söndag 20 december 2009

Ugnstekt cognacskyckling med ädelostgratinerad potatis och Waldorfsallad

Det låter ju som en riktig söndagsmiddag.... Men det var faktiskt en sen lördagsmiddag ;) Idag var vi bortbjudna till svärföräldrarna på kalkon (som ju faktiskt påminner ganska mycket om kyckling, men gott är det ju hur som helst :)) Igår åt vi i alla fall denna härliga middag och tacksamt nog blev det en del rester kvar av kyckling och massa god buljong som antagligen blir en god pastasås lite senare i veckan :) Här kastas mycket sällan rester, försöker alltid tänka lite budget och dessutom finns det ju mycket gott man kan göra av restmat!
Waldorfsallad har jag lärt mig äta efter att jag flyttade till Norge. Inte för det att jag inte gillat det förr, men har väl inte riktigt smakat det tidigare. Det är verkligen lätt att slänga ihop och är ett ypperligt tillbehör till kyckling.
Kycklingreceptet är från Nigellas express kokbok. Saftig och precis lagom salt och knaprigt skinn blir det om man följer detta receptet.

Du behöver till kycklingen:

1 hel kyckling (ca 1300g)
1 pkt bacon
4 msk cognac

Gör såhär:
Tvätta och torka av kycklingen med hushållspapper. Lägg kycklingen med bröstsidan upp på ett ugnsäkert fat. Stek baconet knaprigt. Fyll kycklingen med baconet och bind ihop benen på kycklingen. Häll cognacen i stekpannan med baconfettet och låt koka ett par minuter. Häll skyn över kycklingen och satt in kycklingen i 220 grader i ca 45 min. Ös kycklingen några gånger under stektiden.



Du behöver till Potatis med ädelosttäcke:
500 g mandelpotatis
smör
blåmögelost

Gör såhär:
Tvätta potatisen och behåll skalet på. Torka av potatisen och halvera den (skär också av en liten bit i botten av varje potatis så att den står stadigt). Lägg i en ugnsfast form, pensla med smör och lägg på en skiva med blåmögelost på varje potatishalva. Sätt in i ugnen vid sidan av kycklingen ca 30-40 min.



Waldorfsallad
Du behöver:
5 stjälkar selleri
250 g vindruvor
2 äpplen
100 g valnötter
2 dl cremefraiche
2 msk majonnäs
1 tsk flytande honung
1/2 tsk salt

Gör såhär:
Hacka sellerin. Halvera vindruvorna och hacka äpplena i småbitar. Grovhacka valnötterna (spara några till garnering).
Blanda cremefraiche, majonnäs, honung och salt i en skål och blanda därefter ner selleri, vindruvor, äpple och valnötter. Blanda väl och låt stå kyligt minst en timme före servering. Garnera med hela valnötter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar