måndag 7 juni 2010

Marängtårta



Ikväll känner jag extra generös så jag slänger in ett recept till ;) Varje gång jag bläddrat genom Nigellas express kokbok har jag fått sån vansinnig lust att prova den här marängbakelsen. Jag har bara inte hittat rätt tillfälle... Men så tänkte jag, varför kan man inte äta tårta en vanlig måndag, bara för att man har lust? Nä, just det, det finns ingen bra anledning alls! Så här blev det tårtbak :) Min kära dotter slutade dock aldrig fråga på hela kvällen vem som hade födelsedag... Haha!
Kom ihåg bara, marängen måste stå i ugnen över natten!
Och en sak till, den är farligt god.....

Du behöver ca 12 bitar:
6 äggvitor
1/2 tsk salt
250 g socker + 2 tsk
1 msk balsamicovinäger
1 tsk vaniljessens
2 1/2 dl grädde
4 passionsfrukter
175 g björnbär
175 g jordgubbar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 220 grader. Vispa äggvitorna med salt i en stor bunke tills det bildas toppar. Tillsätt sockrte, lite åt gången, och därefter balsamicovinäger och vanilj, medans du hela tiden vispar kraftigt tills äggvitmassan är tjock och blank.
Klä en liten långpanna med bakplåtspapper och bred ut marängen i ett jämnt lager.
Sätt lånpannan i ugnen, stäng ugnsluckan och stäng genast av värmen. Låt formen stå i ugnen över natten utan att ugnsluckan öppnas en enda gång.
Lägg marängen på ett serveringsfat. Vispa grädden tjock och bred den ut över marängen. Gröp ur passionsfrukterna och strö de ut över grädden. Skär upp jordgubbarna och vänd de i 2 tsk socker. Ha de på tårtan tillsammans med björnbären. Servera och njut!

Marängbottnen innan den skal dekoreras.


Och så i gott sällskap av grädde, passionsfrukt, björnbär och jordgubbar. Mums!

5 kommentarer:

  1. Tror jag ska sno det här receptet :)Jag misslyckas alltid med marängbottnar :| jag vet inte om det är ugnen eller jag ?! Annars vill jag också passa på att puffa för den nya bloggutmaningen på min blogg nu i Juni :) Länk: http://www.malins-mat.com/2010/06/ny-utmaning-for-juni-manad.html
    H. Malin

    SvaraRadera
  2. Vi brukar alltid göra pavlovatårta på sommaren, men har aldrig haft i balsamvinäger i smeten. Får testa ditt recept nästa gång.

    SvaraRadera
  3. Den här tårtan såg underbart god ut!!!

    SvaraRadera
  4. Vilken underbart läskande sommartårta. Skulle så gärna mumsat i mig en sådan goding här och nu.

    Ha en bra kväll!

    SvaraRadera
  5. Så himla gott med marrängtårta. Mums.

    SvaraRadera