måndag 1 mars 2010

Köttfärs-och potatisgratäng



Den här måndagen har gått (för) fort! Har inte fått gjort allt jag planerat, men jag har i alla fall tränat idag för första gången på 2 veckor:) Har ju haft den sketna förkylningen hängandes över mig ett tag nu, men nu verkar det äntligen som att bassilusskerna tar sitt pick å pack och drar :)
Storhandling var oxå en av de ting jag faktiskt fick gjort idag... Typiskt nog kom jag till affären innan de hade packat upp alla varor så det var lite glest i hyllorna :( Lite oväntat fick då en isbergssallad göra mig följe hem, en salladssort vi väldigt sällan äter, tycker den är lite tam i smaken. Men faktum är att idag, med en halv pressad citron över sig, kom den helt till sin rätt. Riktigt riktigt gott tillbehör till denna gratäng!

Köttfärs-och potatisgratäng Ca 4 port
Du behöver:
10 potatisar av fast sort
2 dl grädde
2 1/2 dl mjölk
400 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk kalvfond
1 tsk kikkoman soya
1 msk ketchup
1 tsk paprikakrydda
salt, peppar
ströbröd

Gör såhär:
Skala och skiva potatisen tunt. Lägg potatisskivorna i en teflonklädd kastrull och häll i 1 dl av grädden och 2 dl av mjölken. Koka upp och koka på låg värme cirka 15 min.
Gör under tiden färsen. Fräs nötfärsen. Hacka lök och vitlök och låt steka med i pannan några minuter. Krydda färsen, häll i fond, soya och ketchup. Slå på 1 dl av grädden och låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Varva den gräddkokta potatisen med köttfärs och avsluta med ett lager av potatisen. Häll på 1/2 dl mjölk och strö över ströbröd i ett tunt lager. Sätt in gratängen i ugnen i cirka 20-30 min, tills den har fått fin fäg och all vätska kokt in.

3 kommentarer:

  1. Tränade oxå för första gången på två veckor idag!! Sååå skönt!! Gratängen ser smaskig ut!! Visst går det att piffa till isberg också....;)

    SvaraRadera
  2. Duktig du är som tränat!! Själv ska jag på spinning i morgon... Jajjamensan snart kommer ett recept till dig ;-) Har några som jag väljer mellan hihi. Den där gratängen lät ruggigt god!

    SvaraRadera
  3. Den där kakan såg ju underbart god ut! Träna, träna...dumma infekterade visdomstand. Har varit hos tandläkaren i dag så det skall nog bli bättre så även jag kan få komma iväg!

    SvaraRadera