onsdag 21 juli 2010

Grillad kotlett med jordnötssås



Detta här recpetet har jag klippt ut från en tidning för så många år sedan att jag inte ens minns vilken tidning det var... Så har det blivit liggandes i recepthögen som ska provas och så plötsligt blev jag himla sugen på jordnötssås och då kom detta receptet till sin rätt! Riktigt spännande och annorlunda jordnötssås med en liten hint av spiskummin som gör att den smakar lite indiskt... Riktigt gott hur som helst!

Du behöver (Ca 4 pers):
4 kotletter
2 msk mango chutney
1 msk kinesisk soja
1/2 dl äppelcidervinäger
salt och peppar

Jordnötssås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl salta jordnötter
1 msk smör
1 msk curry
1 tsk spiskummin
2 dl kokosmjölk
1 tsk honung
skalet och saften från 1 lime
salt

Gör såhär:
Blanda mango chutney med soja och vinäger och häll det i en plastpåse. Lägg ner kotletterna i påsen och massera in marinaden i köttet. Låt köttet ligga i marinaden i minst 1 timme.

Hacka lök och vitlök fint. Fräs löken tillsammans med jordnötterna i smöret i en tjockbottnad kastrull. Krydda med curry och spiskummin. Häll på kokosmjölken.
Ta kastrullen från plattan och mixa såsen nästan helt slät med en stavmixer (späd med vatten om den blir väldigt tjock).
Sätt tillbaka såsen på värmen, men den ska inte koka. Blanda ner honung och skalet från limen och limejuicen. Smaka av med salt.

Grilla eller stek kotletterna ca 3-4 minuter på varje sida och servera med jordnötsåsen och russinris.

1 kommentar: