lördag 17 april 2010

Potatisgratäng àla Nigella



Potatisgratäng är nog det bästa tillbehöret jag vet till en bit kött. Vi hade riktig tur igår och fick tag i en bit nötytterfilè som var så mör så att den bara smälte i munnen... Lycka!
Efter att ha provat ett antal (jag menar många) recept i jakten på den perfekta potatisgratängen har jag nu fastnat för Nigellas. Den blir underbart krämig och lika perfekt varje gång! Ett något ovanligt tillvägagångssätt, känns nästan som lite fusk, men vad 17 gör det när resultatet blir enastående? ;)

Du behöver (ca 4 port):
1 kg mjölig potatis
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl grädde
1/2 skalad lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
25 g smör
1 dl riven ost

Gör såhär:
Skala och skiva potatisen ca 1 cm tjocka skivor. Lägg de i en stor kastrull tillsammans med mjölk, grädde, lök, pressad vitlök och salt.
Koka upp och låt potatisen koka tills den är mjuk, men inte mosig. Ta upp löken och häll över potatisen i en ugnsfast form. Klicka över smöret och strö över osten och låt formen stå i ugnen i ca 15-20 min.


Potatisgratäng i sällskap av en bit nötytterfilè, ugnsbakade coctailtomater och rödvinssky

2 kommentarer:

  1. Gud så gott!!! Leila har ett recept på potatisgratäng som är såååå gott!! I orginalet är det kantareller i....:)

    SvaraRadera
  2. Håller med, potatisgratäng kan vara svårt. Har ett liknande recept men tycker potatisen blir lite mjölig och ändå inte krämig. Får nog prova detta recept kanske.

    SvaraRadera