söndag 24 oktober 2010

Mustig lammgryta



Helgen lider mot sitt slut... Men vad gör väl det när jag har 1 veckas semester! Känns riktigt skönt att ha en vecka på hösten/vintern och ladda batterierna lite:)
Vi har haft en jättemysig helg med massa god mat och som avslutning gjorde jag en otroligt god lammgryta. Att det är lamm i grytan kan man nästan inte gissa, det blir så mild smak och mört kött som bara smälter i munnen. Detta måste ni prova nästa gång det vankas gryträtt! Receptet kommer från Bo Hagströms kokbok "från mormor till medelhavet".

Du behöver (4-6 port):
Ca 1 kg lammstek
5 dl vitt vin
1 kryddbukett med rosmarin, timjan och lagerblad
5 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 gul lök
1 morot
1 selleristjälk
5 dl grönsaksbuljong
200 g frysta kronärtskockor
200 g oliver
1 citron
salt och peppar

Gör såhär:
Skär upp lammsteken i ganska stora grytbitar. Salta och peppra köttet och lägg det i en gjutjärnsgryta. Häll på vinet. Bind en bukett av de färska örtkryddorna och lägg ner den i grytan. Lägg i hela vitlöksklyftor och låt koka upp. Koka utan lock tills allt vin kokat in och det är nästan torrt i pannan. Ta upp vitlöken. Häll i olivolja och tillsätt grovt hackad lök, morot och selleri. Bryn allt tills det fått fin färg. Häll på buljongen och låt sjuda i ca 5 min.
Tillsätt kronärtskockor och oliver. Skär en tvättad citron i klyftor och peta ner i grytan mellan köttet. Sätt in grytan, utan lock, i ugn i 175 grader. Låt steka i ca 1 timme. vänd runt i grytan då och då.
Servera gärna grytan med klyftpotatis och lantbröd.


3 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut! Mums, blir riktigt sugen på en mustig gryta, så här i höstrusket.

    SvaraRadera
  2. Mmm....gillar lamm! Grytan låter supergod!! Underbart med en veckas semester bara sådär! Det gör man alldeles för sällan!!

    SvaraRadera
  3. Oj, vad gott det ser ut! Grytor är fantastisk höstmat!

    SvaraRadera