måndag 28 december 2009

Morfars bullar


Det här måste vara världens godaste bullar! Men morfar gör de allra bäst, hur jag än försöker så smakar de aldrig riktigt så som de gör när morfar ha bakat... Misstänker att han har en "hemlig" ingrediens som han inte har avslöjat ;) De här kopiorna är ändå vansinnigt goda. Mandelmassan gör bullarna extra saftiga och söta.

Du behöver:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör
1 dl socker
4 msk kanel
200 g riven mandelmassa

Garnering:
1 ägg
hackade hasselnötter
pärlsocker

Gör såhär:
Smält smöret och blanda med mjölken och värm tills du får en 37 grader varm degvätska. Lös upp jästen i en stor bunke med lite av degspadet och tillsätt sedan all vätska. Blanda i socker, salt och kardemumma och till sist mestadelen av mjölet (spara lite till utbakningen). Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa cirka en halvtimme under bakduk.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet så att du får en smidig deg (men kom ihåg, ju mindre mjöl deto saftigare bullar!). Dela degen i två ämnen och kavla ut de var för sig till 2 rektanglar. Bred på smöret och ha på resten av fyllningen (lika mycket på de båda rektanglarna). Rulla ihop och skär i så stora bullar du önskar. Låt bullarna jäsa i sina formar på en bakplåt under bakduk ca 30 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över finhackade hasselnötter och pärlsocker.
Grädda i ugnen ca 8-10 min i 225 grader. Låt svalna på galler.

Små hjälpande barnfingrar stjälper upp degen på bakbordet :)

Dela degen i två lika delar

Kavla ut och bred över fyllningen

Grädda i ugnen cirka 8-10 min

Så ser det färdiga resultatet ut!

1 kommentar:

  1. Min förta kommentar försvann men ville bara säga att bullarna ser mums ut!! Gott med hasselnötter på! Kanelbullar och varm choklad när det är vinterkyla!

    SvaraRadera