tisdag 16 februari 2010

Broccoli-och blomkålssoppa alias "piratsoppa"




Detta är en av Emmas, min 3-åriga dotter, favoriträtter! Hon gillar speciellt att doppa bröd i soppan och sen dricka soppan ur tallriken... Detta är ju rena vitaminbomben så hur hon får i sig den, ja det får kvitta :) Annars kan hon vara lite petig med grönsaker, men just broccoli går gladeligen ner i alla former. Provade även att ge en liten smakportion till Leo (10 mån) och minsann så smaskade han förnöjt i sig hela portionen han oxå!
Men här hemma heter den inte broccoli-och blomkålssoppa... den heter piratsoppa! Har ni oxå lagt märke till det? Hur man kan kalla maträtter för lite mer spännande namn, tex piratsoppa, prinsessmjölk (mjölk med en droppe röd karamellfärg), jättepommes frites (fiskpinnar) osv., så tycker barnen genast att det blir lite mer intressant att äta och prova nya saker :D Jag brukar trycka ut smörgåsar med pepparkaksformer, vilket är mycket uppskattat! Även den mest kräsna unge har svårt att motstå en grismacka eller en änglasmörgås ;)

Har ni några bra knep för att få igång matlusten hos små barn? Vad är barnens favoriträtt?

Våga prova piratsoppan! :D

Du behöver:
1/2 blomkålshuvud
2 broccolistånd
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar (eller egen)
3 msk grädde
ev lite salt och peppar

Gör såhär:
Skär ner broccolin och blomkålen i små buketter. Skölj de väl. Lägg de i en rymlig kastrull och slå på vatten och buljong. Koka upp och låt koka ca 15 min. Mixa soppan slät och häll i grädden. Låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med bröd (gärna utskurna med pepparkaksformar, till barnens stora glädje!)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar