Kassler är en stor favorit här hemma. Jag älskar alla former av rökt mat och min mage börjar alltid kurra när jag känner lukten av kassler. Jag borde kanske jobbat i ett rökeri, haha!
Trots sina enkla ingredienser är detta en maträtt som är mer än vad den ser ut som. Så fort man börjat laga den så förstår man av alla goda dofter att det här är något alldeles extra!
Du behöver (ca 4 port):
300 g rökt kassler
1 broccoli (ca 150 g)
1 vitlöksklyfta
2 tomater
1 dl riven ost
Vit sås:
4 dl mjölk
2 msk grädde
2 msk vetemjöl
1 msk smör
salt och vitpeppar
Gör såhär:
Skär broccolin i små buketter och förväll den i lättsaltat vatten. Häll av och blanda med pressad vitlök.
Skiva kasslern tunt och bryn den i stekpanna ca 2 min på varje sida. Lägg kasslern i botten av ugnsfast form. Skiva toamterna och fördela dem och broccolin över kasslern.
Sås:
Vispa ut mjölet i lite av mjölken och häll i all mjölk+grädde i en kastrull. Tillsätt smöret och låt koka upp på svag värme. Koka ca 5 min och smaka av med salt och peppar.
Häll lite av såsen över kasslergratängen och strö till sist över osten. Gratinera i ugnen ca 10 min på 250 grader.
Servera med kokt potatis och resten av såsen.
Och fördela därefter broccolin, strö över riven ost och häll på lite sås
...and that`s whats for dinner tonight!
Vilken trevlig vardagsrätt du bjuder på!
SvaraRaderaDet här ska jag göra någon dag! Perfekt vardagsmat!
SvaraRaderaEn riktigt höjdare för kasslern eller grisnacken, typisk husmanskost på sitt allra bästa, dessutom ger du rätten en rättvisa genom ett innovativt och nyskapande recept. Föresten ursäkta min nyfikenhet men var utanför Oslo bor du med din familj, kanske vi någon gång kunde stråla samman i matens tecken, vi finländare och även svenskar är ju kända för att kunna bjuda vänner och bekanta på kafferep mitt i vardagen...=)
SvaraRaderaSå gott!! Har provat ganska många av dina recept och kommit fram till att vi nog har samma smak, allt har nämligen varit gott :)
SvaraRadera