnet.
Ta kastrullen från plattan. Halvera oliverna och rör ner i såsen. Smaka av med salt och svartpeppar.
Häll av den nykokta pastan och blanda ner tomat-och tonfisksåsen. Servera gärna med lite hackad persilja.

onsdag 16 mars 2011

Rågsiktskakor




När jag är ledig från jobbet brukar jag baka. Eftersom jag jobbar skift, så blir det en del lediga förmiddag och en del lediga dagar mitt i veckan. Jätteskönt tycker jag, och det passar mig och min familj väldigt bra :) Oftast så bakar jag bröd och fyller frysen med bra-att-ha-när-det-krisar-mat, tex piroger, köttbullar, paj, osv. Idag har jag bakat rågsiktskakor. Ett himla gott bröd som man nästan inte kan sluta äta av! Riktigt trixigt att komma ihåg att nagga brödet bara, haha ;) Men det gick bra ändå!

Rågsiktskakor (4 st)
Du behöver:
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk ljus sirap
1 msk brödkrydda
ca 13 dl rågsikt

Gör såhär:
Smält smöret och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut med ca hälften av degspadet. Häll på resten av degspadet när jästen löst upp sig. Tillsätt salt, sirap och brödkrydda. Rör till sist ner mjölet och arbeta degen i maskin ca 5 min. Låt degen jäsa i 30 min.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, arbeta in mer mjöl om degen är svårhanterlig. Forma degen till en stor bulle och dela i 4 delar. Forma varje del till en rund bulle, lägg på en bakplåtspapperklädd plåt och kavla ut till en platt cirkel (kavla inte för tunt). Gör ett hål i mitten av varje cirkel och nagga med en gaffel. Låt jäsa på plåt 30 min.
Grädda i 225 grader i ca 13 min. Låt svalna på galler under bakduk.

tisdag 15 mars 2011

Sluta nu att äta grönsaker!


Ja, detta låter ju helt galet... Men det kan faktiskt vara ett problem hemma hos oss, att barnen äter för mycket grönsaker. Eller kanske inte för mycket, snarare att de äter mer grönsaker än middag. Ibland får jag ställa fram sallader och grönsaker en bit in i middagen för att de ska äta lite middag också... Ett lyxproblem kan tyckas, men det är faktiskt inget roligt att ha lagt ner tid och energi på en god middag och så sitter ungarna och knaprar på varsinn majskolv och lite tomater. Dessutom slutar det med att de fort är lika hungriga, vilket leder till gnäll och sura miner senare. Men ikväll var jag tvungen att skratta åt mig själv när jag hörde mig själv säga till min 4-åriga dotter:" Men nu slutar du att äta grönsaker!!" som glatt knaprade gurka och majs. Nåja, det var ju inte helt så jag menade... :S
Kvällen fick trots allt ett lyckligt slut, för barnen smaskade mer än gärna i sig middagen också! Jag hade hittat en lite vissen broccoli i kylen och därmed blev dagens middag; gratinerad broccoli med parmesanpanerad kycklingschnitzel. Gott gott!

Gratinerad broccoli
Du behöver:
ca 400 g broccolibuketter
45 g smör
3 msk vetemjöl
4 1/2 dl ljummen mjölk
lite riven muskot
salt
peppar
50 g riven parmesan

Gör såhär:
Förväll broccolibuketterna ca 2 min i lättsaltat vatten. Häll av i ett durkslag.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och låt det "bubbla" under omrörning ett par minuter. Tillsätt mjölken i en tunn, jämn stråle medans du rör hela tiden. Det tjocknar fort, så var beredd med vispen!
Koka upp såsen och låt småputtra ca 5 min. Riv ner lite muskot och smaka av med salt och peppar. Rör till sist ner den rivna parmesanen.
Lägg de förvällda broccolibuketterna i en ugnsfast form och häll bechamelsåsen över. Gratinera i ugnen i 200 grader i ca 20 min.



