onsdag 27 juni 2012

Kycklinggryta med citron och oliver


Många brukar fråga mig vart jag får inspiration till att laga all mat och hur jag gör för att laga så varierad mat på vardagarna. Jag får nog säga att jag får mest inspiration från internet (matbloggar osv) och kokböcker. Jag kan inte alls gå in i en affär och få massa idèer på en gång, jag blir snarare helt blank och tom för idèer om jag går in i en mataffär utan en plan eller lista. Det allra bästa för mig är att planera middag för en vecka åt gången. Då är det lätt att variera sig och man ser direkt om det blir potatis eller ris 3 dagar i rad och så kan man ändra lite. Så gör man en lista utifrån den planerade veckan och behöver bara storhandla en gång i veckan (det mesta av frukt och grönt håller sig faktiskt fräscht i upp till en vecka). Det sparar en himla massa tid och pengar! Dessutom blir det lite som en hobby att sitta och knåpa ihop en veckomatsedel, i alla fall om man är en matnörd som mig ;)
En sida som jag ofta besöker är arla.se. Där finns recept på allt mellan himmel och jord, perfekt om fantasin tryter ibland! Idag gjorde jag denna goda kycklinggryta därifrån:

Kycklinggryta med citron och oliver (4 port)



Du behöver:
4 kycklingfiléer 
2 vitlöksklyftor 
Smör  
1 tsk salt 
1 krm svartpeppar 
2 1/2 dl matlagningsgrädde 
1/2 hönsbuljongtärning 
1 tsk rosmarin 
rivet skal och pressad saft av 1/2 citron 
1 dl svarta oliver 
1/2 dl grovhackad persilja

Gör såhär:
Skär varje kycklingfilé i 3 bitar på längden. Skala och hacka vitlöken. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna, salta och peppra. Blanda grädde, buljongtärning, rosmarin och citronsaft i en gryta. Lägg i kyckling och vitlök. Låt koka under lock ca 5 min. Rör ner citronskal, oliver och persilja.
Servera med ris och sallad.


1 kommentar:

  1. Jag är urdålig på att följa veckomatsedlar. Har gjort upp en meny för veckan flera gånger, men jag lyckas aldrig följa den. Blir samma de veckor vi kör matkasse...
    Kycklinggrytan har jag både lagat själv och blivit bjuden på. Den är mycket god!

    SvaraRadera