torsdag 14 oktober 2010

Kalops en helt vanlig torsdag!



Ibland kan man nästan glömma bort en del maträtter. Kalops är en sån rätt... Men det är ju förskräckligt synd! För det är faktiskt en av de bästa köttgrytorna jag vet. Det är tidskrävande att laga en god gryta, men absolut inte svårt! Det gäller att ge köttet god tid att brynas först, så att den får en fin stekyta runt om. Sen får den bara koka i lugn i ro på spisen några timmar och så har du husmanskost i världsklass!

Traditionell kalops (ca 8 port)
Du behöver:
1 kg grytbitar av nötkött
2 msk smör
salt
malen svartpeppar
ca 7 dl vatten
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
2 stora morötter
1 gul lök
1/2 dl grädde
(evt 1 köttbuljongtärning)
3 msk vetemjöl + vatten till redning
soja color

Gör såhär:
Bryn köttbitarna runt om i en riktigt varm gjutgärnsgryta, i smöret. Bryn lite kött åt gången så blir det inte så mycket vätska i grytan. Krydda med salt och peppar.
Slå på vattnet och ha i lagerblad och kryddpeppar. Koka upp och låt grytan puttra på svag värme, gärna 2 timmar.
Skala morötter och lök. Skär morötterna i grova bitar och klyfta löken. Ha ner i grytan och koka ca 1/2 timme till. Häll i grädden och vispa ihop mjöl med lite vatten och red av grytan under omrörning. Häll i några droppar soja color för en mörkare brunfärg. Smaka av med salt och peppar.
(önskas lite kraftigare smak på grytan kan en buljongtärning få koka med när det återstår en halvtimme av koktiden.)


1 kommentar:

  1. Kalops är så himla gott, vi lagade till det förra veckan oxå, fast då i lergryta.
    Något som blir gott om de blir rester är att blanda överbliven gryta med potatismos, sk. Lappskojs. Mums!

    SvaraRadera