fredag 7 januari 2011

Så många kokböcker, så lite tid...


Jag är en riktig kokbokssamlare. Har nog närmare 100 st och tröttnar aldrig på att bläddra igenom böckerna och frestas av alla goda recept. Mina senaste tillskott, och älsklingar, är Allt om mat (den stora kokboken) och boken halv åtta hos mig. Underbara recpet och bilder i båda två! Med dessa två böcker behöver man aldrig undra vilken festmat man skal laga, det finns så mycket gott att välja på :) Men så var det detta här med tiden då... Timmarna, dagarna och veckorna går alldeles för fort! Jag vill testa allt nu! Nåja, kanske lika bra att allt har sin tid, annars hade vi väl rullat fram hela familjen, haha!
Nu är det väl ingen risk att de två minsta familjemedlemmarna rullar någonstans eftersom dom haft otuten att få magsjuka :( Och stackars Emma som skulle haft kalas för barnen på dagis :( Det får väl bli nästa helg då... Måste ju på nåt sätt få slut på all glass, allt godis och alla ingredienser till muffinsverkstan.

I kväll blev det ett recept från kokboken halv åtta hos mig; lamm med spenat och balsamico, potatistårta och hallonsallad. Väldigt, väldigt gott!




Du behöver (ca 4 port):
500 g benfritt lammkött, tex ytterfilé
1 msk smör
1 hackad vitlöksklyfta
flingsalt, svartpeppar
1/2 tsk timjan
1/2 tsk rosmarin
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk balsamicocreme eller balsamvinäger
2 dl matlagningsgrädde
100 g färsk babyspenat

Hallonsallad
5 nävar babyspenat
2 nävar röda mangoldskott
1 st rödlök
1 bit chèvre
1 dl hallon

Hallonvinägrett
1 st apelsin
1/2 dl hallon
1 tsk råsocker
1/2 dl raps- eller olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
flingsalt

Potatistårta
8 st potatisar
smör
3 dl riven, vällagrad ost
2 dl grädde
salt, peppar, timjan

Gör såhär:
Börja med potatistårtan: skala och skiva potatisen tunt. Smörj en tårtform eller avlång form. Riv osten. Blanda potatis, ost, salt, peppar och timjan i formen. När formen är fylld, häll på grädde och grädda i ugn 200° cirka 40-60 minuter. Täck ovansidan av formen med lite folie på slutet så potatiskakan inte bränner.

Salladen: Skiva löken och smula osten. Blanda ihop med spenat, mangold och hallon i en skål. Vinägretten: pressa apelsinen och mixa med hallon, socker, olja, flinsalt och rödvinsvinäger med en stavmixer. Ringla vinägretten över salladen. Toppa salladen med fina stora hallon.

Lammet: Skär köttet i strimlor. Stek i smör i het panna, salta och peppra. Lägg över köttet i en gryta, tillsätt timjan, rosmarin, vatten, kalvfond och balsamsirap. Låt köttet sjuda under lock i 15 minuter. Rör ner grädde och bladspenat, låt koka upp men inte för länge, spenaten ska fortfarande vara spänstig.

Servera lammgrytan med en tårtbit av potatistårtan och lite sallad. Ringla lite balsamicio över kött och potatis.


1 kommentar: