Helgen lider mot sitt slut... Men vad gör väl det när jag har 1 veckas semester! Känns riktigt skönt att ha en vecka på hösten/vintern och ladda batterierna lite:)
Vi har haft en jättemysig helg med massa god mat och som avslutning gjorde jag en otroligt god lammgryta. Att det är lamm i grytan kan man nästan inte gissa, det blir så mild smak och mört kött som bara smälter i munnen. Detta måste ni prova nästa gång det vankas gryträtt! Receptet kommer från Bo Hagströms kokbok "från mormor till medelhavet".
Du behöver (4-6 port):
Ca 1 kg lammstek
5 dl vitt vin
1 kryddbukett med rosmarin, timjan och lagerblad
5 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 gul lök
1 morot
1 selleristjälk
5 dl grönsaksbuljong
200 g frysta kronärtskockor
200 g oliver
1 citron
salt och peppar
Gör såhär:
Skär upp lammsteken i ganska stora grytbitar. Salta och peppra köttet och lägg det i en gjutjärnsgryta. Häll på vinet. Bind en bukett av de färska örtkryddorna och lägg ner den i grytan. Lägg i hela vitlöksklyftor och låt koka upp. Koka utan lock tills allt vin kokat in och det är nästan torrt i pannan. Ta upp vitlöken. Häll i olivolja och tillsätt grovt hackad lök, morot och selleri. Bryn allt tills det fått fin färg. Häll på buljongen och låt sjuda i ca 5 min.
Tillsätt kronärtskockor och oliver. Skär en tvättad citron i klyftor och peta ner i grytan mellan köttet. Sätt in grytan, utan lock, i ugn i 175 grader. Låt steka i ca 1 timme. vänd runt i grytan då och då.
Servera gärna grytan med klyftpotatis och lantbröd.
Ser jättegott ut! Mums, blir riktigt sugen på en mustig gryta, så här i höstrusket.
SvaraRaderaMmm....gillar lamm! Grytan låter supergod!! Underbart med en veckas semester bara sådär! Det gör man alldeles för sällan!!
SvaraRaderaOj, vad gott det ser ut! Grytor är fantastisk höstmat!
SvaraRadera