lördag 30 januari 2010

Underbar kantarell-och köttfärspaj

Av alla matpajer jag har smakat är detta min absoluta favorit! Den ska helst tillagas med färska kantareller, men eftersom det inte är säsong och vi inte kan låta bli att laga den, fick det bli konserverad svamp och resultatet är ändå himmelskt! Orginalreceptet är det "mat-Tina" som står för :)

Till 1 paj behöver du:

Pajdeg:
50 g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Fyllning:
1/2 liter kantareller (el. 2 burkar konserverade)
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
olja till stekning
500 g blandfärs
salt och peppar

Täcke:
1 burk creme fraiche
3 msk majonnäs
2 dl riven ost

Gör såhär:
Börja med pajdegen. Sãtt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till degen och knåda ihop till en smidig deg. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en pajform (24 cm) med den.
Rensa svampen (eller skölj de konserverade). Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs löken med svampen i lite olja tills det fått fin färg. Putta blandningen mot kanterna av stekpannan för att ge plats till färsen. När färsen är brynt så blandas den med svamp-och lökblandningen. Smaka av med salt och peppar. Lägg blandningen i det obakade pajskalet.
Blanda creme fraiche och majonnäs i en skål. Bred blandningen över fyllningen och toppa med riven ost. Baka pajen i ugnen i 20-30 min. Servera med en god sallad.



Kavla ut pajdegen och klä en pajform med den

Fräs lök och kantareller

...och fräs därefter färsen i samma stekpanna

Ha över fyllningen i det obakade pajskalet

Bred över creme fraiche blandat med majonnäs

....och strö till sist över den rivna osten

Baka pajen i cirka 30 min och servera den färdiga pajen med sallad. Smaklig måltid!

3 kommentarer:

  1. Ser jättegod ut! Tänk att jag inte tänkt på att blanda färs och kantareller i en paj nån gång... Måste testa!

    SvaraRadera
  2. Det såg smarrigt ut!! Vilken variant på pajdeg. Får jag nog testa!

    SvaraRadera
  3. Kan den pajen vara annat än god?! Mums!

    SvaraRadera