torsdag 21 april 2011

Gratinerade auberginer


Vilken underbar dag! En ledig dag med hela familjen som har varit helt perfekt :) Vi började med en lång frukost, för att sen röja i huset och i vår lilla trädgård. Fick gjort massor! Sen stack jag iväg och tränade, kom hem och lagade en kanongod lunch; ugnsgratinerade auberginer. Resten av dagen har vi bara varit ute, det har ju varit så härligt väder. Så det blev en cykeltur och lekplatsen för resten av pengarna ;) Middagen blev spaghetti med köttbullar i tomatsås, ett recept som redan finns här i bloggens gömmor!
Nu ska jag snart sätta mig på terassen och dricka ett glas vitvin i kvällssolen tillsammans med min man :) Men först tänkte jag dela med mig av dagens lunchtips;



Gratinerade auberginer (ca 4 port)
Du behöver:
2 stora auberginer
2 msk olivolja
1 gul lök
250 g nötfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk soja
1/2 dl vitt vin
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
salt,peppar
1 dl riven vällagrad ost

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. Dela auberginerna på längden och skåra fruktköttet. Ställ halvorna på ett ugnssäkert fat och droppa över oljan. Stek auberginerna i ugnen tills de är riktigt mjuka, ca 30-40 min.
Skala och hacka löken och fräs den mjuk i lite olja. Lägg i och fräs köttfärsen under omrörning. Tillsätt salt, peppar, soja och vin. Koka på svag värme under lock ca 10 min.
Gör becamelsåsen. Vispa ut mjölet i mjölken i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och låt sjuda ca 4-5 min. Smaka av med salt och peppar.
Fördela färsblandningen över auberginhalvorna. Häll på såsen och strö över ost.
Gratinera i 250 grader ca 10 min.

2 kommentarer:

  1. Tack för tipset! Det blev riktigt gott!

    SvaraRadera
  2. Härlig start på påskhelgen, hoppas den fortsätter lika bra!

    Glad påsk!

    SvaraRadera