torsdag 4 november 2010

Godaste rotfruktsgratängen!


Med inspiration från min kära syster som vi besökte i helgen, har jag idag lagat denna goda rätt! Här är en gratäng som verkligen har allt! Jag åt så mycket att jag nästan inte orkade träna i kväll ;)
När vi är i Sverige och handlar så känner jag mig som ett barn i en godisaffär... Vilket urval! Alltså all ära till Norge som är bra på många sätt, men sortimentet i affärerna är nästan till att gråta av... Otroligt tråkigt :( Såååå, nu när jag kom till grönsaksdisken på ICA maxi åkte det ner lite gott och blandat i vagnen, bla pumpa, svartrot, polkabetor, jordärtskockor och mycket mer. Underbart goda rotsaker, som idag fick förylla vår gratäng:)

Du behöver (ca 4 port):
300 g jordärtskockor
3 medelstora polkabetor
1 svartrot
2 medelstora morötter
3 vårlökar
1 pkt bacon
250 g kantareller
100 g kassler
3 dl grädd mjölk (jag tog hälften vispgrädde/hälften mjölk)
nymalen svartpeppar
100g ädelost

Gör såhär:
Skala och skiva alla rotsaker. Blanda rotsakerna i en bunke(spara några skivor polkabeta till toppen av gratängen). Smörj en ugnsfast form och häll i hälften av rotsakerna, peppra. Skiva vårlöken och lägg över.
Klipp baconet i strimlor och fräs tills det blivit gyllenbrunt. Ha i kantarellerna i stekpannan och låt fräsa med några minuter. Häll över bacon-och kantarell fräset i ugnsformen. Strimla kasslern tunt och ha ner i ugnsformen. Ha till sist över resten av rotsakerna, avsluta med ett lager polkabeta. Peppra (obs! behöver inte saltas pga sältan från baconet och kasslern). Häll över gräddmjölken och smula ädelost över. Sätt in i ugnen i ca 1 timma i 175 grader.

Snyggaste betan som finns!

Toppad med massa ädelost!

Gott, gott, gott!

3 kommentarer:

  1. Ojojoj, vad det här såg gott ut! Blir riktigt hungrig!

    SvaraRadera
  2. Läckert!!! såååå fin polkabetan är! Trevlig helg /Anna

    SvaraRadera
  3. Tänk att det skiljer så på utbud mellan två länder som ligger så nära. Undrar varför? Din gratäng låter i alla fall hur god som helst, den där ädelosten på gillar vi skarpt!

    Ha en bra helg!

    SvaraRadera