tisdag 15 mars 2011

Sluta nu att äta grönsaker!


Ja, detta låter ju helt galet... Men det kan faktiskt vara ett problem hemma hos oss, att barnen äter för mycket grönsaker. Eller kanske inte för mycket, snarare att de äter mer grönsaker än middag. Ibland får jag ställa fram sallader och grönsaker en bit in i middagen för att de ska äta lite middag också... Ett lyxproblem kan tyckas, men det är faktiskt inget roligt att ha lagt ner tid och energi på en god middag och så sitter ungarna och knaprar på varsinn majskolv och lite tomater. Dessutom slutar det med att de fort är lika hungriga, vilket leder till gnäll och sura miner senare. Men ikväll var jag tvungen att skratta åt mig själv när jag hörde mig själv säga till min 4-åriga dotter:" Men nu slutar du att äta grönsaker!!" som glatt knaprade gurka och majs. Nåja, det var ju inte helt så jag menade... :S
Kvällen fick trots allt ett lyckligt slut, för barnen smaskade mer än gärna i sig middagen också! Jag hade hittat en lite vissen broccoli i kylen och därmed blev dagens middag; gratinerad broccoli med parmesanpanerad kycklingschnitzel. Gott gott!

Gratinerad broccoli
Du behöver:
ca 400 g broccolibuketter
45 g smör
3 msk vetemjöl
4 1/2 dl ljummen mjölk
lite riven muskot
salt
peppar
50 g riven parmesan

Gör såhär:
Förväll broccolibuketterna ca 2 min i lättsaltat vatten. Häll av i ett durkslag.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och låt det "bubbla" under omrörning ett par minuter. Tillsätt mjölken i en tunn, jämn stråle medans du rör hela tiden. Det tjocknar fort, så var beredd med vispen!
Koka upp såsen och låt småputtra ca 5 min. Riv ner lite muskot och smaka av med salt och peppar. Rör till sist ner den rivna parmesanen.
Lägg de förvällda broccolibuketterna i en ugnsfast form och häll bechamelsåsen över. Gratinera i ugnen i 200 grader i ca 20 min.



En rejäl näve riven parmesan gör pricken över i!

Den goda bechamelsåsen och broccolin får sen samsas i en gratängform

Jag plockade ut formen ur ugnen i grevens tid! Var tvungen att medla i ett krig om den röda pennan, som tydligen var väldigt viktig för båda barnen ;)

Middagen serverad!

2 kommentarer:

  1. Lyxproblem! Smaskig middag ser det ut att ha blivit! Härligt att kidsen gillade den också!

    SvaraRadera
  2. Härligt problem, säkert flera som hade önskat sej liknande:)

    SvaraRadera