Efter den goda julmiddagen fanns det fortfarande plats till lite efterrätt. Konstigt det där, att hur mätt man än är slinker det lätt ner nåt sött ändå ;)
Den här cheesecaken med pepparkaksbotten och mörk choklad är verkligen fantastiskt god. Riktigt mäktig är den så det är inga stora bitar som kan serveras, och väl är väl det, för det är en riktigt kaloribomb! Men nu är det ju snart jul... Kalorier kan vi ju räkna efter nyår ;)
Monica Ahlberg är det som är författare till detta här receptet och jag hittade det i tidnigen Amelias julspecial.
Du behöver:
Botten:
75 g smör
35 pepparkakor (ca 150 g)
Fyllning:
250 g vit choklad
75 g mörk choklad
2 askar philadelphiaost (à 200g)
1 dl kesella
1 dl strösocker
Gör såhär:
Smält smöret och mixa det med pepparkakorna. Tryck ut i en form med avtagbar kant på ca 1,5 liter. Grädda bottnen i 175 grader i 8-10 min.
Smält den vita chokladen i ett vattenbad och grovhacka den mörka. Blanda philadelphiaost, kesella och strösocker. Tillsätt den smälta vita chokladen långsamt under omrörning. Blanda ner den hackade chokladen.
Häll fyllningen på pepparkaksbottnen och ställ svalt till servering eller frys in och ta ut en timme innan servering.
Min blev ju nästan lika fin som Monicas ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar