fredag 17 september 2010

Lamm med kantarellsås



Då var det fredag igen då :) Jag misstänker att vi inte är de enda som myser lite extra på fredagskvällar, eller?
Visserligen har jag varit hemma från jobbet idag då magen inte är helt bra än, men definitivt på bättringsvägen. Därför kunde även jag njuta lite av maten ikväll :) Kantarellsåsen är helt outstanding!

Du behöver:
3-4 lammkotletter
salt
svartpeppar
smör

Grönsaksknyten:
6 potatisar
2 morötter
100 g sockerärter
2 salladslökar
bakplåtspapper
1/2 tsk malen ingefära
salt
peppar
smör

Kantarellsås:
100g rimmat, tärnat sidfläsk
2 finhackade scahlottenlökar
200 g färska kantareller
1 msk smör
1 msk farinsocker
2 msk balsamvinäger
1 hönsbuljongtärning
2 1/2 dl vatten
2 msk grädde
sojakulör
2 tsk maizena

Gör såhär:
Börja med grönsaksknytena. Koka potatisen nätt och jämnt mjuk, gärna med skalet på. Skär morötterna i stavar. Koka morötterna ca 3 min och ha i sockerärterna den sista minuten. Häll av vattnet. Hacka salladslöken. Fördela potatisen och grönsakerna likt på bakplåtspapper, salta och peppra och lägg på en klick smör. Knyt ihop bakplåtspappret med hushållssnöre och baka i ugnen ca 10 min i ca 225 grader.
Fräs kantarellerna i torr stekpanna tills vätskan kokat in. Tillsätt smör, fläsket och löken och fräs ca 5 min. Tillsätt farinsocker, balsamvinäger,smulad buljongtärning, grädde, sojakulör och vatten och låt det koka 3-5 min. Red av maizena utrört i lite vatten och låt koka upp igen.
Krydda köttet och stek det 2-3 min på varje sida. Servera med grönsakerna och såsen.

1 kommentar:

  1. Låter verkligen som en smarrig sås. Lamm är verkligen gott och kan varieras i det oändliga verkar det som.

    Tycker absolut att du ska införskaffa dej en lergryta, det blir hur gott som helst att laga mat i den. Man kan göra riktigt goda lammstekar bl.a...

    SvaraRadera