En rejäl näve riven parmesan gör pricken över i!

Den goda bechamelsåsen och broccolin får sen samsas i en gratängform

Jag plockade ut formen ur ugnen i grevens tid! Var tvungen att medla i ett krig om den röda pennan, som tydligen var väldigt viktig för båda barnen ;)

Middagen serverad!

måndag 14 mars 2011

Min goda müsli


Eftersom mitt tangentbord inte vill samarbeta, så blir detta ett superkort inlägg!

Müsi
Du behöver:
4 dl havregryn
2 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
1 dl hasselnötter
3 msk brun farin
2 dl kruskakli
1 dl linfrön

Gör såhär:
Blanda havregryn, solroskärnor, pumpafrön, brun farin och grovt hackade hasselnötter i en långpanna. Rosta blandningen i ugnen, i 175 grader, i ca 20 min. Rör om då och då.
Låt blandningen svalna och rör därefter ner kruskakli och linfrön.
Låt müslin svalna helt innan den läggs över i en tätslutande burk.


söndag 13 mars 2011

Jag blir galen!


Här tror man att man kan komma hem från en liten weekend med massa ny, härlig energi och bara få må bra. Men icke! Var tvungen att gå hem från jobbet på torsdagskvällen då jag blev akut illamående. Hann knappt komma innanför dörren innan magsjukan var ett faktum. Natt till fredag och fredag dag minns jag som genom en dimma. Jag sov på badrumsgolvet och enda gången jag tog mig uppför trappan till köket var för att hämta ett glas med vatten. Självklart svimmade jag på väg ner igen och slog mig lite varstans för att toppa det hela!
Så nu känner jag mig ungefär lika pigg och fräsch som om jag skulle ha varit nere i graven och vänt... Great!

Men som ni förstår är jag på bättringsvägen eftersom jag orkar skriva detta inlägget, så min stora intention är att bjuda på några smarriga recept i veckan, för jag ser nämligen fram emot att njuta av något annat än skorpor och avslagen cola!

Hoppas ni alla har en riktigt skön söndag! Nu ska jag bädda ner mig i soffan igen, dricka en stor kopp te och se på repriser ;)

onsdag 9 mars 2011

Ris-och kasslerlåda


Då var jag tillbaka, utvilad och med ny energi, som utlovat! Vi hade en otroligt fin weekend med mycket god mat, gott vin, och inte minst väldigt trevligt sällskap:) Fick minsann tid för lite klassisk massage och en ett dopp i bubbelpoolen också. Lyx!




Av en av min kära vänner fick jag för ett tag sen tips om en ris-och kasslerlåda, som jag har tänkt att jag skulle prova ett tag. Igår blev det en hel del kokt ris över från middagen, så då passade det ju alldeles perfekt:) Väldigt gott och enkelt. Man kan säkert byta ut grädden mot matlagningsgrädde om man tycker det blir för mastigt med äkta vara ;)



Ris-och kasslerlåda (ca 4 port)
Du behöver:
4 port kokt ris
300 g kassler
1 liten purjolök
3 dl grädde
1 dl lättmajonnäs
1/2 dl chilisås
2 dl riven ost
salt och peppar

Gör såhär:
Skär kasslern i tärningar och strimla purjolöken.
Blanda samman det kokta riset, kasslerbitarna och purjolöksstrimlorna i en ganska stor ugnsform.
Blanda grädde, majonnäs och chilisås. Häll detta över det blandande riset, kasslern och purjolöken i ugnsformen.
Strö den rivna osten ovanpå.
(Till hit kan du förbereda om du vill. Ställ i så fall ugnsformen kallt tills den ska in i ugnen.)
Ställ in ugnsformen i mitten av ugnen i 225ºC i 15 minuter om riset är varmt och 20 minuter om ugnsformen stått kallt.




onsdag 2 mars 2011

En liten paus...


