onsdag 7 juli 2010

Stekt makrill med stuvad spenat



Sommarmat på högsta nivå! Ibland när jag får akut hemlängtan så lagar jag denna rätten. Finns inte mycket annat som går upp mot nyfångad makrill, som bara får en lätt panering med ströbröd och salt och stekt i mycket smör, namnamnam.... Det är lite dåligt med den självfångade makrillen här, så de butiksköpta fick duga ;)
Stuvad spenat är ett givet sällskap till makrillen!

Stekt makrill med stuvad spenat
Du behöver:

2 färska makrillar, eller 4 filèer
1 dl ströbröd
1 tsk salt

400 g fryst spenat
1 dl gräddmjölk
1 1/2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

Gör såhär:
Filèa och skölj den färska makrillen noga. Låt skinnet sitta kvar. Torka av den något på hushållspapper. Blanda salt med ströbröd och vänd den skinnfria sidan i paneringen.

Tina spenaten och ha den över i en kastrull. Rör ut mjölet i gräddmjölken och blanda ner i spenaten. Låt koka upp och koka lätt i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.

Stek fisken ca 3 min på varje sida, tills den fått fin stekyta och köttet blir vitaktigt. Servera med den stuvade spenaten.

Fina makrillar till middag!

Ner i stekpannan med mycket smör!

De ska bli fint gyllenbruna på den skinnfria sidan.

Spenaten får puttra vid sidan av...

Tills den får sällskap av den fina makrillen och dillkokt färskpotatis :)

1 kommentar:

  1. Makrill är riktigt gott, ett tag sedan vi hade det nu faktiskt. Tillsammans med spenatstuvning är det oslagbart!

    SvaraRadera