tisdag 27 april 2010

Morotsrutor



Om ca 25 minuter sitter jag i min lilla bil på väg till jobbet. Har faktiskt hunnit med en del göromål denna förmiddag, som lite städ och brödbak och en promenad i solen. Min kära blivande man är ju pappaledig nu, så jag tycker de här lediga förmiddagarna tillsammans är jättemysiga!
Till lunch åt vi av det goda nybakade brödet. Fick högsta betyget av gubben som åt 4 st! Baka i långpanna, finns det nåt smidigare?

Morotsrutor 20-24 st
Du behöver:
2 stora morötter
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk sirap
1 1/2 tsk salt
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Gör såhär:
Skala och riv morötterna fint. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och värm till ca 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och slå över lite av ¨den varma mjölken och rör tills jästen löst upp sig. Häll i resten av mjölken och ha därefter i sirap, salt och de rivna morötterna. Blanda ner mjölet och arbeta till en smidig deg (spara lite mjöl till utbakningen). Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen lätt. Tryck ut degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper (30x40 cm). Skåra degen med en mjölad kniv till ca 24 bitar och nagga degen. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.
sätt ugnen på 220 grader och grädda brödet i ca 15-20 min i mitten av ugnen.


12 kommentarer:

  1. Gillar! Ska absolut testa det här receptet någon dag...

    SvaraRadera
  2. Längesen jag bakade bröd nu. Ser supersmaskigt ut. Får kanske ta och baka det i helgen...

    SvaraRadera
  3. Perfekt! Funderade på att testa något nytt recept på långpannebröd. Får bli detta.

    SvaraRadera
  4. Långpannebröd är ju bara så smidigt. Ser jättegoda ut =).

    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  5. Det blev jättegoda. Tack för recepet!

    SvaraRadera
  6. Det här ska jag också prova! Måste bli extra saftigt och gott med morötterna i.

    SvaraRadera
  7. Gud så gott det här lät. Visst är det ljuvligt med promenad i solen. :)

    SvaraRadera
  8. Sitter här hemma nu o väntar på att degen ska jäsa, har varit sugen på detta receptet sen du la ut det på din blogg, yummi!!!
    /Emeliesmatdagbok.blogg.se

    SvaraRadera
  9. Jennie... fy f*n va gott brödet var!
    Länkade dig i min blogg!
    Stor Kram

    SvaraRadera
  10. Vilka fina recept du har Jennie. Skall absolut testa några av dem. Hittade dig via Emeile. Väldig roligt med driftiga tjejer.
    Många hälsningar
    Berit
    http://fagervikslyra.blogspot.com/

    SvaraRadera
  11. Smart med långpannebröd, det får det bli nästa gång det är dags för brödbak! Kanske rentav i morgon... Kram kram

    SvaraRadera
  12. Låter jättegott! Jag måste genast pröva, så nu jäser degen redan! Det är första gången jag bakar långpannebröd, spännande!

    SvaraRadera