tisdag 19 januari 2010

"Lady och Luffsen" middag!




Glada tillrop kom det från dottern när jag började med dagens middag; spaghetti och köttbullar i tomatsås! Precis som Lady och Luffsen konstaterade hon nöjt :)
Detta är nog en barnens favorit, snälla smaker men också tillräckligt spännande för att gå hem hos vuxna. Med en ordentlig dos nyriven parmesan kommer verkligen smakerna till sin rätt!

Du behöver (ca 6 port):
Till köttbullarna:
500 g blandfärs
1 ägg
2 msk riven parmesan
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk oregano
3 msk ströbröd
1 tsk salt

Till tomatsåsen:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk oregano
1 msk smör
1 msk olivolja
2 burkar krossade tomater
en nypa socker
salt och peppar
1 dl gräddmjölk (hälften matl.grädde och hälften mjölk tog jag)

Gör såhär:
Blanda alla ingredienserna till köttbullarna i en bunke och blanda ordentligt. Forma till små köttbullar (inte större än en tesked åt gången) och lägg köttbullarna på ett fat och ställ in i kylen under tiden du förbereder tomatsåsen.
Skala lök och vitlök och kör de tillsammans med oregano i en foodprocessor eller med stavmixer till en "gegga". Värm smör och olja i en vid, djup kastrull och fräs lökmassan försiktigt på medeltemperatur i ca 5 min, rör ofta så att det inte bränner vid. Tillsätt de krossade tomaterna, fyll den ena burken med vatten och häll i grytan tillsammans med en nypa socker, lite salt och peppar. Låt koka ca 10 min. Rör därefter in mjölken, låt koka upp och släpp ner köttbullarna en efter en i tomatsåsen. Vänta nu med att röra om tills köttbullarna ändrat färg från rosa till bruna, annars faller de lätt i sönder. Låt det koka i ca 20 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med spaghetti och nyriven parmesan.

Att mixa löken är ju ett smart sätt att få barn som inte gillar lökbitar att äta lök ;)

Lökmassan ska fräsa en stund, men måste passas noga så det inte bränner vid!

Sen ska tomaterna och lite vatten i. Välj tomater av god kvalitè, det är ju de som är grunden för hela maträtten.

Sen får köttbullarna koka i tomatsåsen i ca 20 min

Snart färdigt!

Servera köttbullarana med spaghetti och riven parmesan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar