söndag 5 december 2010

Knäck- en av julens måsten!Ingen jul utan knäck! Alltså, det blir det ju säkert... men inte detsamma. Jag blir helt hypnotiserad av den karamellfärgade sockermassan som kokar på spisen, tycker det är vackert! Så är det väl att vara matnörd ;) Nu är jag färdig med mina jul-godis-måsten och nu börjar kampen mot viljan att vräka i mig allt på en gång :P Jag har lagat chokladbiskvier, pepparkakor, knäck och rocky road. Längtar så tills julafton!
Måste få skryta med att knäcken blev helt perfekt i år! Inget klet på pappret men ändå silkesmjuk att tugga på med härliga bitar av mandel. Mums! Här kommer ett klassiskt recept på knäck:

du behöver (ca 70st):
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
1/2 dl sötmandel

Gör såhär:
Blanda ihop sockret, sirapen och grädden i en vid kastrull. Låt koka upp och koka kraftigt i 10-15 min. För att kontrollera om knäcken är färdig kan man antingen använda termometer (knäcken ska då ha nått ca 124 grader), eller göra kulprovet. Kulprovet går ut på att hälla lite av knäcksmeten i ett glas med kallt vatten, om det går att rulla smeten till en kula är knäcken färdig.
Hacka sötmandeln och blanda ner i knäcken. Häll upp i små knäckformar. Förvara knäcken kallt med bakplåtspapper mellan lagrena.

3 kommentarer:

  1. Knäck är det evigheter sen vi gjorde, minns faktiskt inte ens när det var... Vet egentligen inte varför det är ju mumsigt gott.

    SvaraRadera
  2. Håller med. Om jag så bara gör ett julgodis så måste jag göra knäck.

    SvaraRadera
  3. Du kör samma recept som min man på knäcken. Fast han har ingen mandel i. Han står för knäcken, vartenda år, knäckexpert nummer 1. Och med detta recept blir det ju så gott också! :-)

    SvaraRadera