måndag 25 oktober 2010

Nyttig brownie?



Finns det verkligen något så fantastiskt som en nyttig brownie? Nja, nyttig kanske är att ta i... Men det finns definitivt de som är MER eller MINDRE nyttiga. Jag är en person som inte alls räknar kalorier utan äter allt med måtta och det verkar funka bra för mig. Jag har däremot en del vänner som av en eller annan grund räknar kalorier i det oändliga, love you all btw ;) En dag när jag fikade hos en av dessa vänner tappade jag nästan hakan då hon serverade mig brownie! Den var så himla god att hon var tvungen att ge mig receptet innan jag gick, och mina vänner jag kan lova er att denna kakan kan man äta både en och två bitar av utan dåligt samvete! Här kommer receptet på en saftig, god och kalorisnål brownie:

Du behöver (ca 12 bitar:)
1 stort äpple (skalat, urkärnat och hackat i små bitar)
1 stort ägg
2 äggvitor
2 1/2 dl brun farin
2 msk olja
1 msk vaniljsocker
1 1/12 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
1 krm salt
1 1/2 dl kakaopulver

Gör såhär:
Koka äpplet mjukt i 1 msk vatten på låg värme på spisen. Låt kallna helt och mixa sedan helt slät med en mixer.
Sätt ugnen på 175 grader. lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna. Vispa ägg, äggvitor och socker pösigt. Blanda i äpple, olja och vaniljsocker.
Sikta ner mjöl, bakpulver, salt och kakao och vänd försiktigt in i smeten.
Bred ut smeten och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Kakan kan vara lite lös när den tas ut ur ugnen, så låt den svalna i formen ca 1/2 timme innan den skärs upp i bitar.

4 kommentarer:

  1. Ja, det går tydligen att göra nyttiga brownies ;-)

    SvaraRadera
  2. Känner man äppelsmaken? Undrar också hur stor/liten en "liten långpanna" är :-)

    SvaraRadera
  3. Är det sant, det ser fantastiskt gott ut o låter ju faktiskt nyttigt! Själv är jag nog som du, äter onyttigheter, fast i måttliga mängder, istället för mkt annat. Jag tror man vinner på det i längden, men jag ska tipsa en som står mig nära som gillar sötsaker, fast vill minska i vikt, då är detta ju perfekt! Kram Anna

    SvaraRadera
  4. Vad roligt med en ny variant på brownies!
    Spännande recept!

    SvaraRadera