Jag älskar choklad i alla dess former och jag är nog inte ensam om det ;) att möta synen av en maffig chokladkaka i kylskåpet gör mig lycklig!
Den här chokladkakan är väldigt mäktig och intensiv, men oj så god!
Du behöver:
250 g choklad (70% kakao)
125 g osaltat smör
6 ägg (2 hela och 4 separerade)
175 g socker
24 cm kakform med avtagbar kant
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1/2 tsk vaniljessens
1/2 tsk kakao till garnering
Gör såhär:
Sätt ugnen på 180 grader.
Klä bottenen på kakformen med bakplåtspapper.
Smält chokladen och smöret i en kastrull på svag värme. Vispa de 2 hela äggen tillsammans med 4 äggulor och 75 g av sockret och blanda försiktigt ner i chokladen. Vispa de 4 äggvitorna till skum i en annan skål. Tillsätt resten av sockret gradvis och vispa till äggvitorna är fasta, men inte för hårda. Blanda en klick av den vispade äggvitan i chokladsmeten och vänd sedan ner resten av äggvitan. Häll smeten i kakformen och grädda ca 30 min, tills kakan inte längre är "dallrig" i mitten. Låt kakan svalna; den sjunker samman mot mitten när den är kall.
Innan kakan skal serveras ta försiktigt bort formen och sätt kakan på ett fat.
Blanda grädde och vaniljessens och vispa grädden fast. Fyll fördjupningen i kakan med den vispade vaniljgrädden och bred försiktigt ut mot kanterna. Sikta kakaon över kakan.
Visst blir man lycklig av choklad =). Chokladtårtan ser helt ljuvlig ut!
SvaraRadera