onsdag 16 maj 2012

Laxpudding





Laxpuddingen är ju en riktig klassiker, ett måste för varje husmanskostfantast! Och personligen är jag ju lite av en husmanskostfantast ;) Jag hade mina aningar att barnen kanske inte skulle bli översförstjusta över denna rätt, men de förvånade mig med att äta riktigt bra och minstingen sa: "åh, detta var gott mamma"!

Du behöver (ca 6 port):

800 g potatisar
1 msk smör
400 g laxfilé, skinn- och benfri
100 g gravad lax
1/2  purjolök
1 knippe dill
1  tsk salt
2 krm vitpeppar
3  ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°. Smöra en 1-1 1/2 liters ugnssäker form. Skala och skiva potatisen tunt. Skär laxfilén och den gravade laxen i 2-3 cm tjocka skivor. Strimla purjolöken. Hacka dillen.
Lägg ett lager potatis i botten av formen. Strö hälften av saltet över, och hälften av purjolöken. Lägg på laxskivorna i ett tätt lager. Salta med resterande salt och peppra på laxen. Strö över resten av purjolöken och all dill.  Lägg resten av potatisen ovanpå och strö över resten av saltet.
Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Häll äggstanningen i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Prova med sticka att potatisen är färdig och äggstanningen har stannat ända in i mitten.
Severa med smält smör och kokta grönsaker.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar