söndag 9 januari 2011

Kåldolmar med gräddsås




Jag är galet förtjust i husmanskost! Det bästa av allt är nog att mosa potatisen i brunsåsen och äta med lingon till sist ;)
Idag fick jag för mig att jag skulle försöka mig på eldprovet; kåldolmar! Och resultatet blev, tja, inte allt för pjåkigt minsann! Har väl en bit kvar till mormors kåldolmar men jag är absolut nöjd med mitt första försök :)

Kåldomar (ca 6 port)
Du behöver:
1 vitkålshuvud
1 tsk salt per liter vatten

2 dl kokt ris
400g blandfärs
1 1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 1/2 dl mjölk
2 msk smör
1 msk sirap

Sås:
4 dl sky+vatten
1/2 köttbuljongtärning
2 msk vetemjöl
1 tsk soja
2 msk grädde

Gör såhär:
Skär några snitt runt kålstocken så att bladen kan lossas. Koka upp rikligt med vatten, tillsätt salt och lägg i kålen med stocken uppåt. Lossna bladen efter hand som de mjuknar, ca 10 min koktid.
Lägg kålbladen på en handduk så att de får rinna av. Skär bort den grova delen av bladnerven, då blir de lättare att rulla ihop.
Bryn lite av smöret i en stekpanna. Lägg i några dolmar i taget, med skarven neråt. Ringla över lite sirap och stek de gyllenbruna runt om. Lägg över de i en gryta. Späd pannan med lite vatten och häll skyn i grytan. Bryn nästa omgång på samma sätt.
Efterstek dolmarna under lock på svag värme i ca 30-40 min.
Ta upp kåldolmarna ur skyn. Späd skyn till ca 4 dl. Smaka av och tillsätt evt en halv buljongtärning. Red av såsen och låt koka ca 3 min. Tillsätt grädde och soja. Smaka av med salt och peppar.
Severa kåldolmarna med kokt potatis, såsen, kokta grönsaker och lingon.


3 kommentarer:

  1. Tyvärr gillar inte min sambo kåldolmar....:(

    Sv: Quinoan behöver inte kokas innan den används i müslin.

    SvaraRadera
  2. Kåldolmar är ju så gott. Jag har aaldrig gett mig i kast med att göra det själv bara. Blir alltid kålpudding el gryta för enkelhetens skull.
    Håller med dig om kokböckerna... Så mycket gott jag vill laga och alldeles för lite tid.

    SvaraRadera
  3. Kåldolmar har jag aldrig ätit men jag tror jag skulle älska det! Får blir till att testa snart :-)

    SvaraRadera