Hej alla mina fina läsare! Nu är det lite över en vecka sen jag skrev något här på bloggen och nej då, jag har inte glömt av den! Just nu är det en ganska hektisk period och det är mycket att göra både på jobbet och på hemmafronten. Måste nog erkänna att matlagningen inte direkt varit någon gastronomisk omvälvning det sista, det har blivit en del frysrens och snabba lösningar ;)
Stillheten kommer dock fortsätta råda här på bloggen i vart fall över helgen, då jag och min kära man och några vänner åker på en liten weekend. Ska bli jätteroligt! Men nästa vecka komer jag förhoppningsvis tillbaka med nya och goda recept :) Pigg och utvilad!
Ha en skön vecka allesammen!

tisdag 22 februari 2011

Filmjölkslimpa


Hur baka supergott bröd på rekordtid? Busenkelt, med Leilas recept på turbosnabba filmjölkslimpan!



Du behöver:
4 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2 1/2 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
1 dl hasselnötter
1 dl torkade fikon
1 dl russin

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem och hasselnötterna grovt, blanda med de torra ingredienserna och filmjölken.
Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna.
Fyll formen med smet, strö över lite havregryn och grädda brödet i cirka 45 minuter.

måndag 21 februari 2011

Måndag=veckohandling


Ja, som rubriken säger; stora shoppingdagen idag! Jag älskar att öppna kylskåpet på måndag kväll och mötas av alla god mat som nästan ramlar ut! Det finns inget så oinspirerande som att börja laga mat när du hittar några konservburkar och en ostskalk i kylen...

Så oftast ser mitt köksbord ut så här på måndagar (innan allt kommit på plats i kyl och frys):



Planen är att av dessa goda matvaror skal det bland annat bli laxpaket, lammstek, qesadillas, guacomole, fruktsallad, creme brulè och massa annat gott :) Blir en god vecka :)

Glad måndag allesammans!

onsdag 16 februari 2011

Lyxig pasta i vardagen


Lite vardagslyx tycker jag alla är väl förtjänta! Men vad är egentligen vardagslyx? Det är nog en högst personlig definition... För mig kan det betyda att få en spontan barnvakt som hämtar från dagis (farmor och farfar ;)), ett glas med gott rödvin sent på kvällen, ett varmt skumbad, eller en lite extra god maträtt. Vad är vardagslyx för er?

Som ni säkert har förstått brukar jag sitta och läsa och sukta efter alla goda recept i alla fantastiskt fina matbloggar :) Alla är så duktiga och inspirerar mig till att laga god mat och fortsätta blogga. Det finns speciellt en tjej som har en blogg som man bara kan sugas in i i timmar, nämligen Linda som har bloggen kryddburken. Och vilka bilder sen! Man vill bara dyka in i fotot och smaka en bit :) Detta här receptet jag har lånat idag, en underbar krämig pastasås. Eftersom vardagslyx är temat, bytte jag ut fläskfilèn med en bit oxfilè som var över från nyår och hade banne mig äkta creme fraiche, ingen lightvariant... Helt wild and crazy ;) Barnen slickade sina tallrikar!

Du behöver:
300 gram fläskfilé (eller oxfilè... ;)
1 dl soltorkade tomat i olja
1 burk creme fraiche (2,5 dl)
1 näven körsbärstomater
1 knippe persilja
1 liten burk hela champinjoner
salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med lite smör i. Skär fläskfilén i mindre bitar, finhacka de soltorkade tomaterna och fräs på nån minut. Slå på creme fraiche och låt koka ihop till en krämig sås. Tillsätt finhackad persilja, grovt skivade champinjoner och körsbärstomater precis innan du ska servera.


tisdag 15 februari 2011

Hallonmuffins med mandelmassa




För ett tag sen läste jag om hallonmuffins med mandelmassa hos Emelie som har bloggen emeliesmatdagbok. Hon skrev att det var bland de godaste muffins hon någonsin ätit och efter att ha provbakat kan jag inte annat än att hålla med! Wow vilka muffins!

Du behöver (12st):
150 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Valfri mängd hallon
En tunn skiva mandelmassa per muffins

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta ut smöret och låt det stå i rumstemperatur i ca, 10 minuter ( eller kör smöret i några sek i micron på full effekt).
Lägg i smöret och sockret i en skål och vispa med elvisp tills smöret blivit vitt och tills den blivit "fluffig".
Rör ner ett ägg åt gången, vispa medan du gör detta.
Tillsätt sedan vaniljsockret och mjölken.
Blanda vetemjölet och bakpulvret i en skål, blanda ordentligt.
Häll smeten i muffinsformar och fyll dom till hälften men absolut inte mer än så för då pyser dom över och det blir bränt och fult av mandelmassan.
Fördela hallonen jämnt i muffinsformarna, och tryck ev. ner dem lite försiktigt.
Skiva mandelmassan tunt och lägg ner skivorna lätt över hallonen .
Grädda sedan muffinsen i mitten utav ugnen i cirka 15 minuter.

måndag 14 februari 2011

Köttbullar asian style


Hej allihop! Hur har ni det i kylan? Jag misstänker att fler än jag börjar bli sugna på vår... Det värsta just nu är ju att virusen trivs alldeles för bra i det här klimatet så vi verkar aldrig bli kvitt dem. Just nu är det jag och sonen som är krassliga och de andra är hyffsat friska. Jaja, till sommaren är allt glömt och förlåtet ;)

För att sätta lite fart på smaklökarna gjorde jag lite extra kryddiga köttbullar idag.



Du behöver (ca 4 port):
1 liten gul lök
1/2 msk + 1 msk röd curry
400 g nötfärs
1 ägg
3 msk ströbröd
1 kruka koriander
1 burk kokosmjölk
1 msk honung
1 röd paprika
150 g sockerärter
salt och peppar

Gör såhär:
Skala och finhacka löken. Fräs i ca 1/2 msk smör och 1/2 msk röd curry. Lägg i en skål. Blanda i färs, ägg, ströbröd, hackad koriander, 1 tsk salt och 2 krm peppar till en jämn smet. Rulla köttbullarna och stek dem i 1 msk smör runt om så att de får färg.
Tillsätt 1 msk röd curry och låt fräsa med. Tillsätt kokosmjölk och honung och låt köttbullarna koka klart. Smaka av med salt.
Strimla paprikan och lägg ner i såsen. Dela sockerärterna och lägg ner i pannan. Låt småkoka 2-3 min,
Servera med nykokta äggnudlar.

tisdag 8 februari 2011

Grönt är skönt...



... och inte minst gott! I alla fall om man pratar om spenatsoppa:) Jag tycker oftast att de enklaste sopporna är det godaste. Bara att mixa en god grönsak med buljong och en liten skvätt grädde. Barnen brukar gärna äta soppa, vilken som helst, så jag blev lite förvånad då båda två bara petade i maten idag... Tills jag tog tempen på kvällen och det visar sig att båda har feber. Dubbelsuck... Virus är skit!
Hoppas jag kurerat mig själv åtminstonne med min dundersoppa!

Du behöver:
300 gram fryst bladspenat
1 gul lök
8 dl grönsaksbuljong
2 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde
1 msk flytande margarin
salt och peppar
4 st ägg

Tillagning
Koka äggen. Skala och finhacka löken. Hacka den tinade bladspenaten grovt. Fräs lök och spenat i flytande margarin i en kastrull.
Tillsätt buljong och grädde och låt koka 3-4 minuter. Red av en aning med vetemjölet utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med hårdkokta ägghalvor.


söndag 6 februari 2011

Mumsigt med pastalåda


Idag hade jag sån tur att snälla svärmor bjöd på underbart goda lammkotletter, så jag slapp laga middag ;) Det passade utmärkt eftersom jag hoppade in och jobbade lite extra idag... Hurra för lite extra klirr i kassan!
Ännu mer klirr i kassan blir det om man tar till vara på rester och lagar en god makaronilåda:) Lite kokt pasta, lite överbliven skinka, en deppig morot som var för sig är en ganska tråkig historia, men tillsammans får de nytt liv (väldigt poetiskt för en söndagskväll, haha!)



