lördag 15 september 2012

Grekisk paj


God lördag allesammans :) Har helg-feelingen börjat infinna sig ordentligt? Det har den gjort hos oss i alla fall med sovmorgon, långfrukost och lek ute i höstsolen. Vi laddar för att gå på teater lite senare i eftermiddag och efter det blir det Peppes pizza till barnens stora glädje.

Igår åt vi en himla god, grekisk-inspirerad paj med en fetaostsallad till. God mat inför en god helg :)



Grekisk paj

Du behöver:
4 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
1 st medelstor aubergine, (ca 300 g)
1 tsk salt
0,5 dl vetemjöl
3 msk olivolja
400 g lammfärs
1  hackad gul lök
1 msk kycklingfond
2 tsk oregano
1/2 tsk kanel
1  vitlöksklyfta
3  ägg
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 dl riven ost

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°. Blanda vetemjöl och smöret skuret i mindre bitar i en matberedare. Häll i vattnet och kör till en pajdeg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (diameter 24 cm) och ställ den kallt.
Skär aubergine längs med i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg ut dem på en skärbräda, salta lätt på båda sidor, låt dem ligga ca 10 min. Torka av dem med hushållspapper och vänd dem i vetemjöl, stek i 2 msk olja till gyllengul färg. Ställ åt sidan.
Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna och bryn lammfärsen tillsammans med löken. Krydda med kycklingfond, oregano, kanel och pressad vitlök.
Vispa samman ägg, grädde och mjölk. Nagga pajskalet och förgrädda ca 12 min i mitten av ugnen. Lägg hälften av aubergineskivorna i botten av pajen, fördela köttfärs över och lägg på resterande aubergine. Häll över äggstanningen och strö sist över riven ost. Grädda pajen på nedersta falsen ca 30-35 min. Servera med vitlöksyoghurt och sallad.


2 kommentarer:

  1. Jösses vad gott detta lätt!! :D

    SvaraRadera
  2. Gud va gott det ser ut!!! Grattis till den nya familjemedlemmen! Kram Anna

    SvaraRadera