söndag 3 januari 2010

Biff Stroganoff


Oj vilken härligt slapp söndag vi har haft! Vi som egentligen skulle ha varit på barnkalas, men så bestämde sig familjens bebis att komma 14 dagar för tidigt, så i natt föddes det en liten pojke! Kalaset blev såklart inställt och vi hade inga andra planer. Vi har i alla fall fått rensat ordentligt i barnens leksaker, något som borde varit gjort för längesen.... Nu är det så fint i lekrummet :)

Jag verkligen älskar söndagsmiddagar! Helst ska det vara ett riktigt långkok som en mustig gryta eller en god stek. Idag var det herr Stroganoff som besökte vårt kök, och rackarns vad gott det var ;) Den här varianten är mild och smaksrik på samma gång. Barnen åt som om de aldrig sett mat förr!
Vilket kött jag brukar använda varierar; högrev, fransyska, rostbiff, lövbiff... Allt funkar! Det är lite "man-tar-vad-man-har" principen som råder här hemma. Så klart blir koktiden längre med högrev och fransyska, men jag tycker att köttet bör koka minst en timme oavsett för att få ordentligt god smak på grytan.

Du behöver:
500 g nötkött skuret i strimlor
1 gul lök
4 dl vatten
3 msk tomatpurè
1 msk senap
1 köttbuljongtärning
2 dl creme fraiche
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 liten burk konserverade champinjoner

Gör såhär:
Hacka löken och låt den svettas i en stekpanna. Ha över löken i en gryta. Fräs därefter biffstrimlorna tills de har fått fin stekyta, salta och peppra. Ha i de tillsammans med löken i grytan. Slå på vatten och låt koka upp. Ha därefter i övriga ingredienser och låt koka tills köttet är ordentligt mört. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris och sallad.

Fräs löken i en stekpanna...

och därefter biffstrimlorna.



Häll på vatten och övriga ingredienser


När grytan nästan är färdig ska de konserverade champinjonerna i

Min kära salladsslunga! En av världens bästa uppfinningar :)

Lite ananas i den traditionella sallad-gurka-tomat salladen sätter lite extra piff!

1 kommentar:

  1. Ser gott ut!! Får jag ta att testa. HAr lite nötkött liggandes i frysen. Tack för tipset!!

    SvaraRadera