onsdag 25 april 2012

Snart 1 år sedan och come back!

Ja, jag lever! Den här bloggpausen blev visst något längre än jag först hade förutsett... Jag har däremot fortsatt att laga mat, baka, jaga nya recept och läst alla fina bloggar där ute i cyberspace. Får se om det är någon som hittar tilbaks hit igen :) Tänkte starta min come back med att bjuda på ett recept på en tårta som jag gjorde till min sons födelsedag. Ni som har läst bloggen förr vet att tårtor inte helt är min grej och tack och lov provbakade jag den en gång innan den stora dagen. Första försöket gjorde jag i en alltför liten långpanna vilket resulterade i en väldigt hög tårta. Så mitt råd till er är att använda en stor långpanna, den reser sig massor i ugnen. I norge kallas den för "världens bästa", men den har säkert nåt namn i Sverige oxå, nån som vet?

Verdens beste

Du behöver:
185 g smör
185 g socker
6 äggulor
5 msk mjölk
185 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

6 äggvitor
300 g socker

2 dl vispad grädde
3 dl vaniljkräm
100 g hackade mandlar

Gör såhär:
Rör smör och socker vitt. Ha i äggulorna, en om gången, och vispa ordentlig mellan varje äggula. Vispa ner mjölken. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör till en jämn smet. Vispa äggvitorna och sockret till hårt, vitt skum, till en marängsmet. Bred ut kaksmeten på i en lånpanna, på bakplåtspapper, och bred marängsmeten över. Strö över hackad mandel. Sätt in tårtan i ugnen, 160 grader i ca 40 min. Låt den svalna.
Blanda försiktigt ihop vispad grädde med vaniljkräm. Dela tårtan i 2 delar och bred vaniljgrädden över den ena halvan. Lägg därefter den andra halvan som ett lock över.
Det är gott med frukt i tårtan också. Jag använde färska jordgubbar, men det går lika bra med hallon, kiwi eller konserverade päron. Allt efter smak och behag!



5 kommentarer:

  1. Välkommen tillbaka! Du har varit saknad! Och mums vilken tårta! Brita-tårta heter den i Finland :-)

    SvaraRadera
  2. Varmt välkommen tillbaks! Jag har också saknat dig. Vilken fin tårta, ljuvlig! Min mormor brukade göra den där tårtan, fast fylld med grädde och konserverade mandarinklyftor. Ingen aning om vad den kan tänkas heta dock :) Kram Anna

    SvaraRadera
  3. Halloj där! Kul att se att du tillbaka! Välkommen.

    SvaraRadera
  4. Välkommen tillbaka!! Strunt i vad den heter. God ser den ut i alla fall. Känner igen det där med Brita-tårta.

    SvaraRadera
  5. Men hej o hå, se här är du ju igen, så kul att du är tillbaka!

    SvaraRadera