Makaronilåda
Du behöver (ca 4 port):
400 g kokt pasta
150 g skinka
2 rivna morötter
1 gul lök
3 dl kondenserad mjölk
3 ägg
salt
peppar
lite riven muskotnöt
riven ost, gärna vällagrad

Gör såhär:
Lägg hälften av den kokta pastan i en ugnsfast form. Tärna skinkan och lägg över pastan. Riv morötter grovt och hacka löken. Fräs några minuter på medelstark värme tills allt mjuknat och häll ner i formen. Fördela resten av pastan överst i formen. Vispa ihop äggen med den kondenserade mjölken. Salta och peppra efter eget tycke och smak, riv ner lite muskotnöt. Häll blandningen i pastaformen och toppa med den rivna osten.
Sätt in i ugnen, ca 20 min, 200 grader. Servera med en fräsch sallad.


lördag 5 februari 2011

Sallad med saffransgnocchi



I kväll bjuder jag på ett recept som jag föll för redan innan jul. Det var i ett nummer av laga lätt och jag var inne i en riktig saffransperiod och rev ut sidan i tidningen innan en gris hunnit blinka... Sen blev det såklart liggandes i prova-på-högen. Tills idag... Det blev verkligen jättegott! Om man som jag, älskar saffran, är detta en riktig höjdare! Receptet kommer från Bo Hagströms bok "Buonissimo".

Du behöver (4 port):
500 g potatis av mjölig sort
2 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
1 påse saffran (1/2 gram)
2 msk ljummet vatten
2 msk riven parmesan
70 g lufttorkad skinka
80 g ruccola
80 g machesallad
smör och olivolja till stekning
salt

Gör såhär:
Koka potatisen mjuk med skal. Skala och pressa den. Låt svalna.
Blanda med mjöl, 1 tsk salt och ägg. Lös upp saffranet i det ljumna vattnet och häll i. Tillsätt parmesan och arbeta till en smidig deg.
Rulla degen till smala rullar på ett mjölat bakbord. skär de i ca 1 cm långa bitar.
Lägg gnoccin i sjudande vatten. Fortsätt sjuda ca 5 min sedan gnocchin flutit upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Stek gnocchin i smör och olja så den blir frasig på utsidan. Ta upp och låt rinna av.
Skär skinkan i mindre bitar och knaperstek i torr panna.
Lägg upp salladen på fat. Fördela och gnocchi och skinka ovanpå.
Servera som förrätt eller som tillbehör till kött.


onsdag 2 februari 2011

Goda sirapslimpor!



Godare bröd till kvällsmacka får man leta efter! Smakar såååå gott med ett glas kall mjölk till :)
Receptet kommer från "a piece of cake".

du behöver (2 limpor):
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
6 dl rågsikt

Gör såhär:
Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 200 grader.
Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek.
Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.

tisdag 1 februari 2011

Choklad och lavendelcookies



De här goda små kakorna hittade jag inne hos Mor-Mias. Bestämde mig vid första ögonkastet att de här ska jag baka! Och jag blev inte besviken... Kunde önska mig lite mer lavendelsmak, men det är bara att öka en halv tesked om man är en lavendel-älskare som jag :)
Lite senare i kväll ska jag prova att smula ner dem i lite god vaniljglass... Mmmm!

