tisdag 22 maj 2012

Dagens projekt - jordgubbstårta!





Här kommer sommaren... I form av en tårta! Som det står i rubriken - en hel dags projekt, men klart värt mödan. Hemgjord tårtbotten, eller anslag som det kallas, är så mycket godare än färdigköpta. Den här tårtan är relativt lättbakad (alltså till och med jag klarar det!) men tar några timmar att göra för att det är ganska många moment. Receptet har jag snott rätt av från alltommat.se och har följt receptet nästan till punkt och pricka. Eftersom jag inte är så förtjust i gelè så struntade jag i det och mandelspånen brydde jag mig inte om att rosta, annars är allt i tårtan som efter receptet.

Du behöver:
Anslag
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
4 st medelstora ägg
2 dl strösocker
1 st kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter
1/2 msk smör
1 1/2 msk ströbröd

Vaniljkräm
4 dl mjölk
3 msk strösocker
3 1/2 msk maizena majsstärkelse
3 st äggulor
1/2  vaniljstång

Fyllning
400 g jordgubbar, fint skurna
2 msk strösocker

Gelé
4 st gelatinblad
0,75 dl koncentrerad jordgubbssaft
1,25 dl vatten

Garnering
1 l jordgubbar
2 1/2 dl vispgrädde
50 g mandelspån

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa formen. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål. Vispa ägg och socker minst 5 minuter så att blandningen blir riktigt ljus och pösig. Sockret ska ha löst sig helt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda väl. Häll upp i formen och släta ut till ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen ca 35 min.
Låt anslaget kallna och skär ut så det blir 3 tårtbottnar. Jämna eventuellt till den översta om den blivit ojämn under gräddningen. Använd helst en lätt sågad, lång och tunn kniv. Måtta med t ex en tändsticksask för att få jämna bottnar.
Vaniljkräm: Blanda i en kastrull mjölk, socker, majsstärkelse och äggulor samt vaniljstång skuren på längden. Använder du vaniljsocker ska det inte koka med utan blandas ner när krämen kallnat. Värm under vispning tills den första kokbubblan syns. Häll snabbt upp i en skål och kyl i ett vattenbad. Tag upp vaniljstången och skrapa ur kornen.
Tårtan: Blanda samman fint skurna jordgubbar och socker. Bred lite vaniljkräm på den understa botten och fördela de skurna jordgubbarna ovanpå. Lägg på mittentårtbotten och bred på det mesta av vaniljkrämen på den. Lägg på den översta botten, bred på ett tunt lager vaniljkräm och lägg ut jordgubbar i önskad form och mönster.
Vispa grädde och täck kanterna runtom med ett jämnt lager. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna på låg värme och täck tårtans sidor med dem så fort de svalnat. Det går lätt att göra med hjälp av en stekspade. Lägg resten av den vispade grädden i en sprits och spritsa en kant längst upp.
Gelé: Lägg gelatinbladen i blöt 5 min i vatten som täcker. Blanda koncentrerad saft och 4/5 av vattnet. Tag upp gelatinbladen och värm dem tillsammans med resten av vattnet på låg värme i en kastrull eller i en skål i mikron. Rör ner det försiktigt i saftblandningen och ställ det kallt några minuter. Gelén får inte bli helt stel utan bara börja bli fast så att den går att skeda upp på jordgubbarna. Om gelén påminner om ovispad äggvita har den rätt konsistens. Täck jordgubbarna med gelé och ställ tårtan kallt gärna 1 timme före servering.


2 kommentarer: