söndag 16 januari 2011

Lasagne med smaker från medelhavet


Lasagne finns verkligen i en uppsjö varianter. Bara ett enkelt sök på lasagne på alltommat.se gav 171 träffar! Helt otroligt! Men ändå i denna ändlösa rad av recept hittade jag ett som lockade lite mer än de andra, med massor av spenat och fetaost och oliver! Mums!



Du behöver:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
400 g nötfärs
1 burk krossade tomater (400 g)
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk dijonsenap
3 msk basilika, hackad
2 krm nymald vitpeppar
1 dl svarta oliver, grovhackade
300 g färsk spenat
1/2 tsk salt
12 st lasagneplattor

Ostsås:
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 dl riven ost
1 tsk salt

Garnering:
200 g fetaost

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Skala och finhacka löken. Fräs lök och pressad vitlök i 1 msk smör ca 3 min. Tillsätt färsen och låt steka med tills den börjar få färg. Häll över krossade tomater. Tillsätt tomatpuré, buljongtärningar och senap. Låt puttra utan lock ca 10 min.
Krydda med basilika och peppar och blanda i oliverna. Fräs spenaten i 1 msk smör tills all vätska kokat in. Krydda med salt.
Rör ut vetemjölet i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken. Låt såsen koka upp. Koka under omrörning ca 5 min. Häll lite av såsen i en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, färsröra, spenat och sås, översta lagret ska vara plattor och sås. Smula över fetaosten.
Tillaga lasagnen mitt i ugnen ca 25 min. Servera med sallad.


3 kommentarer:

  1. Ja, det lät ju gott! Och visst går det att variera lasagne i det oändliga. Jag gjorde vegetarisk lasagne förra helgen som jag bloggade om idag. Supergod!!

    SvaraRadera
  2. Ja, lasagne och köttfärssås är två saker det finns till och med fler recept än kockar på här i världen! Ditt verkade jättesmarrigt! Tycker om när man tar rejält med feta!

    SvaraRadera
  3. Vilka goda smaker som hittat varandra här, mums!

    SvaraRadera