lördag 7 augusti 2010

Leilas saftiga lingonlimpa



Jag är feberfri! Hurra! Fortfarande trött som ett utsketet äpple och hostar som en tuberkulos sjuk, men defintivt på bättringsvägen :)
Detta firade jag med att inviga min Kenwood assisitent som vi fick i bröllopsgåva av min kära familj... Tekniskt sett borde jag väl kalla den vår Kenwood, men det är ju bara jag som kommer använda den så då kan den ju heta lite min... my precious....
Efter bakningen satt jag i koma i flera timmar, för det tog minsann på krafterna, men det var värt det för brödet smakar gudomligt!

Du behöver (2 limpor):
4 dl varmt vatten
2 dl lingonsylt
1 dl olivolja
1/2 dl ljus sirap
1 kapsyl ättika
1 msk salt
1 msk hel kummin
1 msk hla fänkålsfrön
2 dl russin
1 dl linfrön
1 pkt torrjäst
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
10-11 dl vetemjöl special

Gör såhär:
Blanda ca 50 grader varmt vatten, lingonsylt, olivolja, sirap, ättika, salt, krydder som stötts i mortel, russin och linfrön i en bunke.
Blanda torrjästen med de olika mjölsorterna och rör ner det i degvätskan lite i taget tills degen går ihop. Den ska vara lite kladdig.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timma.
Baka ut på ett välmjölat bakbord till två limpor och lägg de i smorda avlånga brödformar.
Sätt ugnen på 175 grader. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 1/2 timme.
Grädda limporna gyllende i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.

3 kommentarer:

  1. Skönt att du mår bättre igen! Limporna ser jättefina ut!!! "vi" fick en Assistent i bröllopspresent men den är också min, så jag förstår vad du menar... "vi" fick också en cirkelsåg, kanske inte lika mkt min... haha! Hoppas ni fick en underbar dag o en underbar semester! kramar Anna

    SvaraRadera
  2. Gott med lingonlimpa, det ska jag testa i höst! :-)

    SvaraRadera