torsdag 24 mars 2011

På torsdag äts det ärtsoppa...



Ja, kanske inte varje torsdag då... Men faktiskt just idag! Ärtsoppa är i mitt tycke den bästa soppa man kan få! Lite tidskrävande är det ju och kräver lite förberedelser med att lägga ärtorna i blöt dagen före, men annars är det absolut inget hokus pokus. Jag kokade soppan igår och så har den fått stå till sig i kylen tills idag. Perfekt att bara kliva upp av sängen och värma på lite soppa, eftersom jag sovit hela dagen efter att ha jobbat i natt. Om några timmar ska jag göra mig klar för sista natten innan den underbara helgen kommer. Och i morgon är det final i Let`s dance, jag kommer i alla fall sitta klistrad!

Ärtsoppa (8 port)
Du behöver:
600 g gula torkade ärter
2 l vatten
500 g rimmat fläsk, i tärningar
1 gul lök
2 morötter
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
1 tsk timjan
1/2 tsk malen ingefära

Gör såhär:
Blötlägg ärterna i rikligt med vatten. Låt stå ca 12 timmar. Häll bort vattnet.
Häll ärter, vatten, fläsk, hackad lök, skivade morötter, salt och buljongtärningar i en stor kastrull. Låt koka utan lock ca 2 timmar tills ärterna är mjuka.
Smaksätt med salt, timjan och ingefära. Späd med vatten vid behov.


Och ingen ärtsoppa utan plättar efteråt såklart!


3 kommentarer:

  1. Gottigott!! trodde först du hade ketchup på plättarna men antar att det är sylt?!:)

    SvaraRadera
  2. Haha, ja det är hallonsylt!

    SvaraRadera
  3. Husmanskost när den är som bäst! Precis som Sofie så trodde vi först att det var ketchup på plättarna... Minns att vi sett någon reklam på tv för det...Huga!

    SvaraRadera