lördag 4 december 2010

Pepparkaksbak!



Idag har julstämningen börjat infinna sig på riktigt! Jag och mina små troll har bakat pepparkakor och kokat knäck. Hade inga jättehöga förväntningar till barnen när det gäller pepparkaksbaket, hade en misstanke att det skulle var kul i cirka 10 minuter och sen skulle pepparkaksdegen hamna i magen ;) Men de var så himla duktiga! Emma bakade en hel plåt på egen hand och min lille kille kavlade och kavlade, så himla söta! En hel timme höll de på, så jag fick gjort 4 plåtar i alla fall:) Resten av degen har vi sparat till i morgon. Mysigt att börja dagen i ett pepparkaksdoftande hus:)
Recept på knäcken kommer i morgon, men här kommer receptet på pepparkakorna som är taget ur "vår kokbok".




Pepparkakor (ca 300st)
Du behöver:
300 g smör
5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk malda kryddnejlikor
2 tsk malen kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
1 1/2 liter vetemjöl

Gör såhär:
Rör rumsvarmt fett, socker och sirap smidigt. Rör först ner kryddorna och bikarbonaten, sedan vattnet och sist det mesta av mjölet. Arbeta in resten av mjölet på bakbordet. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst ett dygn.
Ta fram en bit deg i taget. Arbeta den smidig och kavla den tunt. Ta ut kakor med formar och lägg de på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 4-5 min, i 225 grader.


Den flitiga bagerskan knådar degen...

...och kavlar!


Då blir det såhär fina pepparkakor minsann! Inte illa för en 4-åring väl? :)


Den lille bagaren nöjde sig mest med av kavla och smaka på degen!

4 kommentarer:

  1. Vilka söta bagare! Så mysigt!

    SvaraRadera
  2. Så söta dina små bagare är och pepparkakorna ser så där riktigt goda ut som man köper i affären! Tycker nämligen oftast att hemma gjorda pepparkakor är fina men inte så goda.. men barnen har roligt iaf!

    SvaraRadera
  3. Vilka söta barn! Själv kör jag köpt pepparkaksdeg eftersom jag inte orkar bkaa ut flera hundra peppisar! Men kul är det i lagom omfattning!

    SvaraRadera
  4. Härligt att baka tillsammans. Rediga barn minsann!
    Visst är det härligt med doften som sprider sej i huset?
    Ha en bra vecka.

    SvaraRadera