Du behöver (blir 24 st):
150g Smör
3 3/4 dl Strösocker
1 tsk torkad Lavendel
2 Ägg
1 tsk Vaniljsocker
1 tsk Bakpulver
1 1/4 dl Kakao
2 1/2 dl Vetemjöl
100g hackad Mörk choklad

Gör så här
Vispa smör, socker och lavendel ljust och fluffigt. Vispa i ett ägg i taget. Sikta samman de torra ingredienserna och vänd ned i smör och sockersmeten. Rör i den hackade chokladen och rulla till 24 lika stora kakbollar. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt, 6 kakor per plåt. Baka i 180 grader ca 10-12 minuter. Låt kakorna svalna på plåten och förvara sedan i en lufttät burk upp till 1 vecka.

Går utmärkt att frysa.

söndag 23 januari 2011

Dillkött


Denna helgen har inte blivit riktigt som vi hade planerat, men vi kom oss igenom den ändå. I går var det barnkalas för ett gäng kalassugna 4-åringar och de hade hur kul som helst:) Höjdpunkten var att de fick dekorera sina egna muffins med glasyr i olika färger och olika strösselsorter:) Väldigt nöjda barn efteråt (och ganska kladdiga...)

Idag har jag haft mammaträff med alla mammor som var i mammagruppen när vi var föräldralediga. Så himla roligt att se alla barn, hur de växt och utvecklats :)

Efter playdaten var det dags för söndagsmiddag; dillkött. Hur gott som helst!



Du behöver (4 port):
1,2 kg kalvbog
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri
1 lagerblad
1 kvist timjan
1 knippa färsk dill
1 dl vatten
2 msk matättika (3%)
1 tsk socker
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk vetemjöl
1 msk smör
salt
peppar

Gör såhär:
Skala och hacka löken grovt och skala och tärna morot och rotselleri. Plocka dillen från stjälkarna, hacka dillen och lägg den åt sidan. Skär köttet i jämnstora bitar och lägg det och benen i en kastrull med kokande vatten. Tillsätt lök, morot, selleri, lagerblad, dillstjälkar och timjan och låt sakta sjuda tills köttet är genomkokt, ca 40 minuter. Lyft upp köttet och grönsakerna och håll det varmt.
Sila buljongen. Smält smöret, rör ner mjölet och spä med buljongen, lite i taget. Låt koka i 4-5 minuter. Krydda med salt, peppar, ättika och socker. Ta såskastrullen av värmen, rör ner grädde, äggula och dillen.
Blanda ner köttet och grönsakerna i såsen. Servera med kokt potatis.

fredag 21 januari 2011

Räklyx med lax




Vill bara tipsa om denna goda röra som passar perfekt till fredagsmyset!

du behöver (till 4 mackor):
2 dl skalade räkor
6 skivor rökt lax
1 dl majonnäs
1 dl lätt creme fraiche
2 msk hackad gräslök
1/2 röd chili
salt
peppar

4 skivor ljust bröd, gärna surdegsbröd
sallad
citron
kokt ägg
sparris

Gör såhär:
Blanda majonnäs med creme fraiche, hackad chili och gräslök. Strimla laxen tunt. Blanda ner lax och hela räkor. Smaka av med salt och peppar.
Rosta bröden i lite olivolja i en stekpanna. Fördela sallad, kokt ägg och röran på brödskivorna. Servera med citronbåtar och lättkokt sparris.

måndag 17 januari 2011

Inte världens vackraste gryta...


...men helt klart en av de godaste jag ätit! (Förtydligande: Nej, jag har inte ätit min gjutjärnsgryta, men däremot innehållet ;)) Det var riktigt längesen vi åt en mustig, långkokt köttgryta, så idag passade jag på när barnen har varit hemma från dagis och jag hade ledigt från jobbet. Perfekt att skjutsa in i ugnen och så sköter den sig själv :) så härligt att komma in i värmen när man har lekt ute i snön och hela huset luktar underbart gott :) Bara att sätta sig till bords, bryta stora bitar av en baguette och doppa i grytan! Receptet kommer från Jamie Oliver, men jag har gjort några ändringar.




Favoritköttgryta
Du behöver (6-8 port):
2 msk smör
1 gul lök, hackad
ca 1 kg grytkött av nöt
salt
peppar
3 msk vetemjöl
2 palsternackor
4 morötter
3 sötpotatisar
500 g potatis
2 msk tomatpurè
1/2 flaska rödvin
3 dl köttbuljong

Gör såhär:
Sätt ugnen på 160 grader. Ha lite smör i en gjutjärnsgryta. Ha i löken och fräs några minuter. Ha salt och peppar i vetemjölet och vänd grytbitarna i mjölblandningen. Lägg köttet tillsammans med de grovt hackade grönsakerna i grytan. Ha i tomat purè, vinet och buljongen och rör försiktigt runt (köttet behöver inte brynas). Koka upp, lägg på ett lock och sätt grytan i ugnen. Där får grytan stå tills kötet är mört, ca 3 timmar.
Ös upp portioner av grytan i djupa tallrikar och servera med baguette. Enjoy!


söndag 16 januari 2011

Lasagne med smaker från medelhavet


Lasagne finns verkligen i en uppsjö varianter. Bara ett enkelt sök på lasagne på alltommat.se gav 171 träffar! Helt otroligt! Men ändå i denna ändlösa rad av recept hittade jag ett som lockade lite mer än de andra, med massor av spenat och fetaost och oliver! Mums!



Du behöver:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
400 g nötfärs
1 burk krossade tomater (400 g)
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk dijonsenap
3 msk basilika, hackad
2 krm nymald vitpeppar
1 dl svarta oliver, grovhackade
300 g färsk spenat
1/2 tsk salt
12 st lasagneplattor

Ostsås:
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 dl riven ost
1 tsk salt

Garnering:
200 g fetaost

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Skala och finhacka löken. Fräs lök och pressad vitlök i 1 msk smör ca 3 min. Tillsätt färsen och låt steka med tills den börjar få färg. Häll över krossade tomater. Tillsätt tomatpuré, buljongtärningar och senap. Låt puttra utan lock ca 10 min.
Krydda med basilika och peppar och blanda i oliverna. Fräs spenaten i 1 msk smör tills all vätska kokat in. Krydda med salt.
Rör ut vetemjölet i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken. Låt såsen koka upp. Koka under omrörning ca 5 min. Häll lite av såsen i en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, färsröra, spenat och sås, översta lagret ska vara plattor och sås. Smula över fetaosten.
Tillaga lasagnen mitt i ugnen ca 25 min. Servera med sallad.


torsdag 13 januari 2011

Dämpa sötsuget efter maten...


Jag tror kanske inte jag är enam om att vilja ha något sött efter maten. Hade jag ätit så mycket sötsaker som jag egentligen vill, så hade jag nog rullat fram... Denna här lilla goda efterrätten är perfekt för att dämpa sötsuget, dessutom är den mäktig så man behöver bara lite, lite :) Ett ekstra pluss i kanten är den goda apelsinen, såhär i mörkrets tider är det aldrig fel med lite c-vitamin!



Söt grekisk youghurt med apelsin
Du behöver (2 port):
1 stor apelsin
2 dl grekisk youghurt
4 msk söt kondenserad mjölk

Gör såhär:
Dela apelsinen i två halvor. Skär av skalet på den ena halvan och skär apelsinen i tunna, tunna skivor. Pressa saften från den andra apelsinhalvan i en skål. Blanda saften med den kondenserade mjölken. Häll upp yoghurten i en annan skål och blanda ner mjölken med apelsinsaften skedvis. Blanda försiktigt så att inte yoghurten blir rinnande.
Fördela youghurten i glas och toppa med de skalade apelsinskivorna. Njut!