onsdag 9 juni 2010

Vaniljglass med stora chokladbitarJag har alltid trott att man måste ha en glassmaskin för att laga god hemlagad glass, men icke! Det går lika bra utan maskin. Kanske glassen blir något lenare med maskin, men smaken är ju densamma:) Vad tycker ni som använder glassmaskin, ãr det väldigt mycket bättre?

Det här recpetet är beräknat på ca 4-6 pers och den är magiskt god!

Du behöver:
3 dl standardmjölk
1 vaniljstång
50 g mjölkchoklad
50 g mörk choklad
1 1/4 dl socker
3 äggulor
3 dl grädde

Gör såhär:
Häll mjölken i en teflonklädd kastrull, dela vaniljstången i 2 och tilsätt den i mjölken och värm till kokpunkten. Dra kastrullen från plattan och låt den stå ca 30 min. Hacka chokladen under tiden.
Vispa äggulor och socker till en tjock och ljus smet. Ta upp vaniljstången från mjölken och tillsätt mjölken i äggsmeten i en tunn stråle under omrörning. Sila blandnigen över i ren kastrull och låt den småkoka under konstant omrörning ca 10-15 min. Kokar den för mycket kommer den att skära sig! Ta kastrullen från värmen och låt den svalna i minst en timme. Vispa grädden tills den bildar toppar och sätt den i kylskåpet tills den skal användas.
Frys äggsmeten i en i en skål av plast i 1-2 timmar, tills den börjar frysa runt kanterna. Vispa den med en elvisp och vänd in den vispade grädden och chokladbitarna. Frys glassen i minst 2-3 timmar innan den skal serveras. Sätt ett lock på om glassen skal fövaras i frysen över längre tid.

4 kommentarer:

 1. Å va gott det låter! Jag har också testat o göra glass utan glassmaskin o jag tycker det blir hur bra som helst... Nu börjar det närma sig den stora dagen, börjar du bli nervös än? Själv är jag lugn (konstigt nog, men det ändrar sig nog snart) det mesta är ordnat... Kram Anna

  SvaraRadera
 2. Låter himmelskt gott!! Det där med mjölken har jag aldrig gjort!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Vi köpte glassmaskin i våras efter många om och men. Det är ju helt klart enklare och snabbare, men godare vet jag inte om det blir. Fast vi gör helt klart mer glass nu än vi gjorde innan, både på gott och ont...

  SvaraRadera
 4. Det här såg gott ut. Hemlagad glass är underbart. Håller med om att en glassmaksin är onödig.

  SvaraRadera