måndag 15 februari 2010

Wallenbergare


Pannbiff med stekt lök i all ära, men en Wallenbergare är nog ändå snäppet vassare! Den lena kalvfärsen i kontrast med den knapriga stekytan är en oslagbar kombination. Det är kanske inte ren hälsokost, men ibland kan man ju unna sig lite extra fet vardagsmat om man de övriga veckodagarna håller sig till den lite slankare linjen ;)

Du behöver (ca 4 pers):
500 g kalvfärs
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
4 äggulor
3 dl vispgrädde
8 skivor formfranska
smör och olja till stekning

Gör såhär:
Först och främst bör alla ingredienser vara ordentligt kalla, annars är det risk att färsen spicker. Mixa färsen med salt och peppar i en matberedare. Blanda ner äggulorna, ett i taget och mixa ner 1 dl av grädden i omgångar. Lättvispa resten av grädden och vänd ner den i färsen. Ställ den i kylen en stund så blir den enklare att forma.
Skär bort kanterna på brödet och mixa brödet tills det blir smuligt. Forma färsen (med blöta händer) till 4 biffar och panera de i brödsmulorna. Stek långsamt i smör och olja i 6-7 min på varje sida, tills wallenbergarna är gyllenbruna.
Receptet är hämtat ur boken "jättegott Tina".

2 kommentarer:

  1. Ser fantastiskt gott ut!! Wallenbergare är ju så gott!! Men saknar ärtorna;)

    SvaraRadera
  2. Ja, visst ja! Där sa du nåt, såklart det ska vara ärtor till Wallenbergare... Next time, next time ;)

    SvaraRadera